Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 37
 1. #1

  Cursus schaven maken

  Ik ben van plan om cursus te gaan geven in het maken van mijn speciale schaven. Een techniek die door mijn vader aan mij is doorgegeven en die eindeloos veel mogenlijkheden bied om snel en efficient te kunnen maken wat je nodig hebt.
  Ik zal vertellen over de belangerijke aspecten van de schaaf, zodat of je nou een japanse schaaf, een oud poets kistje of een ijzere schaaf wil gebruiken, de beste resultaten kan krijgen.
  Ik kan ook uitleggen hoe je makkelijk van oud staal gereedschap kan maken zoals raspjes en mesjes om het maken van gereedschap te vergemakkelijken.

  Zou graag weten of er op dit forum eventuele geinteresseerden zijn, je kan contact met mij opnemen via mijn website: http://www.casparlabarre.com of via dit forum.

  Een deckbeitel werkt pas als er deze krullen uit komen! 2. #2

  Re: Cursus schaven maken

  Hoi Caspar,

  Dat lijkt me zeker interessant. Het hangt er natuurlijk wel een klein beetje vanaf wat je aan cursusgeld vraagt en wanneer je de cursus gaat geven. Ik neem aan dat je daar tzt meer over post?

  Arthur

 3. #3

  Re: Cursus schaven maken

  Ja dat klopt, Het idee speeld bij mij al een tijd. Ik wil graag delen wat ik leer en de kosten zullen je keuze niet in de weg liggen denk ik. Moet daar nog over nadenken, heeft uiteraard ook te maken met hoeveel mensen er interesse hebben.
  Mijn idee is een paar inleidende cursussen te geven, zoveel als er nodig zijn, waarin in alles wat ik weet vertel en alle stappen en belangen wil bespreken. Na de eerste paar lessen kunnen we werken aan de schaven van de cursisten. Dit alles hangt uiteraard weer af van de hoeveelheid geintereseerden.
  Ik heb al mijn techniek zelf geleerd, maar tips van mijn vader hebben het proces in juiste banen geleid. (Hij woond in New York)
  De grap is dat na de eerste paar pogingen om gereedschap te maken alles makkelijker word. UIteraard maak ik het mezelf moeilijk door steeds kritischer tegenover het gereedschap te gaan staan. Het is een voortdurende groei die ik iedereen toewens. Het maakt niet alleen het werken met handgereedschap een plezier maar het kan makkelijk machines vervangen zonder er tijd op te verliezen. Ik werk zelf met een vlakvandikte, lintzaag en langgatboor. Alle handelingen zoals sponningen, afkorten, verstekken, verbindingen etc doe ik met de hand. Door steeds gespecialiseerder gereedschap te maken, worden het steeds efficienter om handgereedschap te gebruiken, dat in veel gevallen zelfs precieser word dan met een machine met gebruik van de juiste mallen.
  Genoeg hierover, stuur me een mailtje met je gegevens, dan kan ik je op de hoogte houden van het plan.

  groet,

 4. #4

  Re: Cursus schaven maken

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Caspar Labarre
  Door steeds gespecialiseerder gereedschap te maken, worden het steeds efficienter om handgereedschap te gebruiken, dat in veel gevallen zelfs precieser word dan met een machine met gebruik van de juiste mallen.
  Ik gebruik zelfs helemaal geen machines, behalve een boormachine. En dat is alleen omdat ik nog geen booromslag heb :-)

  Ik ben pas drie maanden wat intensiever met houtbewerken bezig, dus van precisie is nog niet echt sprake. Ik ben al blij als ik een lijn redelijk haaks gezaagd krijg. Maar ik merk wel dat het elke keer makkelijker gaat, dat ik de trucjes doorkrijg, dat ik het gevoel voor het gereedschap en het hout begin te krijgen en dat ik meer controle krijg over wat ik aan het doen ben. Veel lezen zodat ik herken wat er gebeurt ("Oh, dát is dus golvende draad" als je voor de eerste keer het halve oppervlak van een stuk eiken lostrekt met je schaaf bijvoorbeeld) en weet hoe het in principe zou moeten lukken (zwaluwstaartjes! en de trots als je ze voor de eerste keer zo maakt dat ze niet uit elkaar vallen als je de plank omkeert...)

  En goed gereedschap helpt een stuk. Nog leuker is het natuurlijk om het zelf te maken, vandaar mijn interesse in je cursus. Ploegschaafjes, profielschaafjes, dat soort werk.

  Ik heb m'n gegevens gemaild, ben benieuwd!

  Arthur

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2008
  Locatie
  Lembeke
  Berichten
  302

  Re: Cursus schaven maken

  Ik heb zeker interesse, alleen jammer dat A'dam redelijk wat km's ten noorden van Gent ligt.

