Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3
 1. #1
  Junior Member
  Ingeschreven
  Aug 2019
  Locatie
  BE - Moerbeke-W
  Berichten
  2

  Opbouw niet-ge´soleerde gevel met padouk

  Dag allemaal,

  we zijn momenteel bezig met de bouw van een nieuwe schuur. Het metselwerk hebben we gisteren afgerond:

  2019-08-07_15h54_22.jpg

  We gaan voor een houten gevelbekleding, wellicht padouk, die we zelf willen plaatsen. De schuur wordt niet bijkomend ge´soleerd, geen muurisolatie in elk geval (wel dakplaten met minimale isolatie om condens te vermijden). Onze voorkeur gaat uit naar een gesloten bekleding, planken met tand-groef horizontaal geplaatst. Onder- en bovenaan zullen we de nodige opening voor verluchting voorzien.

  We zouden eerst gedrenkte tengellatten van 4cmx4cm verticaal bevestigen en daarop rechtstreeks de padouk planken bevestigen. We vragen ons af of we best nog een vochtscherm voorzien tussen het hout en de snelbouw, en zo ja, hoe dit het best te bevestigen? Iemand hier ervaring mee ? Belangrijk hierbij te vermelden is mss ook dat het dak langs alle kanten zo'n 30cm zal uitsteken waardoor de gevel bij normaal regenweer grotendeels droog zal blijven (denk ik).

  Wat is volgens jullie de aanbevolen onderlinge afstand van de latten ?

  Hoe best de hoeken afwerken ? Iemand dit al gedaan en eventueel een foto hiervan ?

  Nog andere do's en absolute don'ts :-) ?  Alvast bedankt!

  -Hans

 2. #2
  Latafstand hangt af van de dikte van de gevelbekleding. Bij duimse planken mag de latafstand zeker 600mm zijn, bij planken van 15mm dik een 400mm.
  Folie is niet nodig, tenminste als de planken overlappend, of met tand en groef geplaatst worden. De achterzijde van het hout word verlucht, en waterdoorslag is niet te vrezen.
  Folie aanbrengen kan wel, (baat het niet dan schaad het ook niet) maar vraagt kruiselings aangebrachte vullatten.
  Er moet altijd een verluchte ruimte zijn tussen folie en hout.

  Het mooiste qua hoekafwerking is gewoon in verstek zagen van de planken, geeft het strakste resultaat. Is bij padoek geen enkel probleem, wegens stabiel hout.
  Idem bij de raam- en deuropeningen, dit voor het afwerken van de dagkanten. De afgewerkte dagkanten tot 6 Ó 8mm van de ramen plaatsen, in voeg tussen raam- en deurkaders en gevelbekleding komt dan een combriband te zitten. Deze zorgt voor een flexibele afdichting. Onderaan komen Alu dorpels of iets in die aard. Tenminste, zo gebeurt het in BelgiŰ.

  Verstekken wel lijmen met een pasteuze D4 lijm zoals Woodmax.
  Laatst gewijzigd door tuoh; 08-08-19 om 10:28.

 3. #3
  Junior Member
  Ingeschreven
  Aug 2019
  Locatie
  BE - Moerbeke-W
  Berichten
  2
  thx voor je reactie!

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top