Deens ovaal

Musicus

Post veel
4 sep 2019
1.165
868
Ulvenhout
Ik heb al veel gezocht, maar kom er maar niet achter.
Wat is de truc om een Deens ovaal te tekenen? Het is bedoeld voor een koffietafel.
Een ovaal kan je maken met een touwtje en 2 spijkers of met zo'n hulpstuk waar je de bovenfrees opzet. Maar een Deens ovaal zit tussen een ovaal en een rechthoek in. Als ik deze vorm uit de hand ga uitzetten krijg ik nooit de 4 zijdes hetzelfde...
Als ik in het Engels zoek op 'Danish oval' krijg ik überhaupt geen hits, dus het zal in het Engels waarschijnlijk anders heten.

Ik denk dat ik een hele grote radius moet uitzetten met een touwtje? En dan hetzelfde aan de andere zijde? Heeft iemand dit al eens gedaan?

Bergen-Solid.jpg
 

avos

Post veel
10 nov 2008
776
117
omg Haarlem
Ik heb het nooit zo als geheel uitgezet. Maar uiteindelijk zijn het 4 gelijke delen. Dus al je op een groot papier 1 deel kan uitzetten, klap je die om en heb je de overzijde etc.
 
  • Leuk
Waarderingen: Athanor

Matjas42

Actieve deelnemer
22 mei 2021
44
24
Nederland
Toevallig heb ik een soortgelijke tafel bijna af. Ik heb een lang dun latje gepakt en gebogen in de kromming die ik wilde. Uitgetekend op een multiplex plaat, kromming uitgezaagd met een lintzaag, en een beetje bijgeschuurd. Multiplex vastgezet op de tafel en met een kopieerfrees uitgefreesd. Om de zijdes gelijk te hebben, heb ik de multiplex template halverwege omgedraaid. En als laatst nog alles met de hand bijgeschaafd.

Dit heb ik gedaan voor zowel de lange als de korte zijde. Daarna de rand nog verjongd voor het echte Deense effect. Ik zal morgen eens een foto maken als ik er aan denk.
 
  • Leuk
Waarderingen: Musicus

michielr

Actieve deelnemer
8 dec 2021
55
25
Zuid Holland
Ik ken de term Deens ovaal niet maar het plaatje wat je laat zien vind ik een fijne vorm om naar te kijken. Ik vraag me af de kromme zijden een straal volgen, of gebaseerd zijn op een ovaal. Gevoelsmatig zou ik verwachten dat het mooier oogt als je de kromme op een ovaal baseert, en dat is prima te doen zonder dat je een referentiepunt ver buiten je vorm nodig hebt. Je moet hoe dan ook de 4 zijde stuk voor stuk uitzetten, dus een trucje met 2 spijkers en een touwtje om de hele vorm in 1 keer te tekenen gaat niet, wel kun je 2 spijkers en een touwtje gebruiken om elke zijde uit te zetten. Dan moet je dus in totaal 4 spijkers nauwkeurig plaatsen en 2 touwtjes met vaste lengte gebruiken en het symmetrisch te krijgen. Lijkt me best te doen.

Door het touwtje relatief kort te maken ten opzichte van de afstand van de spijkers teken je een vrij platte ovaal. Zie hier een simpel voorbeeld:

1664825337495.png

Vervolgens kun je nog spelen met waar precies de korte en lange zijde elkaar kruisen.

Ik zou aanraden om op een paar stukken karton een aantal variaties van de vorm te schetsen en dan op het oog bepalen welke het beste in verhouding is. Of als je handig bent doe je dit in een cad programma, maar mijn ervaring is dat je op een karton op ware grote een veel beter gevoel bij de vorm krijgt dan op een scherm.
 

