Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6

Onderwerp: Stofafzuiging

 1. #1

  Stofafzuiging

  Hallo,

  ben bezig met een eigenbouw stofafzuiging te bouwen. Zover ben ik al:

  Hier komt hij uiteindelijk te staan:


  Nu ben ik van plan om 2 aansluitingen te maken, 1x een flexibele slang van 100mm 2,5m lang voor grotere machines. En dan zou ik graag ook nog op 3 verschillende plaatsen in mijn werkplaats aansluitingen maken voor handmachines (40mm ofzo) nu is mijn vraag of ik gelijk alle vaste pijpen ook 40mm neem of is het misschien beter om alle vaste pijpen 100mm te houden en pas net voor de flexibele slang een reductiomof te plaatsen? Dit laatste lijkt mij beter ivm blokages of ben ik nu te paranoide?
  Het makkelijkst voor mij zou zijn alle vast pijpen gelijk ook in 40mm uit te voeren, maar als dit kan leiden tot makkelijke blokages zou ik toch overwegen om 100mm vaste pijpen te gebruiken.

  Graag jullie ervaringen?

  Ook ben ik nog op zoek naar een online leverancier van transparante flexibele slang, afsluiters voor de verschillende aftakkingen van het systeem,... heb op de site van baptist wel wat gevonden maar was stervensduur!

 2. #2

  Re: Stofafzuiging

  Hallo Chris,

  Over je twijfels van de diameter van de vaste installatie durf ik geen advies te geven.
  Ik heb zelf een simpele standaard afzuigingen en een buis van 100mm eraan max 3m, ik vind de
  sterkte van mijn afzuiging niet geweldig (Scheppach ha2600) misschien als ik er een fijnstof filter opzet dat het beter wordt....
  (Als iemand een tip heeft hoor ik het graag)

  Voor onderdelen kan je terecht bij o.a.:
  http://www.vdhbv.nl/
  en bij Felder kan je ook het nodige bestellen.

  M.v.g.

  Wouter

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.561

  Re: Stofafzuiging

  Een afsluiter kan je makkelijk zelf maken. Een schuif tussen twee geleiders met een slangaansluiting aan beide zijden. Zo simpel is het.
  Maar hetgeen je al gemaakt hebt ziet er goed uit. Zorg wel dat je het zaagsel er makkelijk uit kan verwijderen.

 4. #4

  Re: Stofafzuiging

  Bij een vaste stofafzuiging is het best om de diameter van de inlaat aan de afzuigunit zover mogelijk door te trekken in de werkplaats, en pas aan de machines over te gaan naar een kleinere diameter met een schuif ertussen.

  Ook rekening mee houden dat elke 90° bocht het rendement serieus daalt :x

  Best is dus om de bochten zo vloeiend mogelijk te maken door het gebruik van telkens twee 45° bochten en liefst ook een stuk rechte buis ertussen.

  Ook zo weinig mogelijk meters flexibele slang gebruiken, en dit om de zelfde reden, ze verstoren de luchtflow in de buizen en verminderen het debiet.
  Het is ook aangeraden om alle verbindingen tussen de buizen zoveel mogelijk luchtdicht te maken met tape, hoe minder lekken hoe hoger het rendement.

  Professionele afzuigingen worden dan ook minutieus doorgerekend en uitgetekend om de gewenste luchtstroom over de hele lengte te waarborgen.

  Men kijkt eerst per machine wat deze nodig heeft qua debiet om nadien met deze gegevens de hele installatie uit te rekenen en de grootte en de kracht van de motor van de aanzuigunit te bepalen. Hier komt men al gauw aan vermogens van rond de 20pk en meer, en een buisdiameter van 600mm tegen de unit.

  Om zelf een installatie te bouwen komt er een beetje trial en error bij te pas.

  Een afzuigunit met een vermogen van 3pk kan al aardig wat lucht verplaatsen, met het plaatsen van schuiven per machine verhoog je ook het rendement.

  Voor mijn stofafzuiging heb ik gebruik gemaakt van kachelpijp met een diameter van 150mm, er zijn drie machines op aangesloten, maar ik heb per machine ook een schuif geplaatst.
  De aanzuigunit heeft een vermogen van 3pk en er hangen twee stofzakken aan met opvangzakken eronder. Ik heb de hele groep buiten geplaatst onder een luifel en dat scheelt en pak lawaai in de werkplaats.

  Mvg,

  André

 5. #5

  Re: Stofafzuiging

  Bij het bekijken van de foto's rijst er bij mij nog een vraag, de ronde buis op de ventilator is de ingang, hier worden de machines op aangesloten,de vierkante is de uitgang die naar de stofbunker of stofzak moet leiden, wat is de functie van de kist?

  Mvg,

  André

 6. #6

  Re: Stofafzuiging

  In principe (als ik alles goed heb begrepen) zou het stof/spanen in de kist moeten neervallen, met als gevolg dat de afzuiger enkel 'propere' lucht aanzuigt. De rechthoekige opening moet ik nog een verloopstuk op lassen om dan via een pijp naar buiten gebracht te worden, de afgezogen en in theorie stofvrije lucht wordt dan gewoon naar buiten geblazen.
  Als ik op andere fora reacties lees van mensen met dergelijke opstelling komt er weinig of geen stof mee met de afgezogen lucht.
  Heb er zelf geen ervaring mee, ik zal na de eerste testen zien hoe het gaat en dan aanpassingen doen.

  Groeten, Christof.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top