Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  283

  Keukenkasten vernieuwen

  Ik moet voor een vriend een keuken opnieuw bouwen, de massieve (eiken) deurtjes moeten hergebruikt worden maar de binnenkasten zouden vernieuwd moeten worden. Ik zou hiervoor waterbestendige groene MDF gebruiken van 18mm. De hangende bovenkasten zou ik gewoon in de muur vijzen, door de achterwand heen (de muur erachter is aan ene kant baksteen aan andere kant stevige OSBplaat met gyproc voor)
  Bij de bestaande kastjes is de achterwand niet volledig tot achteraan gezet, mogelijks om achteraan verluchting toe te laten. Ik zou deze insprong achterwege laten. Tenzij iemand hier de noodzaak van inziet?

  Heeft er iemand ervaringen of bedenkingen die materiaal of constructie betreffen en mij van pas kunnen komen?
  Alvast bedankt!

  Attached files

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2008
  Locatie
  Krimpenerwaard
  Berichten
  323

  Re: Keukenkasten vernieuwen

  Ik zou gewoon gemelamineerd spaanplaat gebruiken voor de corpussen.
  Dat is in elke kleur te krijgen (Egger/Formica enz)

 3. #3

  Re: Keukenkasten vernieuwen

  Is een van de wanden een buitenmuur?
  of een ruimte erachter die niet verwarmd is?

  Je kan dan doorslag of condensatie op een koud oppervlak krijgen.
  Voordeel van ruimte tussen de achterwand vd kast en de muur is dat het dan op de muur blijft en niet aan de binnenzijde van je kast.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Drongen, Belgie
  Berichten
  368

  Re: Keukenkasten vernieuwen

  Uit je post meen ik te kunnen afleiden dat het gaat om een binnenmuur, dus ik denk niet dat er een probleem is om de kasten rechtstreeks tegen de muur te vijzen. Ik sluit me echter wel aan bij de opmerking van Hubert. Een gelamineerde spaanplaat lijkt me beter voor de corpussen. Aangezien het gaat om telkens dezelfde formaten kan je die eventueel in een zagerij splintervrij laten zagen. Hanssens Hout in Gent (ik ben zelf van Drongen) levert een dergelijke service. Met MDF werken biedt het nadeel dat de kopse kanten nogal gevoelig zijn voor schade en dat je er meer werk aan hebt om af te werken (schilderen van MDF is een tijdrovende klus, en het resultaat is nooit 100%, tenzij je dit ergens kunt laten lakken).

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  283

  Re: Keukenkasten vernieuwen

  De ene muur is een binnenmuur, de andere een gedeelde muur met het huis ernaast, vroeger was er warmte van de buren duidelijk merkbaar. Mogelijks van een warmwaterleiding of verwarming. Nu is er dus isolatie, OSB en gyproc voor geplaatst. Dit is de muur waar de foto op uitkijkt.
  Het achterwege laten van de insprong is dus mogelijk?

  @franksken: Ik ben trouwe Hanssensklant. Heb net een grote kleerkast zelf gelakt, idd tijdrovend maar ben wel tevreden van het resultaat.

  Wat is het prijsverschil tussen watervaste MDF en gelamineerde spaanplaat? Ik vermoed dat ik de zichtbare kopse kanten zal moeten laten lamineren?

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Drongen, Belgie
  Berichten
  368

  Re: Keukenkasten vernieuwen

  De prijzen ken ik niet, maar ik vermoed dat gelamineerde platen wel duurder zijn. Ik werkte vroeger veel in mdf (zal je misschien wat foto's sturen via een pb), maar nu ben ik toch van plan om wat meer met gelamineerde platen te werken, wat ook zijn nadelen heeft. Vooral het splintervrij zagen vormt een probleem, vandaar dat ik de laatste tijd nogal wat geïnvesteerd heb in extra materiaal :lol: (paneelzaagje met voorritser, virutex handmatige kantenlijmer, gatenrijboorset). Heb de handmatige kantenlijmer al uitgetest en dat werkt uitstekend.

 7. #7

  Re: Keukenkasten vernieuwen

  Voor het ophangen van keukenkasten zijn er rails en haken verkrijgbaar. Het voordeel van deze haken is dat ze regelbaar zijn. Hierdoor kan je de kastjes netjes op dezelfde hoogte regelen. Wel eerst de haken in de kast schroeven en dan pas de achterkant bevestigen, kwestie van de doorvoer netjes afgedicht te krijgen.

 8. #8

  Re: Keukenkasten vernieuwen

  De rug van een bovenkast wordt 15 tot 18 mm teruggeplaatst om een hangsysteem te kunnen plaatsen. De speling hangt af van het soort hangsysteem.
  De rug van een onderkast zit 35 tot 45mm terug om eventuele leidingen, draden, enz... achter de kast te kunnen laten lopen.
  Bijkomend voordeel van die speling is dat eventuele oneffenheden in de muur minder een probleem vormen bij het plaatsen.
  Wanneer in een kast toestellen worden geplaatst is die verluchting zelfs noodzakelijk.
  Ik zou dus zeker opteren voor die speling. Een kast aan de muurhangen met de rug is helemaal niet gebruikelijk en eigenlijk af te raden.

  Als je het prijsverschil wil maken tussen MDF en melamineplaat moet je bij de MDF wel alle afwerkingsproducten bijtellen. Je zal zien dat melamine beter zal uitkomen.
  Ik laat al mijn plaatmateriaal ook zagen en afplakken bij een professionele houthandel.
  Gewoon op de houtstaat de afmeting onderlijnen die moet afgeplakt worden. Als het paneel aan beide zijden moet afgewerkt worden gewoon dubbel onderlijnen.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2008
  Locatie
  Krimpenerwaard
  Berichten
  323

  Re: Keukenkasten vernieuwen

  Gemelamineerd sppl is in het wit goedkoper dan watervast MDF maar wil je een kleurtje is het duurder. Voor wbt het MDF je moet het gronden, schuren, lakken, schuren en aflakken

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  283

  Re: Keukenkasten vernieuwen

  Ok, eens bespreken met de keukeneigenaar, maar zal wsl melamine worden dan. Bedankt voor het advies tot nu toe!
  Wat de ophanging betreft, heeft iemand een link met een voorbeeld?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top