Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 19
 1. #1

  werkbank opdikken met beuken delen

  Dag allemaal, ik zou graag wat advies hebben over het volgende; Ik heb in mijn garage een grote werkbank staan. Ik wil deze gaan opdikken met beuken delen. Het huidige blad is van multiplex zo'n 3,5cm dik. Ik heb beuken tafelbladen welk ik in delen heb verzaagd en geschaaf van 2,5 cm dik. Deze wil ik verijmen op het mulitplexblad. Nu heb ik de volgende vragen:

  - kan ik icm met de lijm de delen ook vanaf de onderzijde schroeven. (ruime gaten in het multiplex)
  - welke lijm? Huidige blad is nogal viezig/vettig dus gewoon houtlijm leek mij minder geschikt. Of blad eerst schoon schuren, schaven?
  - de delen hebben nogal de neiging te werken. Ze waren volledig haaks, maar de lang kanten zijn toch wat kromgetrokken en de delen zijn wat bol komen te staan. Dat bolle trek ik dan eventueel met de schroeven wel recht en de lange zijde kan ik opnieuw vlakken en direct verwerken, maar als ik dan de delen op het werkblad verlijm (halfsteensverband) gaat dit dan goed irt het werken van het hout.
  - moet ik ook de onderkant van het mulitplexblad ook met deze delen bekleden ivm eventueel kromtrekken. Of zal dit meevallen gezien de dikte van de multiplex irt beuken delen en het feit dat deze ook reeds samengesteld zijn.

  Ik hoop dat jullie me wat verder kunnen helpen. Ter illustratie enkele foto's:

  hier de reeds gezaagde en geschaafde delen (het uitsparingtje komt omdat er onder de tafelbladen een stalen strip zat tegen kromtrekken)


  het is een vrij lange werkbank......


  Dit is het idee, er komt nog wel een massief beuken randbalk voor.


  hier zie je dat 1 deel als iets bol is komen te staan, maar dat lijkt verder mee te vallen..

 2. #2

  Re: werkbank opdikken met beuken delen

  Dat lijkt mij een problematische job te kunnen worden.
  In dit geval is het massieve hout te droog voor de ruimte waar het moet komen te liggen, vandaar het bol trekken. De diverse onderdelen zijn ook veel te breed om zo te verlijmen op het multiplex blad. Hoe breder de stukken hoe harder ze kunnen vervormen.

  Of je origineel werkblad vlak gaat blijven bij een éénzijdige verlijming hangt voor een stuk af aan het onderstaande frame. Als dit metalen frame voldoende dwarsverbindingen bevat waar het multiplex aan vastgeschroefd is gaat het blad vermoedelijk wel vlak blijven.

  Elke ondergrond waar op gelijmd gaat worden moet proper, ontvet, en vlak zijn, anders krijg je sowieso hechtingsproblemen, eender welke lijm je gebruikt. Hier is gewone witte Pvac lijm ruimschoots voldoende.
  Schroeven langs onder is geen probleem bij korte stukken hout.

  Het heeft geen zin om deze delen snel vlak of haaks te schaven en daarna direct op de ondergrond te kleven, die vervormen toch, de lijm kan dat onmogelijk tegen houden. Je gaat dan eindigen met een stapel brandhout.

  Laat dus eerst het hout voldoende tijd klimatiseren in de toekomstige ruimte, en maak de Beuken delen smaller.(max. 8à 10 cm) Dosse gezaagde delen moeten altijd een stuk smaller worden dan kwartiers gezaagde exemplaren.


  Mvg,

  André

 3. #3

  Re: werkbank opdikken met beuken delen

  Het is wel zonde van het materiaal.

  Bij mijn schoonmoeder op school leggen ze hardboard op de tafels.
  En als deze op of lelijk zijn worden ze vervangen voor nieuwe platen.

 4. #4

  Re: werkbank opdikken met beuken delen

  Dag Andre,

  hartstikke bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik zal de delen smaller zagen en kijken wat ze dan doen. De tafelbladen staan al een tijd in mijn garage, maar zijn recent in delen gezaagd. Het feit dat er geen constante temparatuur is zal wel niet helpen denk ik zo... Maar de garage is te groot om continu te verwarmen, dus dat is geen optie. Dat vervormen qua smalle delen, ik snap dat ze minder snel bol gaan staan idd, maar blijven de delen in de lengte richting dan ook sneller recht? Gevoelsmatig zou je zeggen hoe breder de delen hoe minder snel het kromtrekken in de lengterichting plaats vind.

