Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13

Onderwerp: Doos probeersel

 1. #1
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.561

  Doos probeersel

  Omdat ik op een bestelling moest wachten van een onderhanden project en ik moeilijk duimen kan draaien ging ik op zoek naar iets om m'n tanden in te kunnen zetten. Omdat ik pas een stevig koksmes had gekocht (voor het minimale koken dat hier plaatsvind) besloot ik er een kistje voor te maken. Zo kon ik ook wat sloophout verwerken, western red cedar waarschijnlijk maar daar was men het indertijd niet geheel over eens.
  Tevens besloot ik zoveel mogelijk handgereedschap te gebruiken. Alleen voor bewerkingen waar ik niet het geschikte gereedschap voor had wilde ik met de machine doen, zoals langsgroeven. Ik heb geen tekening gemaakt en het mes gebruikt om globaal het hout voor te bewerken. Het moest een kistje worden met een deksel en een interieur om het mes te fixeren waarbij de snede niets kan raken.
  Ik maakte eerst de wanden van de doos en het deksel op maat en met m'n gammele freestafel maakte ik er de groeven in. In de lange wanden werd aan de uiteinden een lip gemaakt en werd de definitieve lengte vastgelegd. Door de lip werden de langsgroeven onzichtbaar. De bodem en deksel werden met de schaaf recht gemaakt (het hout was in de loop der jaren aardig krom getrokken) en op een gelijke dikte. Met de freestafel werd rondom een messing gemaakt. Doos en deksel werden gelijmd en wat ongelijkheden van de randen weg gewerkt.
  Bij Woodcraft had ik messing scharniertjes en een sluiting gekocht. Eerlijkheid gebiedt mij te vertellen dat het mes $10 kostte en het messing beslag ruim het dubbele. Het beslag werd aangebracht en het houten interieur. Het mes zit bij gesloten doos geheel gefixeerd en kan er uit genomen worden zonder dat de snijkant iets hoeft te raken.
  Het was een probeersel en ik wilde er van leren. Het belangrijkste was dat ik niet voldoende handvaardigheid bezit om haaks en recht te schaven. Wil ik het iets verbeteren dan moet ik een degelijke werkbank hebben (staat op de verlanglijst). Maar ik denk dat ik de weg van de minste weerstand kies en op termijn ook een vandikte- en schaafbank koop. Alsmede een lintzaag.
  En scharnieren aanbrengen moet je doen met de scharnieras op de deling tussen doos en deksel. Omdat ik de scharnierhelft globaal opmeette en afrondde op een metrische maat zat ik er een fractie naast. Ook belangrijk is op tijd naar de WC gaan. Anders gaat dat ten koste van je concentratie. :mrgreen:

  P.S. Het is op de foto's niet goed te zien maar de bovenkant van het deksel heeft rondom een facet, net als bij een paneeldeur. Leek me een leuk effect.

  Attached files

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: Doos probeersel

  Dat lijkt een mooi solide opbergdoos te zijn!! Mooi hout! Het zou leuk geweest zijn wanneer je rekening had gehouden met de hout-nerf. Ik vind het zelf altijd mooi wanneer deze rondom loopt.
  Heb je de doos al voorzien van een laagje afwerkmiddel?

 3. #3

  Re: Doos probeersel

  mooi kistje, wat moet het heerlijk geroken hebben in je werkplaats.

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.561

  Re: Doos probeersel

  @Rick, zoals gezegd is het sloophout, afkomstig van een boekenrek dat de vader van m'n vrouw ooit maakte. Ik gebruik de restjes op en daardoor is de keuze aan hout erg beperkt. Maar in principe heb je gelijk. Ik heb nog overwogen om eerst een gesloten doos te maken en dan het deksel los te zagen maar dat vond ik net een stap te ver gaan voor m'n handzaagvaardigheid.
  Ik ga het in een blanke lak zetten.

  @Jan, de geleerden zijn er nog niet uit of het inderdaad western red cedar is. Het was populair in de tijd dat de vader het meubel maakte. Maar bij Woodcraft zag ik een stuk er van maar dat had een andere structuur. Dus voorlopig is het nog een raadsel.

 5. #5

  Re: Doos probeersel

  Dat is een mooi doosje geworden! Erg mooi hout ook, het is weer eens wat anders dan alle exoten .

 6. #6

  Re: Doos probeersel

  Mooie recuperatie van sloophout. Maar de houtsoort is zeker geen Western Red Cedar, ik denk eerder aan Californian Redwood.
  Deze houtsoort is een beetje vergelijkbaar met W.R.Cedar, maar is tegenwoordig niet of nauwelijks nog te krijgen. En dat is heel jammer, het is namelijk een duurzame houtsoort (duurzaamheidsklasse I/II), en vroeger verkrijgbaar in (zeer) grote maten. De bomen zijn dan ook gigantisch, uit één stam zaagde men al heel wat m3 hout. Als je oude foto's ziet van houthakkers die met bijl en trekzaag zo een mastodont omleggen, dat was werken geblazen.
  Dat kistje is dus geld waard

  Mvg,

  André

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.561

  Re: Doos probeersel

  Het originele hout was gebeitst en vervolgens voorzien van was o.i.d. Ik moet eerst ruim een millimeter wegschaven voordat de houtstructuur zichtbaar wordt.
  Ik ben blij dat ik het in de loop van jaren vergammelde boekenrek enkele nieuwe bestemmingen kan geven.

  @Andre, ik ken foto's waarbij men een tunnel door de voet van de boom heeft gemaakt, ruim voldoende voor een T-Ford.

  Zoals in een ander draadje al aangegeven is het hout erg licht in gewicht. Ik ben nog steeds benieuwd naar de houtsoort.

 8. #8

  Re: Doos probeersel

  Nou, beide houtsoorten werpen ongeveer evenveel gewicht in de schaal. W.R.Cedar ong. 370kg/m3, en C. Redwood 400kg/m3, dat scheelt dus niet veel.
  En evenals W.R.Cedar geeft ook C. Redwood problemen met metalen bevestigingsmiddelen, die corroderen.
  Ben er dan ook vrij zeker van dat de houtsoort inderdaad Redwood is.

  Mvg,

  André

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.561

  Re: Doos probeersel

  Dus als ik het goed begrijp vallen over enkele maanden de messing onderdeeltjes spontaan van de doos. :mrgreen: Ik houd jullie in ieder geval op de hoogte van het verval.

 10. #10

  Re: Doos probeersel

  dat is een mooi doosje geworden, lekker strak.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top