Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 6 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 52
  1. #1

    Nieuwe trio Japanse waterstenen: welke korrel?

    Hallo

    Ik ben uit aan het kijken naar 'slijpgereedschap' om beitels (steek- en schaaf-) scherp te houden.
    De beslissing voor Japanse waterstenen is ook al gevallen (sorry diamant en co liefhebbers).

    Het merk, daar ben ik nog niet helemaal uit, het budget is niet onbeperkt.

    Waar ik het meest over twijfel, is de korrelgrootte. Ik weet wel dat iedereen zijn methodes heeft, maar ik wil graag jullie advies over welke drie korrelgroottes ik best zou kopen voor het slijpen en wetten van beitels. Een aantal beitels zijn nieuw (MHG steekbeitels), een aantal zijn oud en moeten nog heel wat liefde krijgen (de tweedehands schaafbeitels). Vooral de ondergrens (korrel 700/800 is misschien al te fijn?) én bovengrens (fetisch?) vind ik moeilijk. Is voor een amateur iets boven 3000 wel nodig?

    Voorlopige kanshebber-combo's:
    - Cerax 700
    - Cerax 1000
    - Suehire 3000
    (+/- 120 euro)

    - Naniwa 800
    - Naniwa 1000
    - Naniwa 3000
    (+/- 145 euro)

    - King 800
    - Shapton 1000
    - Shapton 2000
    (+/- 125 euro)

    Alvast erg bedankt voor jullie verhelderende blik!

  2. #2
    Ik denk dat je korrelgroottes te dicht bij elkaar liggen.
    Als je beitels veel liefde nodig hebben zou ik beginnen met 120 of 220. Je volgende korrels zouden dan 800 en 3000 zijn.

    Groeten,
    Martijn

  3. #3
    Ik vind 3000 als bovengrens te laag. Pas bij korrel 6000-8000 is een beitel netjes afgewet. Of heb je misschien wat polijstpast oid?

  4. #4
    Senior Member
    Ingeschreven
    Oct 2012
    Locatie
    Gem. Winsum (Groningen)
    Berichten
    1.570
    De stap 800 naar 1000 is te klein. En waterstenen zijn niet zo geschikt om veel af te nemen. Ze blijven niet lang vlak.
    Mijn voorstel: Begin met schuurpapier op glas geplakt van bijv. 200 of 300. Hiermee breng je de beitel in vorm (nieuwe vouw) of neem ipv schuurpapier/glas een diamantsteen van 300. En vervolgens naar je 800 watersteen (of diamant) en je 2000 watersteen en tenslotte pak weg 4000 0f 5000 watersteen. Zoiets. Er zijn talloze recepten. This maar keukenwetenschap.

    Verder heb je een steen nodig om af en toe je waterstenen te vlakken. (kan ook met de diamantsteen, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee).

    mvg
    klaas0639

  5. #5
    JanAnton heeft wel gelijk. Maar aangezien er naar drie korrelgroottes gevraagd werd en budget beperkt is zou ik er toch voor kiezen om een lagere korrel steen te nemen dan een hogere (hoe hoger hoe duurder).
    Voor de optimale set zou er nog een 80 en 8000 korrel bij moeten. Voor de echt botte beitels en het betere polijsten. je hebt dan 80, 220, 800, 3000, 8000. Met welke steen je start ligt aan de scherpte en beschadigingen van je te slijpen beitel.

  6. #6
    Ik heb een worksharp deze gebruik ik voor het grove werk #120/180, #400, #1000. dan heb je het grove werk gehad. eens je je beitels etc. hebt hersteld zal je amper de grove nog gebruiken.
    sinds kort doe ik de rest op waterstenen tot 6000 atm op een redelijk klein water steentje. dit werkt makkelijker omdat ik maar 2 schijven op de machine heb en dan moet je telkens het papier van de schijf wisselen.

    ben nu aan het denken om 2 Naniwa combinatie stenen te kopen 1000/6000, 3000/8000. Voordeel hiervan is dat door de kleine tussen stappen je redelijk snel kan slijpen, prijs technisch zit je ook nog tamelijk goed. Als je het grove werk perse ook met de hand wil doen zou ik dat gewoon op glas doen met schuurpapier. workshopheaven heeft volgens mij hier kitjes voor samengesteld met stroken klevend schuurpapier, kan je voor 10 pond oid verschillende korrel groottes uitproberen.

  7. #7
    400, 1000 en 8000. Da's de ideale reeks

    Voor het grove werk schuurpapier op een vlakke plaat. En vergeet niet iets handigs om de stenen vlak te houden. Een grove diamantplaat is hier ideaal voor.

  8. #8
    Goed, korrelgroottes verder uit elkaar! Wat ik zelf al ergens aanvoelde, werd hier bevestigd!

    Even tussendoor een vraag over de 'merken'. Iemand een mening over of ervaring met het verschil tussen Cerax en Naniwa?

    Ik vind deze combo:
    Naniwa 400
    Naniwa 1000
    Naniwa 5000
    140 euro

    ofwel
    Naniwa 400
    Cerax 1000
    Cerax 6000
    Voor 137 euro

    Miniem prijsverschil. Cerax heeft iets goedkopere stenen maar dus een 6000 dus nog iets fijner.

  9. #9
    Naar welke Naniwa stenen kijk je: Nieuwe Professional / Specialty of de oude Chosera / Super series?
    Ik kom op 118 euro uit inclusief een dressing stone voor de Specialty serie in de hierboven staande korrels
    Voor 14 euro meer (154,15) kan je de volgende set hebben: 220, 800, 3000, 8000. Ik zou toch een lagere korrel steen er bij nemen anders slijt je 400 steen zo snel. Tenzij je begint met glas en schuurpapier voor het herstellen van de vouw.

    (Prijzen komen van: http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/n...aterstenen.htm)

  10. #10
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door MM! Bekijk Berichten
    Naar welke Naniwa stenen kijk je: Nieuwe Professional / Specialty of de oude Chosera / Super series?
    Sharpening stone = oude Super Stone, volgens de info hier: http://www.fine-tools.com/naniwa-stones.html

    Volgens mij is volgorde in dalende lijn van kwaliteit: Professional, Sharpening, Specialty, Traditional...
    Ze zijn dus wel goedkoper, die Specialty, maar volgens mij iets minder hard of goed of...dan de sharpening serie?

    Correct me if I'm wrong!
    Laatst gewijzigd door deftone82; 10-07-15 om 11:54.

 

 

Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top