Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  Zelfgemaakte draaibeitels tbv schaakspel

  Vandaag de laatste hand gelegd aan deze nieuwe kleine draaibeitels. Ik heb altijd al met de gedachte gespeeld om zelf een schaakspel te draaien, maar daarvoor heb je passende kleine beitels nodig. Ik heb die afzonderlijk niet kunnen vinden, alleen per set. En het nadeel van setjes is dat er altijd beitels bij zitten die je eigenlijk niet nodig hebt, en dus besloot ik om ze zelf te maken. Voor dergelijke kleine beitels gaat dat redelijk eenvoudig.

  De guts is van een stuk zilverstaal 5 mm in diameter, waarin de sleuf gevijld is. Daarna gepolijst met schuurpapier dat om een deuvel gevouwen is. UIteindelijk alleen de laatste 8 mm gehard, zodat de kans op breken nagenoeg nul is, omdat de schacht zelf nog ongehard is. Zodoende zal de guts eerder buigen dan breken.

  De schuine beitel is van een oude vijl gemaakt. Eerst ontlaten door middel van een houtvuur. Gewoon een redelijk fel vuurtje stoken met afvalhout, daar een vijl inleggen, en een nachtje uit laten branden. Daarna is de vijl zo zacht dat het eenvoudig te schuren en te vijlen is. Weer op dezelfde manier gehard als de guts, alleen het laatste puntje. Om breken uit te sluiten een Spartaanse kwaliteitscontrole genomen: beitel in de bankschroef, zo'n 2 cm uitsteek, en een paar meppen met de hamer er tegenaan. Alles bleef heel, dus zal het voor de lichte toepassing waarvoor het bedoeld is ook wel goed gaan.

  De handvaten zijn gedraaid van taxushout, die gepolijst zijn met polijstmiddel en shellawax. Daarna een paar lagen blanke spuitlak. (Het is uiteindelijk toch gewoon gereedschap waarmee gewerkt moet worden)

  En daarna natuurlijk de proef op de som genomen, en een proefschaakstuk gedraaid van walnotenhout. Beide gereedschappen hielden zich goed, ook wat betreft scherpte. Ik had wel de indruk dat ze iets sneller bot zijn dan de fabrieksmodellen, maar dat is waarschijnlijk te wijten aan de hardheid, waardoor de snede iets sneller afbrokkeld.

  Al met al een geslaagd experiment! Nu nog de tijd vinden om een compleet schaakspel te gaan draaien!

  Attached files

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.169

  Re: Nieuwe draaibeitels tbv schaakspel

  Erg goed gelukt, zowel de beitels als het schaakstuk.
  Een compleet schaakspel is natuurlijk een mooi project waarin je behoorlijk wat creativiteit in kwijt kan.

 3. #3

  Re: Nieuwe draaibeitels tbv schaakspel

  Mooi werk Wilco.
  Mocht je vragen hebben dan kun je terecht bij www.janhovens.com in Venlo. Hij is een houtdraaier die in NL en Dld demonstreert en lesgeeft. Heeft zich gespecialiseerd in schroefdraad draaien op de draaibank en het draaien van schaakstukken uit allerlei materialen. Misschien heb je er iets aan.
  vr.gr. Jan Pranger.

 4. #4

  Re: Nieuwe draaibeitels tbv schaakspel

  Mooie handvatten. Ik zou overigens voor dit soort gereedschap niet de moeite hebben genomen om de messen zelf te maken - ik zou ze gewoon gekocht hebben; wel handvatloos uiteraard... Neemt niet weg dat het zelf maken van messen zeker educatief verantwoord is.

  Dat ze sneller bot worden zal waarschijnlijk niet aan de harding liggen (tenzij ze niet hard genoeg geworden zijn) maar aan de staalsoort. Zilverstaal is normaliter een tamelijk 'ordinair' taai gereedschapsstaal of messenstaal, en (ouwe) vijlen zijn veelal een hard type koolstofstaal. Beide staaltypen blinken niet uit door hun grote standtijd. Wel verwacht ik dat je de vlakke beitel (die van die vijl) vlijmscherp kan slijpen - koolstofstaal is scherper te slijpen dan HSS of andere staalsoorten met hoge temperatuurtolerantie/hoge hardingsgraad.

  Bovendien is harden van staal een vorm van zwarte magie...

 5. #5

  Re: Zelfgemaakte draaibeitels tbv schaakspel

  Jan,

  Bedankt voor de link. Mooie schaakstukken maakt hij, ik had al eens gezocht naar Nederlandse schaakspel draaiers, maar had die tot nu toe nog niet gevonden.

  Mooie handvatten. Ik zou overigens voor dit soort gereedschap niet de moeite hebben genomen om de messen zelf te maken - ik zou ze gewoon gekocht hebben; wel handvatloos uiteraard... Neemt niet weg dat het zelf maken van messen zeker educatief verantwoord is.
  Tja, zelf maken is mijn hobby. Als ik alles ga kopen in plaats van de moeite nemen om iets te maken, heb ik geen hobby meer. Daar komt bij dat die kleine beitels, zoals beschreven, bijna niet per stuk aangeboden worden, maar alleen per set. Alleen bij Carl heidtman kun je ze per stuk verkopen, € 20 per stuk zonder handvat. Mede omdat ik nog niet weet of de schaakstukdraaibusiness me wel ligt, wilde ik niet teveel investeren. En zelf maken is ook veel mooier.

  Wat betreft het harden, het harden van staal waarvan je de samenstelling niet weet is inderdaad een goede gok, met de ene keer meer succes dan de ander. Maar ja, dat houdt het spannend.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top