Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 39
 1. #1

  beeldhouwers, houtsnijders, restaurateurs en meer, aan het werk

  IMG_0855cvkk.jpg IMG_1494bk.jpg

  Plastische toevoeging ( boetseren om te reconstrueren) aan een historisch beeld om het daarna in hout te kappen. Beide stadia zijn werk van dezelfde student van de zaterdagopleiding.

  Even vermelden dat in dit soort opleidingen, het gebruik van dremels , schuurmachientjes en dergelijke, uiteraard niet zijn toegestaan.
  Ook het manueel gebruik schuurpapier of andere schuurmiddelen is streng verboden.
  Profielraspen en vijlen zouden nog wel kunnen, maar worden in praktijk niet gebruikt.
  Dus, niets uit de hier, of van op de specifieke website, getoonde beelden of ornamenten, werden geschuurd.

  Hallo Allen,

  op zaterdag 12 maart 2016 van 10h tot 17h zijn er houtsnijders, beeldhouwers, restaurateurs, live aan het werk in Antwerpen tijdens de opendeurdag van een groot aantal opleidingen. Zowel de Koninklijke Adademie voor schone Kunsten Antwerpen DKO , als de Restauratie/Consrervatie van kunstobjecten en productontwikkeling ( design) van de Universiteit Antwerpen ( UA) , en de " Art traingsschool" van Artesis -Plantijn Hogeschool zetten hun deuren open.
  Al deze opleidingen bevinden zich bovendien op dezelfde Campus!!

  Een megaconcentratie opleidingen in aangrenzende gebouwen: Blindestraat 9 en 35 , 2000 Antwerpen . Productontwikkeling ligt op de hoek van de Blindestraat en
  de Ambtmanstraat. Een kleine 20 minuten stappen van het treinstation Antwerpen - Centraal. Parkeren met de wagen is in deze buurt, op die dag, eerder moeilijk.
  we starten de aankondiging met :

  1 Atelier Houtsnijden en beeldhouwen in hout ( hout - beeld) van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen DKO ( KASKA-DKO): de zaterdagopleiding voor volwassenen voor iedereen( wonend in BENELUX en daarbuiten).

  Deze kunstacademie bestaat sinds 1663 ( 353 jaar)
  Na 5 jaar opleiding kan men een certificaat bekomen, uitgereikt door het Vlaamse Ministerie van Onderwijs. Geen workshop dus, maar officieel onderwijs.
  Alle houten , stenen werkstukken op de foto's zijn gemaakt door studenten  De cursus "houtsnijden en beeldhouwen in hout" is een zaterdagcursus ( enkel op zaterdagen) voor iedereen vanaf ongeveer 18 jaar. Hier worden enkel hout gesneden, geboetseerd en gereedschap geslepen. Het bestuderen van vormen, historische voorbeelden, beeldtaal en cultuur (al snijdend) staat hier centraal. Sterke nadruk op nuances in de vorm en hoe dit op de uitdrukking van het beeld (ornament) invloed heeft , want dit maakt het verschil. Het is de bedoeling dat de studenten een zo hoog mogelijk niveau houtsnijden bereiken zodat ze later eventueel als restauratiebeeldhouwer kunnen werken. De speciale website over deze opleiding website houtsnijden

  Voor de lezers van het forum: interesse om zelf deze opleiding te volgen? TIP: men kan zich nu reeds aanmelden, via de bovenstaande website, en zich vrijblijvend inschrijven op de wachtlijst. Zo gauw er daadwerkelijk ingeschreven kan worden (maand mei of juni) krijgt u als eerste de kans om u in te schrijven (of u te bedenken). Plaatsen zijn schaars, best reserveren dus !! Veel studenten wonen zeer ver van Antwerpen

  12 maart 2016, houtopleidingen, andere opleidingen, opendeurdag, werkplaatsen
  open werkplaatsen, expo werkstukken, opleidingen
  wordt vervolgd
  Laatst gewijzigd door ornament; 01-02-16 om 12:52.

 2. #2
  vervolg
  2 avondopleiding voor volwassenen (voor iedereen wonend in EU ) Atelier Steen - Beeld: beeldhouwen in steen van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen DKO ( KASKA.DKO).

  geheel gelijk aan de opleiding houtsnijden maar dan in marmer en andere stenen. Ook boetseren ( sporadisch) en albast snijden worden er beoefend. Deze richting is de ultieme opleiding klassiek beeldhouwen: het materiaal laat toe om zich volledig te concentreren op de vorm en de uitdrukking die het genereert. Geen houtdraad waar men rekening mee moet houden. Witte marmer, albast laten toe om de fijnste nuances weer te geven, die in andere materialen (brons, hout) niet meer zichtbaar zijn.


  HPIM4904fvk.jpg


  Adres : Blindestraat 35, 2000 Antwerpen, in een nieuw gebouw, kelder verdieping (-1).

  Speciale website over deze opleiding
  : website Steen - Beeld

  Ook deze opleiding heeft een grote uitstraling, studenten komen doorgaans van ver. Ook hier kan men zich reeds, totaal vrijblijvend , inschrijven op een wachtlijst ( via de website) indien men erover denk om deze studie te volgen.

