Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 39
 1. #1

  Ben nieuw, met vragen over grote, diepe gaten boren in hout

  Beste mensen van het forum,

  ik ben net over dit forum gestruikeld en dacht dat het voor mij als beginner wel erg handig is om informatie uit te wisselen met andere houtliefhebbers Even kort over mij: ik ben inmiddels al 42 jaar, maar echt met houtbewerking ben ik pas 3 jaar geleden begonnen, nadat ik een langere periode overspannen was... en dus volgde ik een tip van een therapeut op, en sindsdien heb ik al houten beestjes, een boerderij voor mijn dochter en nog een heleboel andere dingen van hout gemaakt. Mijn volgende project is een luidspreker zelf bouwen van massieve houtstammetjes. Dit gaat als volgt: ik heb 2 grote stukken (ongeveer 35 x 35 cm in diameter) en 2 kleinere stukken (35 x 22 cm in diameter), die ga ik uithollen om het volume voor de membranen te creëren... maar nu komt mijn vraag: hoe denken jullie dat dit het beste zal lukken? Ik gebruik op dit moment een speedboor en ik boor een heleboel gaten erin, en daarna bik ik het resterende hout eruit. Maar dat neemt heel veel tijd in beslag... online heb ik een bijzondere speedboor gezien, namelijk deze (http://www.irwin.com/tools/drill-bit...feed-wood-bits), en die lijkt mij geweldig voor mijn project. Maar: hij is online alleen maar verkrijgbaar in de VS en Groot-Brittannië... heeft één van jullie een idee waar ik zo een speedboor kan kopen?

 2. #2
  Zo'n ding heet een forstnerboor.
  Kijk eens bij ECOtools die noemen het een kunstboor. Klik
  Maar misschien is het makkelijker om dat gat te maken met een grote spiraalboor (slangenboor). En die hebben ze daar ook. Klik

  Het lijkt me dat je met een spiraalboor wat meer controle hebt over het recht boren van de gaten, en je hebt volgens mij ook een iets betere spaanafvoer.
  Laatst gewijzigd door paling1; 10-06-15 om 13:52.

 3. #3
  Dank je, paling! Wat is het voordeel van een slangenboor?

 4. #4
  Ik had mijn post net aangevuld..

 5. #5
  ah, super! nu weet ik hoe dat ding heet Ik dacht waarschijnlijk te gemakkelijk, de Irwin komt namelijk ook in forse maten, namelijk tot wel 130 mm... en wat betreft de controle en het recht boren, ik ben lid van een hobbyclub, en daar hebben ze van die mooie grote staande boormachines, maar de vraag is of ik een 40 cm slangenboor erin krijg.

 6. #6
  Ja dat kan dan wel een probleempje worden met die 40cm.
  Ik heb zelf die van 23cm en dat is al best een eind.
  Maar met een kolomboor heb je ook veel minder te maken met onder controle houden van de boor. Dus dan kan je misschien beter zo'n grote forstnerboor proberen.

  Voordeel van die van ecotools is dat ze niet zo duur zijn, dus makkelijk voor het uitproberen. Zelf heb ik ook een setje kunst/forstnerboren van ze gekocht en die zijn redelijk scherp, maar ik heb het vermoeden dat de boren van de 'echte' merken wel beter zijn.

  Hier hebben ze ook de grote maten, maar die zijn serieus duur...
  Laatst gewijzigd door paling1; 10-06-15 om 14:05.

 7. #7
  yep, peperduur maar bedankt voor je hulp! En dan heb ik nog 1 vraagje: een verlengdstuk voor een speedboor past toch ook op een forstnerboor/kunstboor? En bestaan verlengdstukken ook in verschillende maten?
  Laatst gewijzigd door Phashar; 10-06-15 om 14:30.

 8. #8
  hmm, geen idee.
  Mijn spiraalboren hebben verschillende maten zeskant aan de onderkant zitten. Dus dat zou je eerst moeten opmeten denk ik.

 9. #9
  de kunstboren van Ecotools hebben een standaard 6-kant houder, zie https://www.ecotools.nl/kunstboor-35mm/ en daarvoor hebben ze in de speedboren afdeling ook een verlengstuk https://www.ecotools.nl/speedboor-verlenstuk/
  If you can't fix it with a hammer, it must be electrical.

 10. #10
  Een kolomboor is nice, maar een kolomboor waarbij de boor 40 cm kan zakken is héél, héél groot.

  Vaak kun je de tafel weliswaar omhoog draaien, maar die zal dan wel een beetje zijdelings kunnen bewegen.

  Hoe groot moeten de gaten worden? Heb je wel eens gedacht aan een kettingzaag, of zijn iets kleinere broertje, de Arbortech?

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top