Nieuwe tools topic

Musicus

Post veel
4 sep 2019
1.175
873
Ulvenhout
Voor €60 een Electra Beckum SPA 1000 overgenomen.
Nu gebruik ik de vlak- vandiktebank zonder goede afzuiging en het hele hok zit na gebruik onder het stof. Hopelijk gaat dat hiermee veranderen.
 

Robert_T

Actieve deelnemer
12 feb 2021
334
256
Na inmiddels een paar jaar recreatief houtbewerking begin ik toch wel de waarde in te zien van wat voor een gemiddelde klusser onbegrijpelijk duur gereedschap is ... en dus ben ik eea aan het upgraden van banggood spullen naar de premium merken. Prijs/kwaliteit verhouding van een heleboel spullen van banggood is prima maar ik loop toch vaak tegen irritante beperkingen aan.

Afgelopen week de 150mm combinatiehaak en de 300mm set van Starrett gekocht omdat m'n aluminium combinatiehaakje van banggood wel aardig versleten is en de markeringen lastig af te lezen zijn. Wat een hoogwaardig spul en in dit geval netjes erin gegraveerd dus kan ook niet zomaar slijten.

006FE2EB-8DC4-48B7-ACE7-1A99B91B063F.JPG

Ondertussen ben ik met een garage bezig voor m'n zoon en was ik het zat om telkens maar een malletje te maken als ik iets uit wil frezen.. dus maar gelijk een freesmal van RME solutions (Ruben?) gekocht. Erg degelijk en vriendelijker geprijsd dan de mal van Festool.

IMG_5647 2.JPG

Ik overweeg nu nog om de set van 150 en 300mm RVS winkelhaken woodpeckers te kopen.. M'n banggood versie is wat verbogen en heeft geen gaatjes om een potloodpunt in te krijgen
 

Robert_T

Actieve deelnemer
12 feb 2021
334
256
ziet er degelijk uit
heb je mij daarvan een link ?

Ik heb de FM set met markering. Zou het zonder markering niet doen, je kan afhankelijk van hoe je de mal aandraait, het iets uit het lood vastdraaien, dan is het handig om direct te kunnen zien dat je een afwijking hebt aan de hand van markeringen.
 

RubenM

Actieve deelnemer
2 jan 2020
62
57

Ik heb de FM set met markering. Zou het zonder markering niet doen, je kan afhankelijk van hoe je de mal aandraait, het iets uit het lood vastdraaien, dan is het handig om direct te kunnen zien dat je een afwijking hebt aan de hand van markeringen.
Ik zag gisteren opeens wat meer bezoekers via woodworking voorbij komen op de site, dit verklaart een hoop 😋
Persoonlijk zou ik ook altijd de meerprijs voor markering betalen, werkt inderdaad een heel stuk prettiger!

Zonder markering zou ik alleen aanraden als de mal vrijwel altijd op dezelfde afmeting / voor hetzelfde werk wordt gebruikt zoals bijv. traptreden. Anderzijds als je altijd hetzelfde maakt is er waarschijnlijk wel een betere (of goedkopere) manier te vinden om een vaste mal te maken en zou ik dit helemaal niet bestellen 😀
 
  • Leuk
Waarderingen: DannyL

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
4.851
903
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
Voor €60 een Electra Beckum SPA 1000 overgenomen.
Nu gebruik ik de vlak- vandiktebank zonder goede afzuiging en het hele hok zit na gebruik onder het stof. Hopelijk gaat dat hiermee veranderen.
Ik help het je hopen. Onze vlakbank maakt weinig rommel - vrijwel alles valt in de opvangbak onder de wals, en veel stof maakt ie niet. De vandiktebank echter (een Makita lunchbox planer) spuwt zelfs met (werkende) afzuiging nog heel veel spaanders letterlijk in het rond...
 

