Vandaag had ik wat tijd om de resten van enkele plukladders eens van dichterbij te bekijken, het is ineens een lijkschouwing geworden
Ik heb nog stukken teruggevonden van twee ladders, en van beide heb ik dan maar een staaltje genomen voor verder onderzoek.
Er vallen al direct een paar dingen op, bij ladder 1 geen doorgaande gaten voor de sporten, bij ladder 2 wel, bij beide zijn de verbindingen tussen sport en boom met een houten toognagel geborgd.
Bij ladder 1 zijn de sporten gemaakt uit Essen, bij ladder 2 zijn ze uit Robinia gehakt.
Bij beide ladders zijn de sporten rechthoekig van vorm, 10mm x 45mm gemiddeld, er is verder geen onderscheid te zien, allemaal dezelfde vorm. Maar dit verbaast me niet, zeskantige sporten heb ik hier in de streek nooit ergens gezien. Nu zijn de stukken van beide ladders niet groot genoeg meer om hier verdere conclusies aan vast te knopen. Ladder 1 is een topeind van ongeveer 2m lengte, Ladder 2 is zowel onderaan als bovenaan in de loop der jaren meerdere malen ingekort. (aantasting memel) De nog aanwezige stalen sporen zijn in de loop der jaren dan ook regelmatig aan de nieuwe situatie aangepast.
Er moeten vast regionale verschillen aan te duiden zijn bij plukladders, de foto van mijn voorgaande reactie laat een ladder zien uit Haspengouw, daar zie je wel die zeskantige sporten met afwisselend een rechthoekige ertussen.
Maar de verrassing van de dag zijn de laddderbomen, bij beide ladders zijn die van redelijk fijnnervig Vuren,
en de jaarringen lopen mooi synchroon met de buitenronding. Dit wil zeggen dat de bomen gemaakt zijn van dunne Vuren stammen welke door het hart gekliefd werden en verder met het haalmes afgewerkt werden.
Het was een werkzame oplossing, zeker als je weet dat de twee ladders hier al hangen van 1935 :shock:
Het was dus een goede houtkeuze, licht in gewicht en toch duurzaam.
Wat een simpele vraag allemaal kan teweegbrengen hé, maar er komt wel duidelijkheid op deze manier.
Bijgaand een hoop foto's van de lijkschouwing
Mvg,
André
Attached files
