Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  Werk-/geleidingstafel voor zaagmachine

  Ik heb me onlangs een zaagtafel Metabo (budgetmodel) aangeschaft. Ik merk dat echt mooi recht zagen nogal moeilijk is en dat ik ook grote stukken wil kunnen zagen. Dus ik dacht eraan zelf een tafel te maken die ik er naast kan zetten met een soort railsysteem om dus panelen mooi recht erlangs te kunnen duwen.

  Hier zie je het ontwerp.


  Ik zoek nog een railsysteem. Ik had eerst gedacht aan een schuifdeurrail maar ik heb de indruk dat hier nogal veel speling op zit. Iemand nog ideeën?
  Ik moet ook nog een systeem bedenken om de tafel exact recht naast de zaagtafel te kunnen opstellen?

  En dan heb ik nog een vraag ivm een andere werktafel die we zijn aan het maken. We hebben daarvoor een grote mdf plaat van 38mm en een even grote multiplex plaat van 18mm gekocht. We zouden deze tegen elkaar willen vijzen, multiplex aan de bovenkant zodat we na verloop van tijd evt. gemakkelijk de multiplex kunnen vervangen als deze te hard beschadigd is. En ons onderstel met dik blad kan blijven. Ik vroeg me af of ik deze voor we ze op elkaar vijzen best kan vernissen allebei apart of is het voldoende om ze op elkaar te schroeven en dan het geheel te vernissen?

  Alvast bedankt
  Peter

  Attached files

 2. #2

  Re: Werk-/geleidingstafel voor zaagmachine

  hey hallo
  op bapist .nl kun je allerlei rails kopen en op fine-tools.com groetjes en succes

 3. #3

  Re: Werk-/geleidingstafel voor zaagmachine

  Ik wil je niet ontmoedigen Peter maar ik denk dat je op deze manier geen strak werk gaat zagen. Zeker omdat je deze 'rol/slide' tafel er los naast gaat zetten op wielen. Ook zelf een nauwkeurige/duurzame lineare geleiding bouwen lijkt me niet te doen. De aluminium track systemen die je bij Baptist and the like ziet zijn hiervoor ook veel te onnauwkeurig/te licht imo.

  Maar goed ik begrijp wel dat je zelf iets handigs wil maken om het op te lossen, dat probeerde ik 'vroeger' ook. Heb zelf ook wat af lopen knoeien op deze manier. En achteraf bleek ik nog meer geld kwijt te zijn dan een dure/grote/kwaliteits zaagtafel.

 4. #4

  Re: Werk-/geleidingstafel voor zaagmachine

  Ik denk dat het wel mogelijk is, maar je moet degelijk te werk gaan, Die T-rack profilen zijn idd veel te licht voor dit werk. Ik zou eens op marktplaats kijken naar geextrudeerde aluminium machine profielen zoals:  Zorg ook dat je in je design alles afstelbaar houdt!

  Succes

  PS. Dit is een aardige link met informatie om een degelijk "table saw fence" te bouwen a la Biesemeyer: Zaag Tafel Lineaal

 5. #5

  Re: Werk-/geleidingstafel voor zaagmachine

  Uit interesse op de link geklikt, helaas werkt deze niet TH0M

 6. #6

  Re: Werk-/geleidingstafel voor zaagmachine

  Heb hem gerepareerd!

 7. #7

  Re: Werk-/geleidingstafel voor zaagmachine

  Wat je kan overwegen is......(ademteug):

  Een grote tafel makel die je in combinatie met een invalcirkelzaag met geleider gebruikt.

  Dit ben ik zelf van plan te doen in mn toekomstige werkplaats( daar ga ik me dit jaar installeren).
  Ik heb wel een zaagtafeltje met afkortslede(scheppach), maar die is niet gebouwd om grote platen te verzagen.

  Er komt in ieder geval een aanslag op om de plaat tegenaan te leggen, daarop een verstelbare afkortaanslag(of een blokje hout met lijmklem) en de geleiderails op een vaste plek. Eigenlijk een grote zelfbouw MFT dus. Hier zijn voorbeelden van te vinden op festoolownersgroup.com .

  Ik weet niet of dit voor jou een optie is.

 8. #8

  Re: Werk-/geleidingstafel voor zaagmachine

  Bedankt voor de reacties. Een tafel met invalzaag met geleider is op de moment geen optie omdat ik de zaagtafel juist heb en hiermee verder aan de slag wil. Het is wel een goed idee voor in de toekomst.

  Iemand een antwoord ivm het vernissen van de panelen?
  Ik vroeg me trouwens ook af of mdf of multiplex werkt/kromtrekt?

 9. #9

  Re: Werk-/geleidingstafel voor zaagmachine

  Voor wat je werkblad betreft is op elkaar schroeven en daarna alles te vernissen een prima keuze, al moet je er wel rekening mee houden dat het werkblad dan spiegelglad word. Wil je een beschermlaag maar mag het toch niet glad worden, smeer alles dan in met een laagje lijnolie.

  Alle plaatmateriaal (mdf, multipex, osb plaat, etc,) kan kromtrekken, voorzie voldoende regels onder het blad om één en ander vast te schroeven. Geef onder- en bovenkant ook steeds dezelfde afwerking, dat voorkomt kromtrekken.

  Een tafelverbreding die niet vast gekoppeld is aan de machine gaat niet ( juist) werken, dat vraagt om problemen.

  Mvg,

  André

 10. #10

  Re: Werk-/geleidingstafel voor zaagmachine

  Hallo Dizajn

  Ik vond een tijdje terug dit:

  http://www.stappenmotor.nl/Stappenmotor ... dingen.htm


  Ik hoop dat het werkt en dat je dit zoekt

  Hartelijke groet Hugo

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top