Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17
 1. #1

  recup vloerdelen schoonmaken

  Beste medehoutliefhebbers,

  Een vriend van mij is zijn huis aan het verbouwen en is daarbij gestoten op een mooie oude eikenhouten vloer. Nu is het probleem dat die vloer gelegd is op een soort asfaltlaag :shock:

  Dus het probleem: het 'asfalt' blijft uiteraard in een dikke laag aan de planken kleven. Nu is het met een oude beitel wel weg te halen, maar je begrijpt dat dat voor een volledige vloer een werk van lange adem kan worden (en het is ook wel een beetje zielig voor die arme beitel).

  Is er iemand van jullie die hiervoor een ideetje heeft? Of is er eigenlijk geen beginnen aan? Momenteel komt de laag redelijk goed los.

  groeten,
  Sam

 2. #2

  Re: recup vloerdelen schoonmaken

  Misschien is dit wel klusje voor een Fein multimaster

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.560

  Re: recup vloerdelen schoonmaken

  Ik heb geen pasklaar antwoord. Ik zou zelf wat moeten experimenteren om de beste methode te vinden. M'n eerste gedachte zou zijn om met een hete lucht verfbrander (geen vuur!) zoveel mogelijk weg te smelten en de rest met iets als een roterende staalborstel te verwijderen. Ik denk dat, als het meeste er af is, je wel met een electrische schaaf het oppervlak geheel bitumen vrij kan krijgen.
  Ik had een identiek probleem toen ik een soort linoleumtegels wilde verwijderen. Die zaten met een soort van bitumen aan de ondervloer vast. Met een flinke verfschraper kon ik het meeste van de vloer verwijderen.

 4. #4

  Re: recup vloerdelen schoonmaken

  het voorbeeldje dat ik heb is wel een dikke laag van zeker 1 centimeter.. ik probeer straks even wat foto's te regelen

 5. #5

  Re: recup vloerdelen schoonmaken

  En een oude beitel of platte schroevendraaier gloeiend heet stoken, en dan de bitumenlaag eraf 'snijden'? Je kan natuurlijk altijd grof geweld gebruiken dmv een haakse slijper en roterende staalborstel. Gaat wel een bende worden. :mrgreen:

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.560

  Re: recup vloerdelen schoonmaken

  Met zo'n dikke laag zal je eerst zoveel mogelijk moeten verwijderen met misschien een breed en heet plamuurmes eventueel in combinatie met een hete lucht blazer. Het zal wel een flinke klus worden maar met de hogere temperaturen wordt de bitumen in ieder geval wat zachter.

 7. #7

  Re: recup vloerdelen schoonmaken

  meschien een Tapijtstrippers huren? dan kan je de planken gewoon op de vloer leggen en het grotendeels verwijderen en daarna meschien met de elektrische schaaf of band schuurmachine het afwerken...

 8. #8

  Re: recup vloerdelen schoonmaken

  Hoe kouder de omgeving hoe beter je de bitumen los krijgt, bij warmte begint het boeltje te kleven en dat is hopeloos werken. Bij koude breekt de bitumenlaag veel sneller los. Er blijven dan veel minder resten achter op het hout.

  Bij de restauratie van een parketvloer (80m2) in het stadhuis van Antwerpen welke ook was geplaatst met gesmolten bitumen, hebben we alle delen door de verticale freesmachine gehaald. Op de machine hadden we een grote widiazaag geplaatst en daarmee verwijderden we alle onrechtmatigheden. Dat werkte als een tierelier, maar er was ook een keerzijde aan de medaille. Na de klus konden we het tafelblad van de machine opnieuw laten vlakken, dit was namelijk 1,5mm ingesleten :shock:

  Desondanks was dit toch de snelste en goedkoopste manier om van die smeerboel af te raken.

  Mvg,

  André

 9. #9

  Re: recup vloerdelen schoonmaken

  Hangt er ook erg van af of de vloer al die moeite en kosten wel waard is natuurlijk.

  Containerpark zou ik zeggen :shock:

 10. #10

  Re: recup vloerdelen schoonmaken

  voorlopig neig ik idd richting containerpark.. maar die vriend wil de opties toch nog even openhouden

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top