ErnstKuhne

Actieve deelnemer
19 nov 2011
304
186
Deventer
www.ernstkuhne.nl
Volgens mij is een Deens Ovaal een populaire variant op een iconische vorm die ooit door de deense ontwerper Piet Hein werd beschreven: de superellips of hyperellips. Op Wikipedia vind je de formule.
Het is een ellips met 4 brandpunten in plaats van 2 brandpunten van een gewone ellips.
Met die formule zou je verschillende varianten kunnen maken.
Ik heb zelf een klassieke Deense tafel in die vorm van Piet Hein zelf, uit de 70-er jaren van het merk Fritz Hanssen.
Voor mijn dochter heb ik zelf zo'n tafel gemaakt maar omdat ik zo'n formule ook niet met mijn bovenfrees kan reconstrueren hab ik de vorm opgebouwd uit allemaal cirkeldelen:
radius 250cm voor de lange zijden, radius 250cm voor de kopse kanten en radius 25cm voor de hoeken.
Ik heb inderdaad eerste 1 kwart van de tafel getekend en als mal uitgefreesd en toen met die mal de hele vorm in 4 keer een notenhouten blad gefreesd.
superellips constructie straal 250cm en daarbinnen 25cm hoeken.jpg


 

Kor

Post veel
10 jun 2012
1.201
564
Je kunt de methode voor ovaal gebruiken maar nu met het touwtje om 4 spijkers in een rechthoek geplaatst. De hoeveelheid speling bepaalt de radius van de hoeken en de bolling van de zijden.
 
  • Leuk
Waarderingen: mink

jorisvh

Post veel
1664868283179.pngHier kan je een knippatroon kopen
en krijg je het terugbetaald als je effectief een tafel koopt, maar dat is natuurlijk niet je bedoeling.
Ik denk dat je met 4 nageltjes en een touwtje inderdaad zelf aan de slag kan.
 

Musicus

Post veel
4 sep 2019
1.165
868
Ulvenhout
Inmiddels de truc met de 4 spijkers (schroeven) uitgeprobeerd en na wat proberen kom je inderdaad tot onderstaande vorm. Nu merk ik wel dat als je een aantal keer 'rond' gaat, je verschillende lijnen krijgt, waarschijnlijk doordat je net iets meer of minder druk zet op het touwtje.
Ik heb deze ondertussen met de decoupeerzaag uitgezaagd en met schuurpapier op een lange lat in model gebracht. Dit gebruik ik als mal op het uiteindelijke tafelblad.

20221004_140804.jpg
20221004_155707.jpg
 

mink

Actieve deelnemer
6 jul 2021
397
174
Groene Hart
Heel leuk, deze toepassing van wiskunde!
Ik realiseer me dat je zo ook driehoek tafels kunt maken met afgeronde (ovale) hoeken, of vijfhoeken, enz.
Een niet-rekbaar toutje lijkt me echter wel handig.
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
4.846
901
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
Ik zou een stuk dyneema gebruiken, moderne gevlochten vislijn. vrijwel geen rek. Of anders kevlar draad (wordt oa gebruikt bij het vliegbinden) - ook vrijwel geen rek.

En ik zou denk ik een iets langer touwtje nemen, wordt het denk ik iets minder 'hoekig'?
 
Laatst bewerkt:

Efvee

Actieve deelnemer
9 jun 2021
726
288
RegioRotterdam
Bijna alle gevlochten of geslagen draad rekt, zeker als het nieuw is. De nieuwe vezels liggen nog wat losjes op elkaar. In koord dat lang en zwaar is gebruikt zijn de vezels op elkaar ingebroken en dat rekt veel minder.
Het helpt ook om de punten waar de draad omheen gaat een flinke diameter te geven. Daardoor heeft de buigstijfheid van de draad minder invloed.
 

Musicus

Post veel
4 sep 2019
1.165
868
Ulvenhout
Inmiddels heb ik de mal gebruikt op het verlijmde paneel wat ik al had liggen. Daarna de lijnen uitgezet om de onderzijde van het blad te verjongen. Omdat ik geen hele grote frees heb heb ik dit gedaan met de handschaaf. De blokschaaf heb ik lekker grof gezet, de normale nr 4 stond wat zoeter. Netjes schaven tot aan het streepje, daarna nog even met de schuurmachine met een grove korrel eroverheen. Dit is het resultaat:

20221007_141853.jpg20221007_141858.jpg20221008_150840.jpg20221008_150856.jpg
 

Paul90

Actieve deelnemer
25 jan 2021
363
122
Heel mooi gedaan zeg! Past ook heel chique met dat notenhout.
Het begint al te jeuken om zelf ook zo'n tafel te maken, onze salontafel is wel aan vervanging toe.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.