Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 19

Onderwerp: Bielzen

 1. #1

  Bielzen

  Hallo!

  Ik gebruik het woodworkingforum al geruime tijd en omdat er al een schat aan informatie op staat heb ik nooit wat hoeven posten! Tot vandaag.

  Ik wil graag een salontafel maken van oude spoorbielzen. Nou zijn die dingen niet het meest fris en carboleum schijnt niet zo lekker voor de gezondheid te zijn. Toch vindt ik de uitstraling van een oude spoorbiels erg mooi.

  Ik vraag me af of je deze zou kunnen bewerken met een epoxycoating om het als het ware "af te sluiten", en of je hiermee dan ook de ongewenste geurtjes die een spoorbiels kan afgeven mee voorkomt. Zou een goede epoxy hechten op dit materiaal?

  Ik heb nog nooit met epoxycoating gewerkt maar de hoogglans afwerking vindt ik erg mooi.

  Heeft iemand hier misschien ervaring mee of veel verstand van!?

 2. #2
  Voor zover ik weet mogen er geen gebruikte spoorbielzen verhandeld worden aan particulieren. Dit inderdaad vanwege de schadelijke creosoot olie die destijds gebruikt werd ter verduurzaming van de bielzen. Zou je niet gewoon een nieuwe eiken biels kunnen nemen en die kunnen "behandelen" zodat deze lijkt op een oude gebruikte? Ik denk dat er vast mensen zijn die hier een methode voor hebben.

 3. #3
  Er bestaan ook bielzen van Azobe - die zijn niet geimpregneerd. Let wel, het bewerken daarvan is lastig, het hout is zwaar en zit barstensvol kruisdraad. Maar, het ziet er wel uit als spoorbiels.

 4. #4
  Bedankt voor de reacties. Nieuw bewerken is inderdaad ook een mogelijkheid maar ik vindt de uitstraling van oude, liefst al voor een deel vergaan, juist mooi. Beetje zoals op onderstaande foto, zijn dit geen "spoortbielzen"? Dan heb ik misschien de verkeerde naam gebruikt.

  Ideeën?  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   Bielzen.JPG
Bekeken:  302
Grootte:  74,4 KB
ID:    39523
  Bijgevoegde Thumbnails Bijgevoegde Thumbnails Biels.JPG  

 5. #5
  Dat zijn spoorbielzen

 6. #6
  en ze zitten vol met creosootolie en andere troep; daar hecht niks op en die wil je niet in je kamer hebben....

 7. #7
  Lijkt mij dat er nogal wat nadelen kleven aan het gebruik/ verwerken van spoorbielzen. De bielzen zijn wss vervuild met zand/ ijzer/ grint, om nog maar te zwijgen van de middelen waarmee de bielzen behandeld zijn. Creosoot (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) is zwaar kankerverwekkend.
  Er zijn vast veiligere middelen om nieuwe onbehandelde eiken bielzen een oude doorleefde uitstraling te geven, en die je dan met een gerust hart in je interieur kunt plaatsen.
  http://www.eikenhoutenbalken.nl/eiken-bielzen/

 8. #8
  Dat is duidelijk! Ik ga op zoek naar een alternatief!!

 9. #9
  Ik zou eerder gaan voor gebinten van eiken uit oude schuren.

 10. #10
  Ben het met de voorgangers eens. Als je bielzen wilt die zo verweerd zijn dat je geen last van de creosoot wilt hebben, gebruik dan gebinten. Minder verweerde gebinten zweten het creosoot uit. De vlekken krijg je niet meer uit de kleding om over de penetrante stank nog maar niets te zeggen. Ze zijn allen geschikt als hoekpost in een weiland. Maar veel boeren willen ze ook niet meer hebben want het is chemisch afval als je bij de stort er mee komt.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top