Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: WIP - Dressoir

 1. #1

  WIP - Dressoir

  Goeiemiddag,

  in bijlage enkele foto's van mijn twee vorige projecten (tv-kast en vierkante salontafel). In bijlage is ook alvast mijn technische tekening te vinden van mijn dressoir. Van zodra ik het hout heb, kan ik eraan beginnen. ik houd jullie op de hoogte met de nodige foto's :-)

  groetjes

  Kurt

  Attached files tekening.pdf (13.2 KB)

 2. #2

  Re: WIP - Dressoir

  Mooie meubelen, zeer mooie houtsoort trouwens, is dat Teak?

  Groeten, Christof.

 3. #3
  Athanor
  Guest

  Re: WIP - Dressoir

  Leuk om wat resultaten van je inspanningen te zien, Kurt!

  Hoe heb je de verbindingen opgelost? Allemaal pen en gat verbindingen?
  Dit beloofd wat voor toekomstige projecten, hou je ons op de hoogte?

  Succes en groet van Fons

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.169

  Re: WIP - Dressoir

  Mooi werk, ik ben ook wel benieuwd naar de constructie en houtsoort.

  Persoonlijk zou ik de twee rechter deurtjes van het dressoir aanpassen, volgens de tekening gaan deze naar links open, ik zou deze naar rechts laten openen. Net zoals bij het tv meubel.

 5. #5

  Re: WIP - Dressoir

  Kurt,
  Mooi strak ontwerp.
  Ben ook nieuwsgierig naar de houtsoort, lijkt inderdaad teak.
  Ik vraag me trouwens af hoe de constructie van het onderste blad is.
  Het lijkt me helemaal ingesloten, waardoor bij krimpen naden kunnen ontstaan of juist bij uitzetten de boel kan scheuren.
  En hoe heb je het blad gemonteerd?

  Ben het trouwens met coko eens dat de deurtjes in je dressoir ontwerp anders zouden mogen draaien. Op die manier hou je symmetrie in het geheel en past het bij je TV kast.

  Groet,
  Kor

 6. #6

  Re: WIP - Dressoir

  Bedankt voor de opmerkingen.

  de deurtjes van de dressoir zal ik inderdaad best anders laten opendraaien gelijklopend aan het tv-meubel.

  De twee meubels die ik voorlopig heb gemaakt zijn alletwee gemaakt uit europese eik. De twee bladen van de salontafel is zelfs gemaakt uit eiken parket :-) onderaan zitten er groeven in.. maar ik heb het dan ook voor een prikje kunnen kopen..

  De verbindingen zijn allemaal pen-gat verbindingen en de planken van de bladen hangen met lamello's aan elkaar. Het onderste blad van de salontafel rust eigenlijk op twee planken die dwars bevestigd zijn, dus niet teveel hocus-pocus :-)

  Momenteel vollop op zoek naar goedkoop eikenhout voor mijn 'nieuw project'.

  Tot binnenkort met meer foto's

  Kurt

 7. #7

  Re: WIP - Dressoir

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door coko
  .....

  Persoonlijk zou ik de twee rechter deurtjes van het dressoir aanpassen, volgens de tekening gaan deze naar links open, ik zou deze naar rechts laten openen. Net zoals bij het tv meubel.
  Een opmerking over de terminologie: mijn vader (begonnen als timmerjongen, geëindigd als architect) heeft me geleerd: vanuit de dagkant gezien (meer specifiek: de scharnierkant) kijk je waar de deur naar toe gaat en dat noem je de draairichting.

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.745

  Re: WIP - Dressoir

  Heerlijk die verwarring over de definitie van de draairichting van deuren (en ook ramen). Er bestaan standaard definities van de draairichting, alleen die zijn in de verschillende landen niet hetzelfde. Op de scheepswerf, waar ik werkte, was dat soms een probleem bij het uitbesteden van deuren. Daarom werden de deuren gestandaardiseerd en werd een invultekening gemaakt voor elke deur, compleet met sponning. Later werd dat automatisch gegenereerd met het CAD-systeem.
  De ene definitie is, kijkende tegen de scharnierkant, welke kant de deur beweegt bij het openen. De andere definitie is, kijkende boven op de deur, wat de draairichting is bij het openen.
  Om even op het meubel terug te komen. Mij lijkt het het mooiste om deurtjes in paren te rangschikken. Links een L en R draaiende stel en rechts een L en R draaiend stel. Dan heb je een dubbele symmetrie.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top