Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 23
 1. #1
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Verzwaren houtdraaibank Wivamac DB1000

  Goedemorgen mede-draaiers,

  Er staat nu al een tijdje een erg fijne draaibank op mijn zoldertje. De machine doet het uitstekend en ik heb dan ook geen moment spijt gehad van mijn keuze. Vorige week heb ik weer eens een echt grote schaal gemaakt en toen begon de machine wat te trillen. Nu maak ik dat wel vaker mee en dat kan vaak gecorrigeerd worden door het aanpassen van het toerental. Grote schaal->laag toerental

  De machine staat met houtdraaibouten ( toevallig he) vast aan 2x 18mm multiplex. Deze lagen multiplex zitten geschroefd/gelijmd op de vloerbalken van mijn zolder. Ik kan me dus voorstellen dat het beter is dat de machine los staat. Het plan is om de machine dus los te maken van de vloer en de machine te verzwaren door midden van .................................

  Onder het bed heb ik wat ruimte om bv zakken gevuld met zand te stoppen...Nou ja...zakjes zand.... -> Daar kan maar 0,04 kuub zand ( a 1400 kilo per kuub -> krap 50 kilo) in...schiet niet echt op dus... Verder kan ik aan de zijkant van de draaibank ijzeren platen monteren. Vanmiddag even langs bouwkundig persoon om te vragen hoeveel gewicht ik ook alweer kwijt kon.

  Wat is jullie mening / ervaring ?
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 2. #2
  Misschien vier trillingdempers tussen machine en vloer plaatsen, en het onderstel balasten met gietijzeren "broodjes" die wegen iets meer dan zand

 3. #3
  ik zou even opletten met de draagkracht van je vloer
  zelf heb ik corrax matrijsplaten(50x50cm en 5cm dik) van ongeveer 90 kilo per stuk in twee lagen onder mijn draaibank zitten, de eerste laag heel kort onder het bed en de tweede laag een stuk daaronder
  ik had zoveel platen dat ik er ook voor gekozen heb om de gehele bank vast te bouten aan twee platen die op rubbers los van de vloer staan en waarop elk weer twee platen staal liggen

  het totaal weegt nu met gemak over de 1000kg schat ik en zelfs dan heb je bij sommige grote blokken nog last van trillingen

 4. #4
  Wat zijn trillingsdempers?
  Mijn Killinger trilt ook af en toe een heel klein beetje en ik dacht juist deze op de (beton)vloer van mijn garage vast te zetten met iets (keilbouten of zo).
  Wat is goede raad?
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 5. #5
  Hoi Rick, als je balken het toelaten kan je de multiplex platen dan niet beter vervangen door een lewisplaat(en) met 5cm cement.
  Heb je meer massa. Aan de zijkant en onderkant van je A frame multiplex bevestigen en opvullen met zand. Het multiplex kan je in de kleur van je bank schideren.
  Staat je bank bij een muur of in het midden van je werkplek?
  Hoe groot zijn je schalen eigelijk?

 6. #6
  Je kan ook trillingen krijgen door wat ze noemen eigen frequentie van de bank. Komt ook veel voor met pompen en compressoren.
  Als je toerental iets opvoert verdwijnt dit weer.

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2014
  Locatie
  Regio Arnhem
  Berichten
  539
  Er is al veel zinvolle input gegeven waar je rekening mee moet houden.

  - massa toevoegen. Dit zal helpen maar is wel een paardenmiddel. Het biedt stabiliteit aan de draaibank maar doet niets af aan de krachten die vrijkomen door de onbalans in je werkstuk.
  - Resonantie door eigenfrequentie. Het fenomeen waarbij een grote amplitude ontstaat doordat de trillingsbron dezelfde (of een veelvoud) van de eigenfrequentie van de constructie heeft. Je kunt het toerental aanpassen maar ook de eigenfrequentie van de contstructie door bijvoorbeeld de massa te veranderen.
  - Het beste (op een verdiepingsvloer) lijkt mij om zoveel mogelijk trillingsenergie te absorberen in een materiaal dat veel hysterese wrijving heeft. Als je demping toepast hoef je niet alleen minder te verzwaren maar belast je de lagers/constructie van je draaibank ook veel minder.

  Mijn aanbevelingen zijn gebaseerd op technische kennis, niet op ervaring met houtdraaien. Succes met het vinden van een oplossing!

 8. #8
  Trillingdempers/machinevoeten, dienen om trillingen van machine of motor te dempen en het doorgeven van trillingen naar de steunpunten of vloer drastisch te verminderen.

  Die dingen worden frequent gebruikt onder (houtbewerkings)machines, motoren allerhande, gaande van de automotor naar de scheepsmotor, compressoren, etc.... Gebruik zelf ook trillingdempers onder mijn kleine draaibank, deze staat nu gewoon los op een houten werkblad en beweegt geen vin

  Hier een link met wat verschillende soorten dempers: http://www.ponsentrading.nl/?ref=79

  Mvg,

  André

 9. #9
  Dank voor de link; ik heb ze om advies gevraagd voor mijn bank.
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 10. #10
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Bedankt allemaal voor de input. Het instellen van het juiste toerental helpt enorm bij het wegnemen van de trillingen. Zal ook eens kijken naar die trillingsdempers.
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top