Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 28

Onderwerp: olie

 1. #1

  olie

  hallo,
  ik ben opzoek naar een matte olie die de kleur van het hout zo laat als het pas geschaafd is
  de houtsoort is pau rosa.
  heeft iemand een idee?
  bas

 2. #2

  Re: olie

  Ik werk al een tijdje met matte hardwax olie van Osmo.
  Op Essen, Eiken en Mahonie Sapeli geeft het een mooi resultaat.
  2 tot 3 dunne lagen opbrengen met een doek of natuurspons is voldoende om een slijtvaste en waterbestendige afwerking te krijgen.
  Deze olie is er ook in zijdemat en vogens mij zelfs in glans.

 3. #3

  Re: olie

  dat lijkt me ook wel wat. ik zal ze vragen of het ook geschikt is voor pau rosa.
  kan het ook over een andere olie heen? of moet ik het dan eerst goed afschuren?

 4. #4

  Re: olie

  vanmiddag ben ik bij een meubelmakerij bij ons in de buurt geweest die adviseerde mij masterolie wit van Woca.
  heeft iemand hier ook goede of slechte ervaringen mee?
  Bas

 5. #5

  Re: olie

  ik maak ook wel gebruik van de matte hardwax olie van Osmo. O.a. op de keukentafel waar we bijna altijd aan eten (met 2 kleine kinderen) en op de tafel die ik hier gepost heb. Omdat het niet zo glimt hou je een mooie houten look. We hebben een aanrechtblad van beuken, wat ik indertijd doordrenkt heb met gekookte lijnolie (wel laagje voor laagje anders krijg je een smurrieboel), maar het het ziet er inmiddels rampzalig uit. De Osmo op de keukentafel (eiken)doet het wel erg goed.
  Als je een mooie zacht glimmende afwerking wilt, is Danish Oil ook een optie. Het is te koop, maar je kunt het ook zelf maken door een scheutje blanke vernis (op terpetijnbasis) te mengen met gekookte lijnolie en terpetijn (verhouding 6 delen vernis - 1 deel lijnolie - 6 delen terpetine).
  Bij olie en Danish Oil smeer ik het werkstuk royaal in, laat het een 10 minuten intrekken en veeg dan het overtollige er goed af. Minstens een dag laten drogen en dit nog 2 keer herhalen. Tussen de lagen eventueel licht schuren met 320 of nog beter misschien, met fijn staalwol (000 of 0000). Het succes hangt af van goed afvegen en goed laten drogen. Als het te dik op het hout blijft, wordt het een vieze taaie smurrie.

 6. #6

  Re: olie

  Osmo heeft ook olie zonder wax, de topoil of zo. Heeft iemand daar ervaring mee?

 7. #7

  Re: olie

  de producten die ik hier zie omschreven hebben allemaal een enigszins kleurend resultaat
  ik gebruik zelf vaak zijdeglanzende osmo met een zeer goed resultaat
  goede vochtbestendigheid en redelijk slijtvast

  wat ik laatst van iemand zag was tungolie dat is een stuk goedkoper dan osmo
  en het resultaat schijnt zeer goed te zijn
  tungolie kun je bij (kweenieofdimag) Baptist in Arnhem bestellen


  grts, Houtmannetje

 8. #8

  Re: olie

  Tung is ook nog vrij amber gekleurd. Dezelfde firma in Arnhem heeft ook paraffine olie. Die wordt gebruikt als smeermiddel bij het politoeren, maar je kunt het ook gebruiken als olie om een werkstuk mee af te werken. Het is net zo helder als bronwater. Ik kan je niet vertellen of het ook net zo duurzaam is als tung of lijnolie.

