Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 32
 1. #1

  Zwaluwstaartmal.. de eerste gebruikerstest.. T-track optie

  Voor alle nieuwsgierigen, ik geloof dat ik de gelukkige ben die de mallen het eerst van Thom in ontvangst mocht nemen. Da's dan weer een voordeel van in Arnhem wonen, naast 1 van de fijnste Arnhemse houthandels en een fijne houtbewerkerswinkel... en genoeg mooi hout op de Veluwe. Mooie stad toch maar genoeg daarover. De test van De Mal...

  Ik heb als eerste de grote getest, model E. Daarvoor zijn geen Trend frezen nodig vandaar dat ik hem al kon gebruiken.

  Mijn bevindingen hieronder in foto's en wat commentaren:

  Instellen:
  • - Afstellen en gebruiken is niet moeilijk zeker niets als je het Youtube filmpje van MLCS woodworking een keer hebt bekeken (link staat in de technische discussie over de mal)
   - Een standaard kopieerring voor een festool OF-1010 is te hoog, bij afslijpen op de bandschuurder uitkijken dat je niet je zool van je frees meeschuurt ops:
   - De diepteinstelling (overstek) van de mal aan de schuine zijde (daar waar je met de rechte frees freest) is bij mij ongeveer 48mm
   - Voor bijstellen van de mal als de passing niet juist is is een redelijke grote verstelling van de overstek (diepteinstelling) vereist. Een millimeter per keer is geen probleem.


  Gebruik:
  • - Belangrijk om in de juiste richting te frezen (van links naar rechts) maar nooit met de frees uit de mal te lopen want anders krijg je splintering. Zowel links als rechts per pin dus het hout infrezen zodat je splintering voorkomt.
   - Belangrijk is om de verdeling zo te maken dat je netjes uitkomt. Voor mal E zou dat dus inhouden dat je in veelvouden van 44,6 millimeter (45) moet rekenen. Als het dan beter uitkomt kun je die maat met max 10mm verkleinen of vergroten. Per 45mm heb je 1 staart. Bij 90 dus 2, 135 =3.
   - Als voorbeeld bij 6 staarten heb je dus 6 x 45 = 270mm. Die 270 kun je met 10mm verkleinen en vergroten dus je werkbare breedte is van 260 tot 280mm.
   - Belangrijk is om zicht op je werk te houden en dus moet je mal hoog genoeg zitten zodat je kunt zien wat je doet. Blind werken kan wel maar met zicht vind ik persoonlijk makkelijker.
   - Nadeel van met zicht werken is dat je behoorlijk in de spanen zit. De stofzuiger op mijn OF-1010 pakt nog niet de helft van de spanen lijkt het.
   - Eenmaal je stukjes uitgezet en gemarkeerd is het frezen zelf een secondenkwestie. Het is dus handig om alle gelijke delen tegelijkertijd te frezen om te voorkomen dat je steeds frezen moet wisselen en instellen.
   - Nooit je frees optillen tijdens het frezen en altijd eerst uit de mal halen voordat je je frees optilt want anders loopt je freesje tegen de mal aan. Eerst inzetten dan frees aan voorkomt dat ook.


  UPDATE:
  • * Het blok mag ietsjes breder dan aangegeven in de handleiding van Thom, bij maximaal verstellen kom je anders bijna tegen het einde van de rechte lip. Dus breedte blok +5mm zit je ok.
   * Bij het instellen gebruik je de sleufgaten, de schroefkoppen die boven de mal uitsteken kunnen dan in de weg zitten bij het proeffrezen, een smal stukje proeffrezen kan uitkomst bieden anders om en om links rechts losdraaien.


  Al met al een prima mal, het voorbeeld op de foto's is zeker niet perfect, oefening baart kunst en eens ingesteld is frezen een flutje van een cent.

  Thom, hierbij alvast de eremedaille van dit forum (mag dat Baas?) van mij tenminste voor dit mooie initiatief en ik ben er trots op dat ik hem als eerste mocht proberen. Dit werkstukje zal zeker niet het mooiste zijn wat er meer wordt geproduceerd maar het eerste is het wel!! :mrgreen: (Toch?)