  @primera. Het zijn oude tafelbladen die zo een 2e leven krijgen ipv weggegooid. Dus zonde van het materiaal lijkt me wel mee te vallen. Ik wilde het liefst een mooi beuken blad, dus dit leek me wel een mooie manier. Hoop dat het goed gaat....

 5. #5

  Re: werkbank opdikken met beuken delen

  Elke maal wanneer je Beuk doorzaagt trekt het hout wel ergens, daar is weinig aan te doen, tenzij je eerst de delen zaagt, enkele dagen laat liggen, en dan pas recht schaaft.

  Wat je met die brede delen anders ook kan doen is de stukken doodzagen. Als je de beschikking hebt over een tafelzaag is die klus redelijk snel uit te voeren.

  Doodzagen wil zeggen dat men aan de onderzijde van het stuk in de lengte enkele zaagsneden aanbrengt die evenwijdig met de rand lopen, en tot op 2/3 van dikte van het hout worden ingezaagd. Je krijgt dan het zelfde effect als met smallere delen, maar je hebt minder voegen.

  Om de 5 à 8cm een zaagsnede is voldoende, maar beter eentje meer dan één te weinig.


  Mvg,

  André

 6. #6

  Re: werkbank opdikken met beuken delen

  Ik heb een tafelzaag, dus dat doodzagen ga ik zeker eerst proberen. Daarnaast heb ik het verleden keer direct gevlakt en geschaafd na het zagen van de delen. Daar kan ik dus beter eerst een tijdje mee wachten. Ik laat weteb hoe het gaat. Bedankt voor het advies

 7. #7

  Re: werkbank opdikken met beuken delen

  Als je het beuken maar aan 1 kant van het multiplex verlijmt, dan is kromtrekken bijna gegarandeerd. Je zult aan beide zijden een laag multiplex aan moeten brengen, lijkt me. Dat doodzagen zie je ook bij parket, om de delen vlak te houden, maar ik ben bang dat in dit geval het hele blad in beweging komt.

  jaap

 8. #8

  Re: werkbank opdikken met beuken delen

  Opdekken met hardboard of mdf.. En van het beuken leuke snijplanken,
  Meubeltjes, ladewangetjes of weet ik veel maken.. Doodzonde, en ik
  Denk dat het nooit het gewenste resultaat zal bereiken..

  Gr rick

 9. #9
  Zo een update.... Ondanks de wat negatieve adviezen hierboven heb ik enige tijd geleden de beuken delen doodgezaagd. (eigenwijs) Ze lagen al een tijd te wacht om gebruikt te worden voor het opdikken en verfraaien van mijn werkblad. Op zichzelf is het oude werkblad al een behoorlijk massief ding, maar nu helemaal... Eigenlijk volledig gemaakt met rest hout/delen die ik nog had liggen. Dus af en toe een extra naadje omdat de afmeting net te kort was, maar voor een werkblad prima. Leuk vond ik zelf dat er in de balken behoorlijk wat delen met "slaap" zat. Maar nog wel massief genoeg om te gebruiken. Het doodzagen heeft perfect gewerkt, want die delen doen nu echt niks meer.

  Ik ben begonnen met het schoonmaken van het bestaande blad.


  Vervolgens de ingezaagde beuken delen verlijmen, klemmen heb je nooit genoeg... In het midden van onder af geschroefd.


  Randbalken plaatsen. En een stripje noten ertussen, het oog wil ook wat....


  Het achterste deel wat wat te hoog verlijmt, dus eerst even met de bovenfrees. (met een snel in elkaar geprutste slede) Werkt prima. Daarna met de handschaaf mooi vlakken.


  Vlak schaven.


  Nu nog afwerken en de gaten voor de benchdogs boren.
  Toch een hele lengte.... De bankschroef bevestigt. Moet met een proppenboor nog de gaten dichtzetten tbv de extra bevestiging van de randbalken.

  Laatst gewijzigd door avos; 30-03-13 om 22:17.

 10. #10
  Dat is een prachtige werkbank zo. Bijna zonde om aan te werken
  Ervaring is iets dat je krijgt net nadat je het nodig had

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top