Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 39
 1. #1

  Houten gevelbekleding - planken kopen met tand&groef of zelf maken?

  Allen,

  Ik heb een 50m2 houten gevelbekleding te plaatsen. Waarschijnlijk worden het horizontaal geplaatste planken van Ceder/Padouk/Afrormosia/... daar zijn we nog niet uit.

  Ik vroeg me af of het (financieel) de moeite is om dit hout gekantrecht of op bool te kopen en er zelf planken van te zagen/schaven en van tand & groef te voorzien. Het is voor men eigen huis, dus de vele werkuren die hierin zullen kruipen zijn 'gratis'. Die zie ik als ontspanning en heb ik er dan ook voor over, als het (financieel) ook iets oplevert natuurlijk.

  Ik volg avondschool schrijnwerkerij, dus heb (1 avond in de week) een professionele werkplaats tot men beschikking. De tand/groef frees voor de stationaire machine met opname as 30mm dien ik ook nog wel zelf aan te kopen. (Kan ook zonder, maar hiermee win je toch wel heel wat tijd)

  Denken jullie dat het de moeite kan zijn dit zelf te gaan doen in tegenstelling tot kant en klare (eveneens onbehandelde) planken aan te kopen?

 2. #2
  Als je de planken horizontaal gebruikt zal ik eerder een rabat profiel adviseren aangezien er anders vocht blijft staan in de messing en groef
  Wat ook ee optie is potdekselen

 3. #3
  Als je zelf nog een frees moet aankopen voor de klus is het sop de kool niet waard, gewoon gevelbekleding aankopen zal goedkoper uitkomen en je gaat een strakker afgewerkt product in handen krijgen.

 4. #4
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Pine Bekijk Berichten
  Als je de planken horizontaal gebruikt zal ik eerder een rabat profiel adviseren aangezien er anders vocht blijft staan in de messing en groef
  Wat ook ee optie is potdekselen
  Potdekselen zal ik hier bij de bazin niet verkocht krijgen Bedankt voor de tip van het rabat. Als dat dan een gewoon recht rabat kan zijn hoef ik zelfs geen frees aan te kopen (die hebben ze op school wel).  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh Bekijk Berichten
  Als je zelf nog een frees moet aankopen voor de klus is het sop de kool niet waard, gewoon gevelbekleding aankopen zal goedkoper uitkomen en je gaat een strakker afgewerkt product in handen krijgen.
  Daar vreesde ik al voor, vandaar men vraag. De opmerking over de kwaliteit van het resultaat is zeker ook terecht.

  Stof tot nadenken...

 5. #5
  Ik zou voor western red cedar bevelsiding gaan.
  Brede planken tov wrc rabat.

 6. #6
  Alle persoonlijk meningen ter zijd ben ik er eens met schrijver "Pine" dat voor horizontal gelegd planken een rabat de juist verbinding is. Je heb verschillende uitvoeringen om van te kiezen. Ik heb lasten de zogenoemde Zweedse Rabat toegepast de rabat en schuin vlak op de cirkelzaag gemakt. Zelf maken of kopen het is onmogelijk een vergelijking te maken want er zijn te veel variabelen, je moet het gewoon doen of niet gebaseerde op wat je leuk vind of wat je kan. Ik vond het heel leuk werk

 7. #7
  Gisteren zat in de SBS serie "de grote verbouwing" een mooi voorbeeld van een houten gevelbekleding.
  Zwart geschilderd (of voor de experienced user "shou sugi ban"); verticaal geplaatst met 3 planken strak tegen elkaar en tussen ieder setje van drie een kleine opening van 2 ~ 4 centimeter.
  Deze versie was zichtbaar geschroefd. Ik heb eerder ook al eens een variant gezien waarbij ze de gevelbekleding in smalle segmenten via een "French cleat" (ik weet de Nederlandse naam niet) systeem bevestigden, dus onzichtbaar geschroefd.
  Ik heb het in mijn mood-book voor de verbouwing gezet!

  http://www.sbs6.nl/programmas/de-gro...aflevering-304

  resultaat zichtbaar vanaf 36 minuten

 8. #8
  bob, ernest, patrick: bedankt voor de reacties.

  Bevelsiding en Zweeds rabat lijkt me hetzelfde? Ik begrijp dat dit technisch een betere oplossing is dan de planken 'vlak' tegen mekaar te zetten mbt. afwatering. Maar aangezien wij een moderne woning hebben, en het graag 'strak' hebben, zal het toch vlak moeten worden. Ik neem ook aan dat verticale beplanking 'beter' is dan horizontale beplanking? Hierover kan eventueel nog gediscussieerd worden. Aangezien onze woning nogal breed is, was het plan dit effect met horizontale beplanking nog te vergroten.

  In dit topic van Deftone82 zie je een gelijkaardige woning, maar dan wel met verticale planken: http://www.woodworking.nl/showthread...ding-in-padoek!

  Foto's van onze woning:
 9. #9
  Flinke woning !
  Als je de messing en groef zelf maakt kan je er voor zorgen dat de kier aan de buitenzijde 4 mm breed is als je het onderste randje dan schuin weg laat lopen blijft het water ook niet meer staan
  Ik snap wel dat je hier goed over nadenkt want het is nogal bepalend voor de uiteindelijke uitstraling
  Goed bezig !

 10. #10
  Dit zou zo'n beetje de gevelopbouw zijn:
  Gevelbekleding - 02.jpg Tekening muur.jpg
  De beplanking moet dus ongeveer 12cm van de isolatieplaat met dampscherm komen. Ofwel voorzie je dan een lattenwerk dat die afstand overbrugt, ofwel hang je een zwevend lattenwerk op met afstandsschroeven. Hiervoor werden ons de Etanco Marcovis Eisys schroeven aangeraden: http://www.etanco.be/toepassingsgebi...vis-eisys.html

  Iemand daar ervaring mee?
  Laatst gewijzigd door SereN; 13-01-16 om 08:12.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top