Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3

Onderwerp: doodzagen tafelblad

 1. #1

  doodzagen tafelblad

  Hallo, hab zopas een tafelblad verlijmd uit een zes-tal planken (met een verlijmfrees ingefreesd),nu zei er iemand op school dat ik deze in de onderzijde eventueel nog zou kunnen inzagen om de kans op kromtrekken te verminderen, wordt ook wel "doodzagen" genoemd. Heeft hier iemand ervaring mee. Eventuele pro's en contra's, graag reactie van jullie!

  Mvrgr, Kris

 2. #2

  Re: doodzagen tafelblad

  Het doodzagen van hout werd regelmatig gedaan bij brede deurplinten en sokkels, ook brede planken voor houten vloeren worden weleens doodgezaagd, maar bij mijn weten word voor tafelbladen deze techniek niet gebruikt.

  Met doodzagen bedoeld men het langs onder of (achter) inzagen van het hout, het hout word tot 2/3 van de dikte in de lengte ingezaagd, het word enkel gedaan bij brede planken.
  Wanneer men een breed massief tafelblad zou doodzagen zijn de zaagsneden op de kopse kant zichtbaar :mrgreen: geen goed idee.

  Om te vermijden dat een breed tafelblad gaat vervormen zijn er andere methodes, de delen niet te breed nemen, de delen om en om verlijmen, het juiste vochtgehalte, etc... om er een paar te noemen.

  André

 3. #3

  Re: doodzagen tafelblad

  Hallo Kris,

  Doodzagen van tafelbladen doen wij eigenlijk alleen als ''reparatiemiddel'' en niet op voorhand.

  Het kan voorkomen dat een tafelblad begint te werken,door het ''doodzagen''
  cq frezen van enkele planken wil het wel eens lukken om het blad weer glad te krijgen doordat de spanning die op het hout staat dan een uitweg heeft
  Uiteraard moet de zaag/freessnede binnen het regelwerk aan de onderzijde van de tafel blijven zodat deze vanaf de zijkant niet zichtbaar is.

  Bij grenen en vuren heb je echter wel eens te maken met reactiehout in een verlijmd blad en dan helpt ook vaak het ''doodzagen'' niet meer

  groet,
  albert

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top