Wilco Flier

Post veel
28 apr 2008
1.777
447
Omgeving Kampen
www.wilcoflier.com
Geen hout dit keer, maar deze week een Beaver model 'A' metaalfreesbank opgehaald met een hele berg aan accessoires en freesjes. Het heeft nog iets werk nodig, volgens de vorige eigenaar heeft hij jaren stilgestaan maar voor zover ik het kan inschatten is de basis goed. Ik was al erg lang op zoek naar een dergelijke machine, maar of je komt op de zeer gewilde oude Zwitserse of Duitse merken die voor duizenden euro's tweedehands weggaan, of je komt op een nieuwe Aziatische machine. Beide hebben zo hun voor en nadelen. Deze kwam ik voor €300 tegen op marktplaats, met toebehoren. Het voordeel is ook dat het nog redelijk bescheiden is qua afmetingen, zodat het uiteindelijk in de garage moet gaan passen. De frees gaan voornamelijk gebruikt worden voor het maken van mijn houtbeitels en andere gereedschappen.
 

Bijlagen

  • Screenshot_20220827-151649_Photos.jpg
    Screenshot_20220827-151649_Photos.jpg
    41 KB · Weergaven: 48

Arend b

Actieve deelnemer
7 sep 2020
624
192
Staphorst
Nonius ringen zijn ook wel zelf te maken of een ring er omheen als je eenmaal weet wat je er mee kan doen
Kun je niet meer zonder ,
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.144
2.627
Ik had hem op lathes co al gevonden. Daar geven ze standaard langsvoeding op. Kan je zien of het er wel ooit op heeft gezeten? Lijkt me een degelijke machine voor in een beperkte ruimte. Persoonlijk vindt ik automatische langsvoeding wel erg handig. Als je het gaat missen, kan je er misschien zo'n universele op maken. Metrische aflezing is wel fijn, hoewel digitale aflezingen een stuk betaalbaarder zijn geworden de laatste jaren. Iso 30 had ik niet verwacht, vaak is het in die maat R8. Iso 30 kan een hoop meer hebben.
 
  • Leuk
Waarderingen: rmenkveld

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.144
2.627
Ze geven op lathes co iso30 op. Volgens mij zijn iso en int het zelfde. Lijkt me ook het meest logische voor een conventionele bank. Heeft de tuit met de aantrekdraad aan de conus zitten. Maar als je cat houders hebt voor een cnc, kan je die ook gebruiken. Je hebt alleen een langere trekstang nodig. Die hebben de draad in de conus zitten. En je moet een van de meeneemblokjes iets kleiner maken, want de cat houders zijn niet symetrisch.
 

Wilco Flier

Post veel
28 apr 2008
1.777
447
Omgeving Kampen
www.wilcoflier.com
Er zit wel een automatische langsvoeding op :cool:, heb de machine na het ophalen in de hoek gezet vanwege andere prioriteiten en heb nooit goed gekeken moet ik bekennen. Vandaag de machine maar eens aangesloten en wat mee gespeeld. De langsvoeding krijg ik nog niet aan de praat. De motor draait maar prutsen aan de handel doet niet veel... Er is een handleiding van de machine onderweg vanuit Engeland, hopelijk legt die wat meer uit over hoe en wat.

De opnames is ook even wat prutsen, er zitten opnames bij zoals hier in deze link te zien zijn: My Milling Quest - Assembling my Beaver Mill
Ik krijg de stiftfrezen nog niet spelingsvrij en goed strak gemonteerd...
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.584
1.804
Emmen
bigbeardbuilds.nl
WhatsApp Image 2022-09-17 at 11.10.58.jpeg

Een vriend van mij gaat voorzichtig beginnen met klussen, doch zit met een héél beperkt budget. Hij krijgt dus mijn B&D machine met accu's en lader mee, en ik heb een vervanger gekocht. Ik was al heel enthousiast over Parkside groen en werk er al jaren met plezier mee, dus toen ik deze voor 6 tientjes zag liggen mét accu was het gauw beslist.
 
  • Leuk
Waarderingen: mink

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.