Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  Teakhouten tafel renovatie

  Forumgenoten,
  Kunnen jullie eens meedenken over het volgende onderwerp?
  Ik wil deze teakhouten tafel gaan renoveren. Het blad wordt één geheel en er komt een ijzeren frame onder. Maar ik zit nog met wat vragen.

  Zoals op de eerste foto te zien is is de middelste plank doorgezakt. Dat zit in de constructie zoals op de volgende foto's te zien is. In principe zijn het 3 planken van verschillende breedte die verbonden zijn door 2 of 3 dwarsbalken. De buitenste 2 planken rusten op het onderstel. Dat doet de middelste niet. Er zijn geen verbindingen tussen de 3 delen anders dan de dwarsbalken.
  Het teakhout schijnt al ooit gebruikt te zijn bij het bouwen van hutten of huizen (zie zwartgeblakerde onderkant). De tafel is 12 jaar oud. De tafel is 3100 bij 1100.

  Wat wil ik gaan doen: De tafel uit elkaar halen, het onderstel wordt vervangen door een stalen onderstel.
  De middelste plank moet weer recht gemaakt worden. Ik had gedacht om dat te doen door de plank op de grond te leggen en aan de holle kant met water te bewerken, zodat hij recht trekt. (Vraag 1: Is dit de manier of zijn er nog andere manieren? Kan dit überhaupt of gaat het na verloop van tijd net zo hard weer terug buigen? En zo ja, Hoe krijg ik die plank dan recht? Ik wil hem niet over de vlakbank halen omdat er dan zo weinig overblijft). Als die plank recht is dan wil ik er één blad van maken door de kanten te strijken en te verlijmen of ze met domino's te verbinden en dan te verlijmen. (vraag 2: als ik dit ga doen buigt de middelste plank na verloop van tijd dan weer terug en breekt de zaak los? Heeft iemand hier ervaring mee? Vraag 3: wat heeft de voorkeur: kanten lijmen of met domino's lijmen?).
  Het bevestigen aan het frame zal gebeuren met de mogelijkheid voor het hout om uit te zetten of te krimpen.
  Dit zijn de zaken waar ik op dit moment over na aan het denken ben. Zie ik nog zaken over het hoofd? Alle info is welkom.

  grtn Bart

  Attached files

 2. #2

  Re: Teakhouten tafel renovatie

  Krom hout krijg je niet weer recht. Punt.

  Volgens mij hoeft dat ook niet in dit geval. Zo in de lengte zit er niet zoveel veerspanning in, dat krijg je wel recht door een beetje te duwen en hem aan de andere twee vast te lijmen. Evt. met een paar dwarsbalkjes eronder. Die dwarsbalkjes dan niet lijmen maar schroeven en zorgen dat de schroeven voldoende ruimte hebben om het in de breedte werken van het tafelblad op te vangen.

 3. #3

  Re: Teakhouten tafel renovatie

  Seek geeft een goede oplossing. Als je een helemaal strak blad wilt, dan kun je het ook uitelkaar halen, de kanten mooi recht schaven, met de hand of op een vlakvandikte machine, en dan met domino's of lamello's het blad verlijmen. Het teak wel goed ontvetten met aceton voor het lijmen en er voor zorgen dat het blad kan "werken" op het onderstel.

  jaap

 4. #4

  Re: Teakhouten tafel renovatie

  Heeren,
  Dank voor het meedenken! Ik dacht zelf ook al zoiets. Vraag blijft wel een beetje, maar dat moet ik proefondervindelijk maar gaan meemaken, wat het middelste blad gaat doen met het hele blad als ik dat weer "rechtbuig" en verlijm met de andere 2 planken. Zijn de nevenliggende planken in staat om de buiging van de middelste te corrigeren. Maar goed, ik ga het wel zien. Alhoewel, zo luchtig kan ik er niet over zijn want het is toch een soort van opdrachtje.....
  Ik kan weer verder.
  Dank!!
  grtn Bart

