Messenblok wat eenvoudig te reinigen is

klaas0639

Post veel
4 okt 2012
2.429
235
Gem. Winsum (Groningen)
Ik zat al een poosje na te denken over een reinigbaar en mooi messenblok. Dit is DE oplossing.
Ik gebruik nu een magneetplankje van een mooi stukje hout. Maar daar zitten de messen onbeschermd en altijd beetje rommeling schots scheef op.

Dank voor delen.
 
  • Leuk
Waarderingen: jaap

LFlab

Post veel
7 mei 2018
1.078
370
Rosmalen
Dat is een goed idee zeg! Mooi ontwerp zo. Mijn enige overweging zou wel zijn om in het onderste stuk van de deling een deuvel verbinding te maken of zo, of een extra knikje, om te voorkomen dat als iemand daar een mes in zet, hij hem meteen op zijn vingers krijgt als ie eruit valt. En je wil ook niet dat ze een snijkant verzieken door hem tegen die magneetjes te wringen.

(misschien is dat specifiek een probleem bij ons in het gezien, wij zijn verdeeld in "de bokken" (mijn dochter en ik zijn eigenzinnig en koppig, maar wel heel handig) en "de klunzen" (mijn zoon en mijn vrouw, geen technisch inzicht, wel wat socialer)
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
10.713
3.930
Is een bestek la uit de mode of zo? Er mag bij gods gratie een koffiemachine op het aanrecht staan, maar daar houd het wel mee op. En het moet in de vaatwasser kunnen.
 

Bert Vanderveen

Oud hout
1 sep 2015
3.434
1.133
Enschede, Twente
Ik gebruik nu een magneetplankje van een mooi stukje hout. Maar daar zitten de messen onbeschermd en altijd beetje rommeling schots scheef op.
De consensus onder de thuiskoks is dat een magneetstrip een betere oplossing is dan een messenblok, want hygiënischer. Ik vind een magneetstrip trouwens makkelijker in gebruik; dat ik kan zien wat ik pak, want ik word heel erg boos als iets niet op zijn vaste plek ligt of hangt en bij messen in een blok steekt iemand natuurlijk altijd een mes terug op de verkeerde plek… (ikzelf natuurlijk niet, maar toch…).
 

hdv

Post veel
24 nov 2019
1.399
767
Noord-Veluwe / Skåne
Ehm, hoezo hygiënischer? Je stopt je mes toch schoon en droog in het blok? Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een mes dat vuil of nog nat was in het blok heb gedaan. Dat is gewoon goede keukenpraktijk. Een ouderwets blok of een messenhouder voor in de lade is helemaal OK hoor.
 
  • Leuk
Waarderingen: Petrolhead

Bert Vanderveen

Oud hout
1 sep 2015
3.434
1.133
Enschede, Twente
Ehm, hoezo hygiënischer? Je stopt je mes toch schoon en droog in het blok? Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een mes dat vuil of nog nat was in het blok heb gedaan. Dat is gewoon goede keukenpraktijk. Een ouderwets blok of een messenhouder voor in de lade is helemaal OK hoor.
Een messenblok staat logischerwijs meestal op het aanrecht. Ik weet niet of je ooit gemerkt hebt hoe ver druppels spetter bij het koken kunnen geraken? En dan is er het gewone huisstof. En dat ene druppeltje vleesvocht dat blijft zitten in de rand van het heft en langzaam naar negen zakt en op de bodem van je messenblok belandt, waar het lekker begint te doen wat vleesvocht doet. Mss heb ik iets te veel verbeelding, maar ik kan heel veel manieren verzinnen hoe een messenblok vies kan worden. En niet veel manieren om dat goed schoon te krijgen.

Een houder in een la is weer een ander verhaal. Waarbij ik weer visioenen krijg van per ongelijk in het snijgedeelte van een mes pakken, rondspuitend bloed, en zo voorts.

Maar iedereen mag het natuurlijk zelf weten.
 

Kor

Post veel
10 jun 2012
1.383
750
Hier staat ook een messenblok op het aanrecht. Voornamelijk decoratief, want we pakken eigenlijk standaard een mes uit het voorste dwarsvak in de bestekla. Mijn eega snijdt(?) graag met een nogal stomp mes, hoe vaak ik haar ook heb uitgelegd dat je met een scherp mes meer controle en dus minder kans op ongelukken hebt.
Ikzelf doe het meeste snijwerk met zo'n zelfslijpend molenmesje. Groot vlees snijd ik met een lang scherp mes met een vrij hoog blad en datzelfde mes pak ik ook voor dingen die te klein zijn om goed vast te pakken, zoals knoflookteentjes en kruiden.

M.b.t. Bert's opmerking hierboven over rondspuitend bloed na een greep in de la: voed je familie op, grepen rechts en punten links. Vermijd de termen heft en lemmet, die staan garant voor pijnlijke misverstanden :p
 

hdv

Post veel
24 nov 2019
1.399
767
Noord-Veluwe / Skåne
Hai Bert, je mag mijn messenblok komen bekijken. Dat heeft al 2 decennia op het aanrecht van diverse huizen gestaan. Daar zit echt geen vuiligheid op of in hoor. Als iemand die in het verleden flink doorgezaagd is over de HACCP-regels (*) ben ik redelijk kritisch op hoe het hoort, maar over mijn messenblok heb ik me nog nooit druk gemaakt.

(*) Grappig feitje dat niet echt relevant is: ik ben ooit collega geweest van Rob, bekend van de smaakpolitie. Maar toen was hij nog gewoon kok en nog niet hygiënerakker.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.