Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  Plaatmateriaal uit Bamboe.

  Bij een welbekende fijnhouthandel te Amsterdam is plaatmateriaal gemaakt uit Bamboe verkrijgbaar in de standaard maat 122 x 244, dikte van 5 tot 40 mm. Ziet er erg mooi uit, is wel prijzig.

  Heeft er iemand ervaring met het verwerken van bamboe plaatmateriaal? Dan hoor ik het graag. Ben vooral benieuwd naar hoe het zaagt, lijmt en of het goed af te werken is met, bijvoorbeeld, olie.

  Groet, Rob.

 2. #2

  Re: Plaatmateriaal uit Bamboe.

  Ik heb een tijd geleden eens wat info opgezocht over het bewerken van bamboe, en wat ik me er nog van herinner is dat het bijzonder taai spul is, en de snijgereedschappen uitzonderlijk snel bot worden.
  Groeten,
  Steven

 3. #3

  Re: Plaatmateriaal uit Bamboe.

  Klopt. Bamboe heeft dichte vezels en bevat relatief veel silica - daarom is het ook zo'n goed materiaal om werphengels en bogen van te maken, met name in de techniek die 'split bamboo' of 'splitcane' heet, waarbij dunne, verjongde strips uit de buitenkant van bamboestengels gespleten worden en tot eindobject worden verlijmd.

 4. #4

  Re: Plaatmateriaal uit Bamboe.

  Zelf heb ik er geen ervaring mee maar en collega cursist heb ik er mee zien werken en heb ook het uiteindelijke resultaat gezien. Erg fraai. Het is solide en mooi af te werken. Maar inderdaad erg aan de prijs.

  Paul

 5. #5

  Re: Plaatmateriaal uit Bamboe.

  Rob, mooi materiaal met mooie houttekening, ik heb er zo'n 8 jaar geleden een keuken van gemaakt. Dit was dan mdf met aan beide zijden beplakt met 1mm dik bamboe (platen compleet besteld bij interieurbouwer) randen heb ik afgeplakt met erbij besteld afplakband. Het is wel aan te raden om een scherpe fijngetande zaag te gebruiken alleen dan is strak zaagwerk te leveren. Afwerking met een matte lak. Verder kan ik zeggen dat de keuken er na al die jaren intensief gebruik er nog heel goed uitziet met weinig beschadigingen. Ben er dus nog goed tevreden over.
  Groetjes Nol.

 6. #6

  Re: Plaatmateriaal uit Bamboe.

  De ecologische voetafdruk van zo'n bamboeplaat is dan weer niet zo fraai volgens een artikel dat ik ooit gelezen heb. Ik zou zelf gedacht hebben dat het wel meeviel omdat het een zeer snel groeiende plant is.
  Ik kan jammer genoeg het artikel niet meer terug vinden...

 7. #7

  Re: Plaatmateriaal uit Bamboe.

  Bamboe groeit inderdaad heel snel (één van de soorten bamboe is zelfs de snelst groeiende plant op deze planeet, meer dan 90cm per dag).
  Het is echter heel arbeidsintensief om het te verwerken tot plaatmateriaal.
  Ten eerste moet het worden gespleten en geschaafd om er latjes uit te maken, daarna moeten die nog verlijmd worden. Logisch dat de kostprijs hoog is, en de ecologische voetafdruk inderdaad niet min.
  Bovendien moet het ook aangevoerd worden, dus er komt nog eens transport bij...

 8. #8

  Re: Plaatmateriaal uit Bamboe.

  Allemaal dank voor de informatie. Ik ga binnenkort een klein kastje bouwen uit dit materiaal, ben benieuwd, zal het hier laten weten.

  Wel grappig is dat men hier de "ecologische footprint" een minnetje geeft, terwijl de leverancier juist hoog opgeeft van de minimale millieubelasting. Ik hou het maar in het midden, tenslotte is ieder plaatmateriaal belastend (lijm, intensieve bewerking, transport). In hoeverre plaatmaterialen nou minder millieubelastend zijn dan massief hout? Toch eens een keertje induiken.

  Groet, Rob.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top