Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17

Onderwerp: achtkant dak.

 1. #1

  achtkant dak.

  Om een achtkant te zagen weet ik wel dat de zijden 22,5 graden moeten zijn.
  Maar welke hoek zijn dan de kanten?
  Moet een dak van een vogelhuisje worden.
  Wil dit van douglas planken maken,dus stevig,20mm dik geschaafd hout.
  Of heeft iemand een ander idee.(lees makkelijker).

  Groet Pascal

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Bedoel je een torendak? Ik denk dat de aansluithoek mede afhankelijk is van de dakhelling. Ik zou het even in sketchup tekenen en de hoek opmeten.

 3. #3
  aangezien de som van de 3 hoeken van een 3-hoek altijd 180 graden is (hoek vanuit middelpunt naar top, en middelpunt naar zijde is zoiezo 90 graden).
  Dus afhankelijk van hoe steil je je dak wil hebben krijg je bv een hoek van 30 onderaan en 60 bovenaan.

  mvg

 4. #4
  Ik denk dat TS de schuinte vd ~zaagkanten~ vd dakdelen bedoelt. Ook dat wordt een functie van de dakhelling, vermoed ik. Een functie waar ik nog eens lang en hard over ga nadenken ... (zoals gebruikelijk zonder weinig resultaat – ken jezelf!)


  PS: Voor een achtkant kom je er toch met 45 graden van bovenaf gezien? Of bedoel je die 22,5 graden t.o.v. de aslijn van een dakdeel (dus 2x22,5)?
  Laatst gewijzigd door Jimbo; 29-09-14 om 14:10.

 5. #5
  Tekenen en opmeten voelt toch een beetje als vals spelen. Ik heb het idee dat je dit zou moeten kunnen uitrekenen met middelbareschoolwiskunde. Maar ik moet bekennen dat het voor mij ook al zo lang geleden is dat ik hulp van het internet heb ingeschakeld en dan nog niet helemaal zeker ben dat het klopt. Maar goed, volgens mij bereken je het zo:

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   dak.jpg
Bekeken:  337
Grootte:  25,1 KB
ID:    20532

  De maten van je taartpunten is "gewoon" pythagoras. De moeilijkheid zit in het berekenen van de hoek tussen de vlakken. Om die uit te rekenen heb ik wat hulplijntjes in rood geplaatst en wat extra punten in blauw van een letter voorzien. In die driehoek staat de lijn A-B loodrecht op de daklijn, in het vlak X-Y-Z. Lijn A-C staat loodrecht op de daklijn in het vlak C-X-Y. Wat willen weten is de hoek A in de driehiek A-B-C.

  Om die uit te rekenen moeten we de plaats van punt A en van punt B bepalen.

  Het bepalen van punt A kan door de driehoek A-C-X uit te rekenen. In die driehoek is hoek A een rechte hoek, hoek X is bekend (dat is de hoek van het dakdeel) en ook de maat van ribbe C-X is bekend. Lengte A-X is dan gelijk aan lengte C-X maal de cosinus van hoek X. Nu weten we ook lengte A-C, die is gelijk aan sin(x) maal C-X.

  Als je punt A weet, kun je punt B uitrekenen in de driehoek A-B-X. Hoek A is 90 graden, hoek X is bekend (die volgt uit de hoogte en de diameter van het dak). De ribbe A-B heeft dan een lengte van Tan(X) maal A-X.

  In de driehoek A-B-C weten we nu de lengte van 2 zijden (A-B en A-C) en we weten dat hoek B een rechte hoek is. De cosinus van hoek A is dan A-B/A-C waarmee we dan ook hoek A weten.


  MIsschien is tekenen en opmeten dan toch wel makkelijker...

 6. #6
  Ik ga maat eerst eens de stukken zagen,dan schuin ik de zaagkanten daarna wel af.
  Mijn wiskunde was vroeger al knudde,nu nog erger...

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.566
  Misschien overbodig, maar heb je al met de zoekfunctie gezocht naar achtkant?
  Er zijn volgens mij al topics over geweest en zelfs een over vogelhuisjes.
  Mvg.
  Waar gehakt wordt, vallen spaanders, .

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Ik was vroeger errug goed in dit soort berekeningen en vooral redeneringen. Het is echter alweer errug lang geleden Ik laat het dus maar even aan anderen over.

  Eens dat het uitrekenen leuker is

 9. #9
  Ik denk dat ik er wel uit ben ondertussen (Hoezo, nachtje wakker gelegen!?)

  Het ~echte~ antwoord is ruimtemeetkunde: de hoek tussen twee dakdelen bepalen (a.d.h.v. hun normaallijnen), en deze hoek dan in twee delen omdat je van beide dakdelen precies de helft wil afhalen. Als de ruimtehoek bvb 150* is, heb je dus 180*-150*=30* te verdelen, of 15* per dakdeel. Je mitert dus onder 90-15=75*. (Doe even alsof die sterretjes ‘graden’ zijn en dan moet ik niet op een qwerty op zoek naar dat hoge bolletje).

  Maar bon, ruimtemeetkunde is Chinees voor mij (geworden). Voor alle duidelijkheid: ik spreek geen Chinees. Dus alternatieven zoeken...

  De truc zit ‘m in de top. Alle acht pizzapunten/dakdelen hebben twee gemeenschappelijke punten in de top: eentje op de bovenkant van een dakdeel (t.t.z. de eigenlijke top vh dak uiteraard), maar ook eentje op de onderkant van het dakdeel (de ‘binnenste top’ als het ware). Als we nu een loodrecht vlak definiëren door dat ~onderste~ raakpunt, loodrecht op het dakdeel, dan vormt de snede van dat vlak met het dakdeel een gelijkbenige driehoek, met het onderste raakpunt als top van deze gelijkbenige driehoek, en met de twee andere hoeken op de buitenste ribben van het dakdeel. Deze driehoek is perfect te berekenen a.d.h.v. de dikte van het dakdeel (dit is namelijk de hoogte vd gelijkbenige driehoek) en de hellinghoek vh dakdeel (dewelke de gelijkbenige hoek bepaalt), en dit met gewone driehoeksmeetkunde (hoezo, 20 jaar geleden!?), of desnoods zelfs met een projectietekening (hoezo, 25 jaar geleden!?).

  En nu komt de clou: de helling van de zijden van de gelijkbenige driehoek – die we net hebben berekend – is uiteraard de helling van de zijden van het dakdeel (want we hadden een loodrechte doorsnede gemaakt), en dus ook meteen je miterhoek.

  Klaar.

  Euh, nu nog even de tekening en de berekening.

  Straks.

  Als er niks op TV is.

  En Youtube plat ligt.

  En de kinderen niet om pap schreeuwen.

 10. #10
  Ik vraag me even af welke hoek je bedoelt die je nodig hebt.... die hoek onderling is namelijk geen 22,5 graden aangezien het een dubbelschuin verstek is. Waarom? Geenidee, maar als je een proefstukje maakt kom je daar ook achter. Hoe uit te tekenen of rekenen? Ook geen idee, maar als je je proefje maakt moet je gewoon naar die hoek zagen. Begin bij 15 graden oid...

  Om de hoek van de gelijkbenige driehoek moet je eerst je hoogte bepalen vanaf de onderkant tot het puntje van je en de helft van je achthoek. Stelling van pythagoras is de hoogte van je pizzapunt. De basis moet je bepalen door je achthoek uit te slaan. Lastig verhaal eigenlijk om uit te leggen zonder pen en papier...

  Welke maten wil je als dak? En is het inderdaad zo een toren dak als aangegeven?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top