 6. #6

  Re: Cursus schaven maken

  Geweldig initiatief, mijn intresse is alvast gewekt!

 7. #7

  Re: Cursus schaven maken

  ja gent is wel even in de trein, het zou in jou geval een intensieve spoedcursus moeten zijn haha..

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2008
  Locatie
  Lembeke
  Berichten
  302

  Re: Cursus schaven maken

  We zien wel, laat maar horen indien er iets doorgaat.

  Terzijde: uit je post begreep ik dat je geen tafelzaag gebruikt? Of ben je die gewoon vergeten vermelden. Ik merk dit op omdat ik er sterk over na denk om 1st in een lintzaag te investeren en pas dan eventueel in een tafelzaag. Ik zou toch enkel met massief hout willen werken dus met wat geleiding zou dit moeten lukken denk ik.

  Mvg,

  Geert

 9. #9

  Re: Cursus schaven maken

  Hey Geert!

  Ik Werk niet met een cirkelzaag daar heb je gelijk in. Ben niet dol op de machine en het kan net zo makkelijk anders. Ik zeg niet dat een cirkelzaag overbodig is, er is ook op deze machine alles mogenlijk maar mijn persoonlijke keuze valt op een lintzaag.

  Gebruik hem voor schulpen, cabrioleren, kopieren van bochten, afkorten, pennen zagen, fineer zagen etc...

  Er is wel een ding dat je goed moet onthouden en waarom bij de meeste mensen de keuze voor een cirkelzaag voor de hand ligt. Een lintzaag is een handzaag, als hij niet scherp is en als hij teveel zetting heeft zaagt hij slecht. Ook de geleiders moeten bijna tegen het blad aan zitten en de achterkant van het lint dient afgerond te worden met een steen om deze te behoeden.

  Ik heb een slijper gevonden die mijn linten maakt met min zetting +/- 2 tiende per tant voor 6 mm lint en hij slijpt ze in een vijl machine, waardoor er minder hitte ontstaat en het lint langer scherp blijft. In belgie moet wel een oude slijper te vinden zijn die zo'n machine heeft.

  Machine handelaren hebben de geest van de meubelmaker besmet door te zeggen wat ze nodig hebben om meubels te kunnen maken. Deze meubelmakers rennen voor elke scheet naar de handel om een nieuwe machine aan te schaffen. De handelaren hebben het liefst wegwerp messen, net zoals de toffel zaagjes die je niet meer ongehard kan kopen. men wil dat je blijft kopen...ik heb hier lak aan.

  Ook het gerucht dat je een handschaaf van 300 euro nodig hebt om echt goed resultaat te behalen vind ik jammerlijk... maar goed, deze schaven zijn te gebruiken uit de doos zullen we maar zeggen.. als je het geld er voor over hebt kun je hier zeker makkelijker een goed resultaat mee behalen...Ik weet zeker dat een perfect gemaakte anant schaaf een resultaat bereikt dat met het blote oog niet te onderscheiden van dat van een lee nielsen... maar goed de lee nielsen is 2 keer zo zwaar... dus hij zal makkelijker goed resultaat bereiken dan een anant...

  de grap is dat je techniek het belangerijkste is...

  veel informatie is te vinden in een boek van Mark Duginsky, het is een amerikaan dus neem niet alles te serieus, wel weet hij erg veel over de machine!

  Gewone driehoeksvertanding heb ik het liefst. Deze kun je zelf opfrissen door met een slijpsteen langs de voorkant ( tanden ) van het lint te aaien en dan de facetten weg te vijlen. Ook de zetting is met een zettang terug te zetten, ga niet hammeren want dan maak het het lint bobbelig en kun je hem vergeten.

 10. #10

  Re: Cursus schaven maken

  Dingen om te onthouden...

  schulpen op een lintzaag vizier of met lijn, nooit langs een geleider ( moet je met een cirkelzaag trouwens ook niet doen)

  fineer langs geleider, pennen langs geleider, precies demensioneren langs geleider etc

  Bochten maken langs eenpuntsgeleider of op oog ( eerste moet op het oog )

  kopieren langs eenpuntgeleder incl mal natuurlijk

  je kunt zaagdozen maken om verstekken voor te bereiden ( altijd met schaaf en mal afmaken is het beste) ( cirkelzaag is bijna nooit echt precies, zeker niet als de zaag kanteld Een tiende word 2 tiende doordat de graden aan de andere kant gemeten worden en 2 tiende keer 4 is een kier van...bijna een mm dus
  Een handschaaf mal kan je alles net zo makkelijk en in veel gevallen beter ( vooral kleine delen) en leuker maken zonder lawaai. Kijk mijn website onder incidenteel dagboek voor voorbeelden van de mallen!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top