Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 35
 1. #1

  mijn eerste draaiwerk: handvaten!

  Hoi iedereen,

  tijd om weer wat te laten zien, fotootjes en zo!

  Tijdens de lessen avondschool de draaibank leren kennen. En wat is er dan beter op te oefenen dan handvaten maken voor mijn oude beitels met kunststof handvat (niet zo mooi..). Alles is een beetje uit de losse pols gedraaid, dus de handvaten zijn niet gelijk, maar dat was ook niet meteen de bedoeling. Tevens ook wat experimenteren met verschillende afwerkingsmogelijkheden.

  Foto's zeggen meer dan 1000 woorden, dus.. veel kijkplezier!

  Attached files

 2. #2

  Re: mijn eerste draaiwerk: handvaten!

  ziet er proper uit .
  hoe heb je het kunststof handvat verwijderd ?
  en hoe heb je de beitels dan in het handvat bevestigd ? is dit enkel opgespannen door de ring of komt er ook nog lijm bij te pas ?

  groetjes

 3. #3

  Re: mijn eerste draaiwerk: handvaten!

  de kunststof handvaten heb ik verwijderd door het staal van de beitel in de werkbank te klemmen en het handvat er vervolgens afmeppen (mbv een aanslag, in dit geval een fineerhamer).

  De nieuwe heb ik voorgeboord en erop gemept. De ring zorgt ervoor dat het hout niet splijt.

 4. #4

  Re: mijn eerste draaiwerk: handvaten!

  Keurig werk in beukenhout zo te zien!
  Er is vast wel een forumlid die graag zulke handvaten wil hebben.
  Heb jezelf een draaibank en welk merk hebben ze op school/opleiding?
  vr.gr. Jan Pranger.

 5. #5

  Re: mijn eerste draaiwerk: handvaten!

  Surfie, leuk he om je eigen handvaten te kunnen maken.
  Goed gedaan.
  Ad

 6. #6

  Re: mijn eerste draaiwerk: handvaten!

  Dit kwam in een eerder topic ook al aan de orde; het opmeppen van handvatten (niet: handvaten), oftewel hechten, op beitels en ander gereedschap. NIET DOEN. Dat meppen dus. Bij meppen moet je het mes vasthouden en/of ondersteunen, en krijgt het (vrijwel) de complete klap te verwerken; er is dus gerede kans dat je een mes beschadigt.

  Hechten maak je aan beitels door gebruik te maken van massatraagheid. Vooropgesteld dat het gat geschikt is voor de arend die er in gaat natuurlijk (en veelal gebruik ik ook wat lijm om de zaak te bestendigen, maar dit terzijde). Wat je doet is de arend in het gat plaatsen (duwen) totdat het handvast zit. Daarna geef je, terwijl je het hecht en beitel verticaal houdt met het hecht onder, met de achterkant van het hecht een aantal fikse klappen op een harde ondergrond; de kinetische energie en massatraagheid van het mes zorgt er dan voor dat bij de plotselinge stop de arend steeds een stukje verder het hecht indringt. De kans dat hierbij de beitel beschadigt, of erger nog, breekt, is veel kleiner, omdat in feite alleen de arend belast wordt - en die is bovendien vaak minder gehard dan de andere kant van het mes...

  Oh, natuurlijk: mooie handvatten!

 7. #7
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: mijn eerste draaiwerk: handvaten!

  @surfie: ziet er goed uit, niets werkt zo lekker als je eigen handvatten

  @henk : klinkt logisch, dit ga ik de volgende keer proberen

 8. #8

  Re: mijn eerste draaiwerk: handvaten!

  mooie handvaten surfie ziet er goed uit vertel eens wat over de afwerkingen die je gebruikt hebt gr leroy

 9. #9

  Re: mijn eerste draaiwerk: handvaten!

  @ iedereen: merci :mrgreen:

  @ jan pranger: zelf heb ik (nog) geen draaibank (geen plek en geld). Ik bekijk straks het merk en type als ik het niet vergeet.

  @ henkverhaar: dat klinkt idd logisch . Ik heb het mes bij het prototype ingeklemd tot aan de hals (waar dat kegelvormig stuk begint, zodat het met goed zou blijven. En dan met kleine tikjes erin meppen. Ik dacht dat dat nog wel kon, aangezien er meer kracht op uitgeoefend wordt tijdens het effectieve gebruik van de beitel?
  Maar ik ga vanavond jouw methode eens proberen; Lijkt met net iets accurater dan de mijne.

  @leroy: de afgewerkte heeft een mengeling van lijnolie met terpentijn (ter uitharding volgens mijn leraar?), de zwarte heeft zwarte terpentijnwas gekregen en de 2 andere gele en bruine boenwas.
  Algemene afwerking: Na vorming met draaibeitels, schuren van p80 tot p220. gladmaken met fijn staalwol of houtkrullen (testen wat het interessantste is voor de toekomst, voorlopig neig ik naar houtkrullen, bij de staalwol kwam er nogal wat heel erg fijn staalstof vrij..); En daarna de olie/ was erop zoals op de foto.

 10. #10

  Re: mijn eerste draaiwerk: handvaten!

  Mooie Handvaten/-vatten zijn dat geworden. Gelukkig zijn de hier de twee schrijfvormen beiden goed.

  Handvaten en handvatten zijn allebei correct. Wel geven veel mensen de voorkeur aan handvatten, omdat dat vroeger de enige juiste vorm was. In het Witte Boekje (2006) en in Van Dale (2005) staan beide vormen, het Groene Boekje (2005) geeft alleen handvatten, maar op de website van de Nederlandse Taalunie wordt handvaten ook goedgekeurd.

  Groet Jos

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top