Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 30
 1. #1

  winkelhaak/meetgereedschap - goedkoop is duurkoop?

  Als beginnend (amateur) houtwerker ben ik van plan me een winkelhaak en aftekengerei aan te schaffen, en vraag me af of het absoluut noodzakelijk is iets van woodpecker of starrett aan te schaffen, of dat dat voor mijn gebruik overkill is.

  Ik kan/wil hier wel wat geld aan uitgeven, indien het nodig is. Momenteel kijk ik naar:
  Woodpecker 1281 square: http://www.gereedschappro.nl/overig/...isch-1281/2501
  Incra T-markeerliniaal 300mm: http://www.gereedschappro.nl/overig/...-metrisch/1672

  Mijn gebruik:
  Ik volg momenteel een basisjaar schrijnwerkerij in avondonderwijs en wens de haaksheid van mijn werkstukken te controleren (en die van de fence van de schaafbank, het zaagblad van de tafelzaag, etc.)
  Ik wil ook nauwkeurig mijn werkstukken aftekenen (pennen, gaten, zwaluwstarten, sponningen, ...)
  Ik heb thuis een festool mft, en daarvan wil ik de aangebouwde rail kunnen contoleren (valt wel tegen, dat die niet 'vanzelf' haaks is).

  Zijn de voorgestelde items hiervoor de betere keuze (als geld geen rol speelt), zijn er (nog) betere keuzes, of hoeft het allemaal zo duur niet te zijn?

  Alvast bedankt voor de reacties.

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Waddinxveen
  Berichten
  1.163
  De Incra is alleen maar voor fijn werk, erg kwetsbaar, maar is een fantastisch stuk gereedschap! De 300mm is wel wat flink.. Ik heb 'm ook, maar ga er zeker nog een 150mm bij aanschaffen..

  Wb de winkelhaken, koop er 1 van een degelijke kwaliteit.. In de regel betaal je voor echte haaksheid.. Woodpecker is erg mooi, maar ok erg duur.. Het kan wel voor iets minder..

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2013
  Locatie
  Regio Haaglanden
  Berichten
  534
  Wat je, je zelf moet afvragen, wanneer is iets haaks? is dat bij een fout van 0.5 graden of 0.00000001 graden. Rekening eens uit hoe heel dat is op de lengte van je winkelhaak. Wat er wel toe doet is hoe nauwkeurig je kan aftekenen(die fout is veel groter). Met een "normale" winkelhaak met goede fijne maatvoering kom je al een heel end. Verschillende maten winkelhaak is ook fijn. Wat ik je ook kan rade is de "Lyra Dry bouwmarker" dat is echt een fijne werkpotlood.

  En dat staat er op mijn grote verlanglijstje de WoodPeckers 600mm T-SQUARE. Waarom? als je met een zaaggeleider een plaat verzaagd heb ik last dat de cumulatieve fout van het aftekenen, mijn plaat op het laatst niet meer helemaal haaks is.

 4. #4
  Ook ik ben erg tevreden over mijn incra markeerliniaal. De standaard blokhaak zonder maatverdeling zijn er in twee kwaliteiten. Een handelskwaliteit En Een nageslepen. Deze is vaak de dubbele prijs. Maar haken zijn eenvoudig te controleren. Lijn aftekenen met de haak hierna de haak spiegelen en een lijn er naast aftekenen. Het verschil is de afwijking.

 5. #5
  De Woodpeckers 1281 winkelhaak is goed voor haaks aftekenen, maar minder geschikt om ook maatvoering over te nemen.
  Door de dikte van de winkelhaak kun je niet nauwkeurig genoeg aftekenen. Ook vindt ik deze realtief zwaar in gebruik.
  Verder niets dan lof over de Woodpeckers produkten. Ook de T-600 square is fantastisch om mee te werken. Je kunt er zelfs LR32 gaten meer boren.
  Dan kun je beter een gewone Sola winkelhaak nemen, die zijn lekker dun, sterk en toch goed haaks. En betaalbaar ±€20/250 mm.


 6. #6
  Voor het aftekenen van pennen, gaten, ed. gebruik ik deze: https://www.hbm-machines.com/product...m-hoekmeterset
  en deze: https://www.baptist.nl/houtbewerkers...-maatverdeling
  De HBM set is haaks: als je een balk rondom aftekent eindig je gewoon precies waar je begon. Meer uitgeven lijkt mij onnodig, maar aan de andere kant: een dergelijke set gaat wel heel erg lang mee. Dus een Starrett set kan ook: http://www.workshopheaven.com/tools/...Set-300mm.html
  En ik zou een mes gebruiken voor het aftekenen, dat geeft je een veel fijnere lijn.

 7. #7
  Rizz: misschien is de 15cm versie idd genoeg.

  EVS: inderdaad. Voor de mft gaat het over max 1m. Wanneer ik bv een deur inkort, wil ik dat dit visueel recht is. Ik ben nu een massieve eiken tafel aan het maken met poten van 140x140mm ongeveer. Hier wil ik de haaksheid van controleren, zodat de pen/gat verbinding met de regels geen spleet gaat vertonen (aan een kant).

  Neel: de 1281 zou eerder dienen voor de haaksheid te controleren, de Incra voor het aftekenen. Ik bekijk de Sola producten ook eens.

  Leon: ik ben niet bekend met die hoekmeter/combinatie toestellen, dus weet niet hoe je daar mee moet werken en wat je daar mee kan. Ik zoek wat info en/of filmpjes.

 8. #8
  Voor de combinatie: https://www.youtube.com/watch?v=DODu_L3D260
  De hoekmeter en middelpuntvinder kun je vermoed ik wel zelf bedenken qua gebruik. Als je deze weinig gebruikt of verwacht te gebruiken kun je bij Starrett deze ook weglaten.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2013
  Locatie
  Regio Haaglanden
  Berichten
  534
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door LeonvB Bekijk Berichten
  Voor het aftekenen van pennen, gaten, ed. gebruik ik deze: https://www.hbm-machines.com/product...m-hoekmeterset
  en deze: https://www.baptist.nl/houtbewerkers...-maatverdeling
  De HBM set is haaks: als je een balk rondom aftekent eindig je gewoon precies waar je begon. Meer uitgeven lijkt mij onnodig, maar aan de andere kant: een dergelijke set gaat wel heel erg lang mee. Dus een Starrett set kan ook: http://www.workshopheaven.com/tools/...Set-300mm.html
  En ik zou een mes gebruiken voor het aftekenen, dat geeft je een veel fijnere lijn.
  Die gecombineerde winkelhaak van HBM ziet er goed uit, die ga ik onthouden. Het probleem van aftekenen met een mes is. Dat ze vaak voor rechthandige zijn en op plaat ben ik altijd mijn streepje kwijt. Dus ik werk er niet zo graag mee.

 10. #10
  ik heb een aantal verschillende winkelhaken
  nadeel van een paar is dat het uit 2 losse delen bestaat met als gevolg een heel klein beetje speling
  Mijn voorkeur gaat dus uit naar een winkelhaak uit 1 deel (die heb ik nu dan ook) op die manier ben je dat probleem kwijt.

  Ik meen dat iemand laatst op het forum iets schreef hoe accuraat bijna elke winkelhaak eigenlijk wel is (duur en goedkoop) uit mijn hoofd was het WR1944 die dat schreef, maar dat weet ik niet zeker
  Met een hamer past alles...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top