 5. #5

  Re: Teakhouten tafel renovatie

  Daarvoor heb je die dwarsbalkjes. Ik lees nu pas ops: dat je een stalen onderstel wilt maken. Als je daarin 1 of twee extra dwarsbalken maakt, kan je het blad goed stevig en vlak vastschroeven. Natuurlijk wel rekening houdend dat het blad in de breedte flink kan werken, dus de schroefgaten in het staal ovaal uitvijlen. Als je dan schroeven gebruikt met een onderlegring, kunnen ze mooi langs het staal heen en weer schuiven. Mooi hout trouwens.

 6. #6

  Re: Teakhouten tafel renovatie

  Hoi Jaap en Seek,
  Wat bedoel je met "onderlegring"?
  Enne hoe zouden jullie dit blad schoonmaken? Volgens mij zit er een dikke laklaag op. Ik dacht er aan om die met een schraapstaal weg te krabben. Ben bang dat als ik met een grove korrel ga schuren ik uren bezig ben. Hebben jullie daar nog een idee over?
  Door de van diktebank halen is geen optie omdat er dan te veel afgaat. En ik weet niet hoe recht die andere planken zijn. Met die kromme lukt dat zeker niet.
  Met lakverwijderaar werken en dan afkrabben zou misschien ook nog kunnen, al ben ik niet zo'n fan van dat soort chemische rotzooi.
  Grtn

 7. #7

  Re: Teakhouten tafel renovatie

  Vandiktebank geen optie??
  Met de vandiktebank kun je er ook 0,1 mm afhalen (tenminste bij de mijne) + het voordeel dat alle delen exact gelijk zijn qua dikte.
  Sneller en gemakkelijker kan niet.

  gandel

 8. #8

  Re: Teakhouten tafel renovatie

  en hoe doe ik dat dan met de doorgebogen middenplank? Als ik die zou vlakken en dan door de vandiktebank haal dan gaat er aan beide kanten zeker 5 mm af (om hem dus recht te krijgen). Dan wordt het blad wel erg dun.
  Zou je de plank, ook al is hij krom, zo door de van diktebank kunnen halen? Volgens mij niet.
  Maar ik sta open voor nieuwe inzichten!!

 9. #9

  Re: Teakhouten tafel renovatie

  Tuurlijk kun je die plank door de vandiktebank halen.
  Hij blijft dan gewoon krom met op elk punt een gelijke dikte.

 10. #10

  Re: Teakhouten tafel renovatie

  Het tafelblad wordt zondag gemaakt. Maar de klus wordt groter. Het onderstel moet ook hersteld worden. Maar dat is een grotere klus dan ik in eerste instantie had ingeschat. De verbindingen met de poot zijn pen/gat met 2 houten spiesen er door. Oh ja, en ze zijn ook verlijmd. Dus de volgende vraag is: Hoe maak ik die lijmverbindingen los. Ik heb geen idee welke lijm het is maar hij is in uitgeharde toestand wittig van kleur. Niet knoerthard en broos.
  De spiesen heb ik proberen uit te slaan met de hamer maar het werd uitboren. Geen beweging in te krijgen.
  Het idee is om de leggers los te maken en opnieuw te monteren. Al merk ik dat er daar wat huiverig voor ben. Ik zie nu al dat de verbindingen niet meer mooi sluiten. Je kunt de pennen met extra hout gaan opdikken en dan weer pas maken maar volgens mij is dat een berg werk. Dus een paar proppen te boren en die geboorde gaten netjes opvullen.
  Vragen:
  Hoe los je de lijm op in de verbindingen zodat ik de delen los kan halen? Is dit spul bij Baptist te gebruiken? http://www.baptist.nl/webwinkel_product ... d=53&pid=3 Dat is de starbond Lijmverwijderaar.
  Hoe zouden jullie de verbindingen weer passend maken?

  Iemand een suggestie?
  Ik hoor het graag.
  grtn Bart

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top