 9. #9

  Re: olie

  Ik heb inmiddels heel wat olie en aanverwante producten gezien. Bijna alle olie geeft een verdonkering/hele lichte vergeling van het hout. Soms valt dat niet op als je geen vergelijk hebt.
  Dan is het ook niet zo erg. Tungolie moet je in hele dunne laagjes aanbrengen omdat het in het drogen lijkt op werken met lijnolie. Tungolie is heel geschikt voor donkere houtsoorten. In een "gekookte" uitvoering benader je bij donker hout zelfs een politoereffect. Volgens een artikel in een bekend Amerikaans tijdschrift heeft de hoeveelheid anti-oxidanten invloed op de kwaliteit van de olie afwerking. De bekende ceder die wordt gebruikt om een lekker geurtje in de kledingkast te krijgen laat zich bijvoorbeeld - volgens dat artikel - niet goed afwerken met een olieproduct. Lijnolie is overigens bijzonder goed voor kersenhout, accentueert de kleur perfect

 10. #10

  Re: olie

  hier wat details over tung olie quote van Jeroen Compagne een chainsaw carver

  Tung olie


  Tung olie wordt gebruikt als hout afwerk product. Er zijn twee verschillende producten, pure tung olie en tung olie finish, die vaak verward worden.

  Samenstelling van tung olie [1] Palmitic acid 5,5%
  Oliezuur 4,0%
  Linolzuur 8,5%
  Eleostearic zuur 82,0%

  Inhoud

  1 Pure Tung olie
  2 Gepolimeriseerde Tung olie
  3 Aanbrengen
  4 Waarom gebruik ik tung olie
  5 Voedsel contact en allergische reacties
  Pure tung olie

  Resultaat het gouden effect van gepolymeriseerde tung olie.Tung olie is gemaakt van het zaad geperst uit de noten van de boom tung. Tung olie wordt beschouwd als een drogende olie zoals lijnzaad, safloerolie (of distelolie), papaver en sojaolie. Wanneer toegepast biedt het een zeer waterbestendig afwerking die niet merkbaar donkerder donkerder wordt met de leeftijd evenals lijnzaad olie. Dit wil niet zeggen dat het is een kleurloze afwerking is, maar heeft een lichte gouden tint.

  Tung olie wordt ook wel aangeduid met "Chinese hout olie". Het is gebruikt voor honderden, zo niet duizenden jaren in China voor het afdichten van allerlei poreuze materialen.


  Gepolimeriseerde tung olie

  Verwarming of chemische behandeling van pure Tung olie zal de viscositeit aanzienlijk verhogen en de film-vormende kwaliteit van het product verbeteren. De resulterende olie zal variëren in samenhang en uiterlijk van dat van pannekoekstroop en die van motorolie. Sommige merken voegen snel verdampende toevoegingen toe zoals verdunners die het gemakkelijker maken om het product te gebruiken met hout en de penetratie verbeteren.


  Aanbrengen

  De traditionele techniek is de toepassing van de verdunde olie als een opeenvolging van zeer dunne films met een zachte doek die geen pluizen achterlaat, zoals t-shirt katoen. Oplosmiddelen variëren van traditionele oplosmiddelen zoals terpentine of een van de nieuwe citrus verdunners. Na meerdere lagen Tung olie te hebben aangebracht krijg je de zogenoemde natte hout look. Het droge hout neemt in zijn celstructuur de tung olie op waardoor de orspronkelijke kleur en glans van het hout weer tevoorschijn komt.

  Waarom gebruik ik tung olie?

  Ik gebruik tung olie al dan niet verdund met terpentine om het hout een water ondoordringbare afsluitingslaag te geven na elke behandeling die ik het hout geef. Jullie zullen allemaal wel eens problemen hebben gehad met het scheuren van het hout. Ik zeg niet dat als je de olie gebruikt het verse hout absoluut niet meer scheurt maar de tung olie helpt absoluut bij het vormen van een water ondoordringbare laag op het oppervlak van het hout waardoor het hout veel geleidelijker en langzamer droogt. Dit begint na de rough cut ofwel de eerste motorzaag vormgeving. Als ik aan het einde van de dag klaar ben smeer ik het object in met olie. Mocht ik het beeld dan enkele weken of maanden droog willen laten staan dan kan dat. Na elke volgende stap: Detailleren... Gutsen snijden en nog wat motorzagen (frezen met de saburr-tooth tools), breng ik na het werk weer de olie op. Na het schuren kun je kiezen voor andere behandelingen met bijv lak of schellak. Deze kun je aanbrengen bovenop de droge tungolie.

  Voedsel contact en allergische reacties

  Pas op met het gebruiken van tung olie, Sommige mensen zijn allergisch voor de olie en zelfs de damp van de olie. Gebruik voor keuken gereedschappen en houtwerk dat in aanraking komt met voedsel wordt daarom afgeraden.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top