Ik geloof die Youtube helden niet. Voor mij is het niet wetten gewoon nonsens voor het algemeen houtbewerken en houtsnijden. Ik spreek niet over het voordraaien van nathout of dergelijke.
Voor steekbeitels, schaafmessen, gutsen, bijlen, trekmessen enz: een witte steen korrel 60.
Korrel 80 zou ik ook nog willen, maar genereert al meer warmte .
Korrel 100 vind ik te traag en teveel warmte genererend voor niets.
Het verschil in oppervlakte tussen korrel 100 en korrel 60 doet er niet toe, want afwetten moet wel gebeuren.
Wel afwetten dus, tot bijvoorbeeld korrel 7000 ( bijvoorbeeld met een Coticule of een hard Arkansas steen) en stroppen. Indien de braam klein is en het gereedschap niet al te groot , kun je er direct met korrel 7000 beginnen en eindigen.
Bij veel braam kun je met de fijnste diamantplaat , of equivalent, beginnen Korrel: ergens iets van rond de 1200. Enkel aan de vouw, niet aan de spiegelzijde .
Daarna naar de 7000, en deze fijnste steen zowel aan de vouw als aan de spiegelzijde. Bij het afwetten moet je niet opklimmen in korrels zoals je zou doen voor een groter stuk staal, bijvoorbeeld zoals bij het vlakken van een beitel. Daar doe je dat wel. En Daarna stroppen.
Hier op het forum staan vele rubrieken hierover, het is heel de moeite om die na te lezen. Je leest er ook waarschuwingen over het gevaar van verkeerd stroppen.
Groeten,
Ornament
www.houtsnijden.eu