  Een overzicht afdelingen van deze kunstacademie zoals vind je hier
  website Academie

  Beeldhouwkunst , Edelsmeden / juweelontwerp , Film- & Videokunst , Fotokunst , Glas in lood , Hout-meubel , Hout-beeld , Kantwerk , Keramiek , Kunstexploratie , Kunstgeschiedenis , Mode- theaterkostuum , Monumentale Kunsten , Scenografie , Schilderkunst , Schilderen-fresco , Sounddesign-geluidsvormgeving , Steen-beeld, Tekenkunst , Textiele kunsten , Vrije grafiek , Weefkunst , Jeugdatelier

  3 Universiteit Antwerpen.


  toont onder meer de werkplaatsen van Ontwerpwetenschappen: Productontwikkeling , interieurarchitectuur, en hun unieke opleidingen " Conservatie - Restauratie" van houten voorwerpen , schilderijen, stenen beelden , polychromie, glas, metaal, ceramiek, textiel, papier en muur ( stuc en fresco). Tot vorig academiejaar werd het door de Artesis hogeschool georganiseerd. Deze opleiding maakt vanaf vorig jaar deel uit van Universiteit Antwerpen en is wetenschappelijker, theoretischer geworden.
  Deze UA campus Conservatie- Restauratie vind je op volgend adres : Blindestraat 9, 2000 Antwerpen; atelier hout is op het gelijkvloers. Waar productontwikkeling die dag zich zal manifesteren weet ik niet, dat zou op verschillende plaatsen kunnen zijn, in ieder geval niet verder dan 150 meter van het bovenstaande adres.
  opgepast: ze sluiten waarschijnlijk rond 16.30h. En dit is een groot gebouw met vele verdiepingen en vele werkplaatsen.
  hun site https://www.uantwerpen.be

  4 Artesis Plantijn Hogeschool.
  heeft ook een " Art training school" op niveau van hogeschool en ook deze ateliers zijn open.


  • Fotografie
  • Grafisch ontwerp
  • Juweelontwerp en Edelsmeedkunst
  • Mode
  • Theaterkostuum
  • Vrije Kunsten Beeldhouwkunst
  • Vrije Kunsten In Situ3
  • Vrije Kunsten Schilderkunst
  • Vrije Kunsten Vrije grafiek


  hun website
  http://www.ap.be/koninklijke-academie

  adres: tussen Blindestraat 9 en 35 heb je een ingang naar een parking ( die dag voor auto's gesloten, op vraag van de brandweer ) en vandaar naar de rest van de Campus, daar zijn de werkplaatsen van AP hogeschool.. In de Blindestraat zijn er dus geen andere gebouwen tussen nummer 9 en nummer 35.

  groeten,
  Ornament

  www.beeldhouwen.net
  http://www.houtsnijden.eu


  Laatst gewijzigd door ornament; 31-01-16 om 15:18.

 3. #3
  Ik vind het buitengewoon mooi werk en heel knap dat mensenhanden dit kunnen maken.
  Als ik er de tijd voor kan vinden, rij ik die dag misschien wel naar Antwerpen.
  Groeten, Raymond

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Ja, SunRayes ik zou er ook graag naar toe gaan, ik moet nog kijken of het kan.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 5. #5
  Fijn, geef maar een seintje wanneer jullie het kunnen inlassen in de planning. Misschien kunnen we er nog wel iets afspreken ter plaatse?
  In totaal is er zoveel te zien dat een dag tekort is.

  Ik ga in de aankondiging het volgende toevoegen omdat het betrekking heeft op de gebruikte techniek van houtsnijden:

  Even vermelden dat in dit soort opleidingen, het gebruik van dremels , schuurmachientjes en dergelijke, uiteraard niet zijn toegestaan.
  Ook het manueel gebruik schuurpapier of andere schuurmiddelen is streng verboden.
  Profielraspen en vijlen zouden nog wel kunnen, maar worden in praktijk niet gebruikt.

  groeten,
  Ornament
  http://www.houtsnijden.eu
  http://www.beeldhouwen.net
  Laatst gewijzigd door ornament; 01-02-16 om 12:31.

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Ik heb een mail naar de academie gestuurd met de vraag of het rolstoel toegankelijk is? Maar dit dat had ik natuurlijk ook hier aan Ornament kunnen vragen realiseer ik mij nu.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 7. #7
  Ja, hoor. Aan de achterkant van het gebouw Blindestraat 35 is een deur waar oorspronkelijk trappen waren , maar die nu permanent rolstoeltoegankelijk is gemaakt door er een hellend vlak overheen te leggen. Er is een lift in het gebouw, wel niet heel makkelijk vindbaar; proberen maar of vragen. De toilet voor rolstoelgebruikers is naast de lift op de gelijkvloers. Hout is op de 2de verdieping. In hetzelfde lokaal worden er tijdens de avonden lessen meubel gegeven. Deze leerkracht zal aanwezig zijn.

  Lift gaat ook naar de kelder voor de richtingen Beeldhouwen (boetseren) en in een ander lokaal de richting Steen - Beeld (beeldhouwen in steen, werd hierboven voorgesteld). Het bezoek hieraan is een must.

  In gebouw van UA, Blindestraat 9, Restauratie - Conservatie zijn de afdelingen Hout, Steen en Muur ( fresco en kalk) op de benedenverdieping. Ik denk dat er een lift is voor alle andere richtingen aldaar.
  De lokalen van Beeldhouwen aan de Hogeschool hebben ook een hellend vlak.

  groeten,


  groeten,
  Ornament
  http://www.houtsnijden.eu
  http://www.beeldhouwen.net

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Hartelijk dank voor de info Ornament, als ik ergens naar toe wil dan is het altijd een hele planning vooraf, nu nog kijken of ik met openbaar vervoer ga of met de auto?

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 9. #9

 10. #10
  Ik ben al een keer geweest en het is een feest voor het oog!!! ik kan met heel mijn hart aanbevelen!!! Jammer genoeg kan ik de studie niet volgen ivm mijn werk(soms moet ik op zaterdag werken :-( )

  groeten,
  Sergio

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top