  Ik heb zelf T-Tracks ingebouwd in mijn blok om zo het hou makkelijk te kunnen klemmen. Indien er voldoende animo is kan ik die ook voor de overige malgebruikers bestellen. Ook in combi met knappen of hendels.

  De tRacks zijn 20 breed, 9 hoog en er past een M6 of M8 slotbout in. Met een klemblok ertussen klem je het te frezen paneel eenvoudig in. Ik moet nog even achter veren aan dan is hij helemaal compleet voor aktie.

  Foto's van de track en knoppen in de post, ik zal vanavond nog even een foto maken van de mal met track erin gefreesd.

  Indien interesse hierin dan stuur maar een PB.

  Attached files

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.434

  Re: Zwaluwstaartmal..... de eerste gebruikerstest....

  *jaloers modus aan*

  Wat een flut resultaat. Als ik mn mallen nu ook al had gehad, dan....


  *jaloers modus uit*

  :lol:


  Ziet er goed uit hoor en ben blij te horen/zien dat de 1e ervaringen meteen positief zijn.

 3. #3

  Re: Zwaluwstaartmal..... de eerste gebruikerstest....

  Ik vind het wel heel erg leuk om te zien dat ook bij andere werkt!

  Remco, wat is de "afstel maat" van de schuine vingers tot aan het blok? Maakt het voor de andere makkelijker de mal af te stellen. Zal dit dan ook in de handleiding veranderen! (LEZEN THOM!! 48mm)

  Een tip uit het youtube filmpje is om 0.5mm ofzo voorbij je afteken lijn te frezen. De verbinding steekt dan iets uit met als resutaat dat je dan nog wat kunt schuren!

  Erg leuk!!

 4. #4
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.933
  Blog Berichten
  1

  Re: Zwaluwstaartmal..... de eerste gebruikerstest....

  Hardstikke leuk!!! Ik wil mijn complimenten geven aan Thom voor het opzetten en uitvoeren van dit project!!

 5. #5

  Re: Zwaluwstaartmal..... de eerste gebruikerstest....

  Update in originele post...

 6. #6

  Re: Zwaluwstaartmal.. de eerste gebruikerstest.. T-track optie

  T-Track optie toegevoegd in originele post

 7. #7

  Re: Zwaluwstaartmal.. de eerste gebruikerstest.. T-track optie

  Hier de gemonteerde tracks in de mal... werkt mooi alleen zijn mijn veren iets te lang voor inspannen van dunner hout, moet dus nog kortere op de kop tikken, iemand een goed adres voor veren?

  Ik ga voor een aantal malbestellers (?) die tracks ook bestellen, wie mee wil liften moet me zsm een PB sturen dan kan ik je bestelling meenemen. Eveneens voor de knoppen of hendels. Voorbeeld in de bovenste post.

  Attached files

 8. #8

  Re: Zwaluwstaartmal.. de eerste gebruikerstest.. T-track optie

  Wow, net echt!

  Dit ziet er zo uuit als op het filpje. We lijken wel chinezen!

 9. #9

  Re: Zwaluwstaartmal.. de eerste gebruikerstest.. T-track optie

  Heb je de mal nu met slechts 1 schroefje vastzitten?
  Als het schroefje uitsteekt, dan kun je toch eenvoudig de gaatjes in de mal even verzinken? Dan steken de schroeven er niet meer bovenuit.

 10. #10

  Re: Zwaluwstaartmal.. de eerste gebruikerstest.. T-track optie

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Creatief_Met_Hout
  Heb je de mal nu met slechts 1 schroefje vastzitten?
  Valt weinig weg te moffelen hier met zoveel experts, je hebt gelijk, hij zit nu maar met eentje vast, moet idd even de gaatjes iets verzinken. Voor de definitieve kan dat. Voor de sleufgaatjes is het wat lastiger want die wil je kunnen schuiven. Eigenlijk zou je een platkopschroef moeten gebruiken in een gefreesde sleuf. Ik heb wel metaalfreesjes, eens kijken of ik dat zelf kan met mijn kolomboor. Even de snelheid opzoeken enzo.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top