Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 22
 1. #1

  Nieuw project van start; Ladenkastje.

  Het wordt weer eens tijd voor een nieuw project, nadat ik de afgelopen tijd allemaal wat kleine en eenvoudige projecten heb gedaan. Ditmaal een echte uitdaging, met de bedoeling om eens flink te oefenen met handgereedschappen en het maken van traditionele verbindingen. Zo zijn er bijvoorbeeld 28 pen en gatverbindingen in dit kastje. (zie de de schets)

  De houtsoorten voor dit kastje worden grenen/vuren en angelim vermelho. Simpelweg omdat ik deze houtsoorten nog had liggen, en ze contrasteren mooi met elkaar.

  De zes laden lopen op in hoogte, steeds per twee, dat levert een mooi totaalbeeld op. Ik ben er nog niet uit of ik de laden maak met verstek of zwaluwstaarten. Zwaluwstaarten maken heb ik namelijk nog niet goed in de vingers, en om dan direct zes laden op die manier te maken... :? :roll: Anderzijds is het wel een goede oefening.

  De tekeningen zijn zo goed als af, en dan kan het bouwen beginnen. Misschien maak ik ook nog CAD-tekeningen, maar waarschijnlijk lukt het wel met mijn handgetekende versies.

  Ik houd jullie op de hoogte van mijn vorderingen.

  Attached files

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Nieuw project van start; Ladenkastje.

  wilco

  het ontwerp spreekt mij enorm aan. ik had ook voor een andere houtsoort gekozen want dit hout schijnt echt heel apart te ruiken. ben zeer benieuwd naar de productiefoto's. maak je veel foto's?

  rick

 3. #3

  Re: Nieuw project van start; Ladenkastje.

  Hallo Wilco.
  Mooi harmonisch geheel. Wat zijn de afmetingen? Als we het over de zelfde houtsoort hebben is deze zeker in kleine maten instabiel en droogt erg langzaam. Het wordt ook wel "kattepis" hout genoemd. Die penetrante geur verdwijnt bij het drogen echter. Voorboren is gewenst en bij verlijming met andere houtsoorten kunnen moeilijkheden ontstaan door de verschillende eigenschappen van de verlijmde delen.
  Kijk voor meer info op http://www.preciouswoods.eu - een bedrijf met FSC gekeurd hout. Daar vind je een grote hoeveelheid houtsoorten met foto en eigenschap beschrijving.
  vr.gr Jan Pranger
  http://www.arstorno.nl

 4. #4

  Re: Nieuw project van start; Ladenkastje.

  Van deze nadelen van het hout ben ik me bewust. Het zijn echter oude wandschroten die bij een verbouwing vrijkwamen en misschien al wel 15 jaar oud zijn. De geur is er echt al helemaal af, ik heb ze namelijk nu al een jaar onder mijn bed liggen om ze te laten 'wennen', en heb er nooit wakker van gelegen. Zelfs bij het zagen en schaven kwam er niet meer geur vrij dan bijvoorbeeld grenen. De plankjes zijn ook nog steeds perfect recht.

  Dus wat dat betreft lijkt het allemaal wel goed te zitten.

  De hoogte van het kastje is 850, breedte 400 en diepte 300 mm.

 5. #5

  Re: Nieuw project van start; Ladenkastje.

  Ik probeer me de constructie voor te stellen, maar ik zie niet hoe je aan 28 P&G-verbindingen komt. 14, 16, 24, 26, 34, 36, 68... maar 28 lukt me niet :-)

  Arthur

 6. #6

  Re: Nieuw project van start; Ladenkastje.

  Ha Arthag,

  Je hebt er zowiezo 14 aan de voorkant van de plankjes die de kastjes dragen, nu wilde ik datzelfde ook doen met de achterkant. Maar vanochtend ben ik nog bezig geweest met het doornemen van de tekening, en kwam ik erachter dat de achterkant niet op diezelfde manier hoeft geconstrueerd te worden, omdat dat ook eenvoudig gelijmd kan worden dmv een totaal andere constructie. Dat levert me dus een besparing op van 14 pen/gat verbindingen. Bij het posten van mijn eerste bericht had ik hier nog niet aan gedacht.

  Het worden er dus 14, zoals het nu lijkt.

 7. #7

  Re: Nieuw project van start; Ladenkastje.

  En hoe wou je de voor- en achterkant met elkaar verbinden? Volgens mij heb je aan de boven- en onderkant van je zijpanelen in totaal ook nog 8 pen- en gatverbindingen. (Je oorspronkelijke variant is er eentje met 36, en degene die je nu voorstelt heeft er 26 ;-) )

  Arthur

 8. #8

  Re: Nieuw project van start; Ladenkastje.

  @ Arthag, je hebt gelijk, het zijn er totaal inderdaad 28. Het kan nog wijzigen, omdat je bij het bouwen er soms achterkomt dat je ideeën in de praktijk niet handig of haalbaar zijn.

  Het echte bouwen is gisteren begonnen. De eerste stap was het uitzoeken en voorbereiden van het hout voor de zijpanelen. Zoals jullie misschien wel weten maak ik alles van afvalhout, en kost het uitzoeken, schaven, zagen en haaks maken minstens zoveel tijd als het maken van het werkstuk zelf. Het stapeltje ruwe planken op de foto was dan ook weer flink scheluw, krom en ook moet ik letten op de spijkergaten die er ook vollop inzitten.

  Het schaven gaat perfect op mijn HBM machientje, die me nog nooit in de steek heeft gelaten. En als hij kuren krijgt, is de techniek ervan zo simpel dat je het zelf kunt oplossen.

  Na een veilingkrat vol zaagsel zijn de planken recht, schoon en haaks. Volgende stap is het verlijmen van de panelen.

  Het zaagafval gebruik ik om de geleiders te maken, ook daarvan valt ruim de helft af. Maar uiteindelijk hou ik dan toch genoeg geleiders over. Daar moeten nog pennen aan gezaagd worden.

  Wordt vervolgd.

  Attached files

 9. #9

  Re: Nieuw project van start; Ladenkastje.

  Tot zover ziet het er goed uit, mijn complimenten!,
  Welke dikte heeft het geschaafde hout?

  Groeten Rudolf.

 10. #10

  Re: Nieuw project van start; Ladenkastje.

  mooi mooi... 't ziet er al goed uit! het begin is gemaakt..

  ik sta telkens weer versteld, (ook bij mezelf), hoeveel schaafselafval ik telkens weer produceer van wat simpele schaafbewerkingen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top