Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 39

Onderwerp: Schrapers

 1. #1

  Schrapers

  Laat ik maar een nieuw topic beginnen

  De schraper is een van die onschijnbare maar uiterst doeltreffende stukjes gereedschap. Om het maximale uit de schraper te halen moet je hem na aanschaf wel even tunen. In deze video zie je heel goed (beter dan ik kan uitleggen) wat je doen kunt.
  http://<iframe class="restrain" titl...="0"></iframe>

  Nog een paar opmerkingen. Ik koop Bahco schrapers. Heel goedkoop bij de Karwei, 2,50 of zoiets. Die zijn op een platenschaar geknipt, dus op 1 kant van de kniprand zit een flinke braam op de andere kant is hij bol. Je bent wel een tijdje bezig met de vijl om dat allemaal weg te halen en er een mooie rechthoekige kant van te maken.

  De kwaliteit van het houtoppervlak wordt bepaald door hoe fijn je de rand van de schraper hebt geslepen en gewet. Je kunt met slijpen al stoppen na het vijlen en verder niks doen. Dan heb je een grof werk schraper. Soms heel nuttig en wel snel klaar. Als je de schraper helemaal tot op je fijnste wetsteen hebt geslepen en gewet dan krijg je een houtoppervlak dat dicht in de buurt komt van een geschaafd oppervlak.

  Ook de kwaliteit van de burnisher (Nederlands?) is belangrijk. Ik heb er een van Crown. Zelfs nadat ik geprobeerd heb die te polijsten is het nog niet geweldig, er zitten een paar flinke groeven in. Ik zou nu net iets meer geld uitgeven. Die van Clifton schijnt prima te zijn en met 25 euro ook nog wel betaalbaar.

  Er zijn nog vele andere methoden om een schraper te tunen. Google maar een beetje rond. Kies een methode die je prettig lijkt of begin een religieuse oorlog hierover op een van de vele houtbewerkers forums :lol:

  Het gebruik is eenvoudig maar wel vermoeiend. Zodra de schraper geen krulletjes maar stof produceerd is het tijd om weer een nieuwe braam te "burnishen". Dat kan je een paar keer doen tot dat ook niet meer helpt en het tijd wordt om hem weer rechthoekig te slijpen.

 2. #2

  Re: Schrapers

  burnisher (Nederlands?)
  = Aanzetstaal

 3. #3
  Athanor
  Guest

  Re: Schrapers

  De burnisher is een "aanzetijzer" of "aanzetstaal" ik prefereer de laatse benaming!

  Dit is ook de benaming voor de geribbelde versie die door de slager en kok wordt gebruikt om messen te scherpen.

  Fons

 4. #4

  Re: Schrapers

  Het aantal keer dat je het aanzetstaal over het schraapstaal haalt, bepaalt ook mee de grofheid van de braam.


  Kleine braam= fijn, grote baam= groffer (eerder richting schaaf)

  Zonder braam kan trouwens ook hoor, dat is voor extra fijn werk (inlegwerk enzo)

 5. #5

  Re: Schrapers

  Aha, aanzetstaal dus. En burnishing = aanzetten.

  De grote van de braam wordt inderdaad bepaald door het aantal streken met het aanzetstaal en hoe krachtig je dat doet. De kwaliteit van die braam, dus hoe glad hij is, wordt bepaald door hoe goet je de schraper hebt gewet en hoe gepolijst je aanzetstaal is. En die kwaliteit van de braam zie je terug in je werk.

 6. #6

  Re: Schrapers

  Voor mijn huidige project (schommelstoel) komt de schraper uitstekend van pas.
  Daartoe heb ik nog eerst twee schrapers met handvat gemaakt. Eerst het handvat gedraaid, wat na 20 jaar geen draaibank aangeraakt te hebben overigs uitstekend ging en me ook goed beviel. De mesjes zijn gemaakt van staal van een oude handzaag. Die verzaag ik met de kleine haakse slijper. Met een dun schijfje (die eigenlijk voor roestvast staal bedoeld zijn), gaat dat uitstekend. Geen risico op oververhitting van het staal. Afwetten op 1000 en braam aantrekken met afgeslepen driehoekige vijl. En dan maar schrapen...

  Attached files

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.169

  Re: Schrapers

  Schrapers zijn geweldige gereedschappen. Kosten niet zo veel en, als je de slag eenmaal te pakken hebt erg handig.
  Het zetten van de braam en het gebruiken van een schraapschaaf is een beetje een kwestie van expirimenteren.
  Ik gebruik schrapers ook vaak voor het vormen van hout voor bijvoorbeeld knopjes van deksels.
  Een multivorm (gooseneck) en de concave en convexe schrapers van Garlick zijn daarbij onmisbaar.
  Voor het zetten van de braam gebruik ik een dubbel carbonstalen aanzetstaal. De driehoekige kant voor een agressieve braam en de ronde kant voor fijner werk.

 8. #8

  Re: Schrapers

  Kun je als aanzetstaal ook dat ding uit de keuken gebruiken om je messen te slijpen? Heet volgens mij ook een aanzetstaal? Of heb je er een speciale voor nodig?

  Lijkt me interessant om eens met een schraper te experimenteren......

 9. #9

  Re: Schrapers

  Nee.
  Voor een eerste poging kan je ook een schroevedraaier of de rug van een beitel gebruiken. Eigenlijk zijn deze te zacht.

 10. #10

  Re: Schrapers

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Seek
  Aha, aanzetstaal dus. En burnishing = aanzetten.
  Nee. Burnishing is in het algemeen het gladmaken, oppoetsen van een oppervlak door middel van wrijving gegenereerd met behulp van een stomp voorwerp. Het verschijnsel dat gedraaid hout glad en glanzend wordt door de druk uitgeoefend door de vouw van een rechte (schuine) beitel (die dus na het scherp nog een keer over het reeds gesneden oppervlak gaat) valt bijvoorbeeld onder 'burnishing'. Ook het bewerken van een takeling (zoals de wikkeling met garen waarmee geleideogen op een hengel worden gemonteerd) met een gereedschapje met een gladde halfronde kant, zie bijvoorbeeld http://www.2computerchicks.com/Merchant ... ppingTools .

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top