Sinds dat ik in de weer ben met handgereedschap maak ik gebruik van een slijphulpstuk zoals op deze foto:

In combinatie met een "protrusion jig" kan ik daarmee heel snel m'n schaafbeitel op de goede hoek afstellen en beginnen met slijpen.
Ik gebruik ongeveer hetzelfde proces als Matt Estlea in deze video:
Het enige verschil is dat ik gebruik maak van de "ruler trick" van David Charlesworth, om ervoor te zorgen dat ik de gehele achterkant van de beitel niet hoef te vlakken. Ik gebruik een DMT extra fine, en daarna een Shapton Glass 6000 steen, met als laatste een leren strop met wat Veritas groene pasta. Die Shapton Glass vlak ik met een Atoma 400 diamantsteen.
Nu loop ik tegen het probleem aan dat de middelste centimeter van m'n beitel niet scherp wordt. De buitenste centimeters worden vlijmscherp (alsin; ik hoef m'n armhaar maar aan te raken en hij snijdt het al door - scheermes scherp dus), maar het midden dus niet. Ik heb al geprobeerd de hele beitel recht te slijpen (zonder de bolling die Matt Estlea beschrijft) maar ook dit helpt niet. Ik voel ook geen braam in het midden, ik kan wel een braam aan de buitenkant voelen.
Gisteren heb ik - om te testen - even uit de hand geslepen, en daarmee krijg ik de beitel wel helemaal vlijmscherp. Dat vereist echter een stuk meer concentratie en ik kan de hoek ook niet helemaal goed houden, dus het liefst blijf ik zo'n hulpstuk gebruiken. Dit bevestigd wel mijn vermoeden dat de beitel zelf vlak genoeg is en er geen gigantische holling in de schaafbeitel zit. De truc van David Charlesworth helpt hierbij ook natuurlijk.
Ik snap zelf niet helemaal waarom ik het midden niet scherp krijg. Zou het kunnen dat de beitel iets buigt door het hulpstukje? Ik draai hem niet echt heel hard aan, dus het lijkt mij sterk... Misschien dat het wieltje iets doet met de steen? Zou een betere kwaliteit hulpstuk helpen (zoals die van Veritas https://baptist.nl/slijpen-en-wette...elslijphulpstuk-voor-steek-en-schaafbeitels)?
Ik ben benieuwd of ik iets over het hoofd zie, ik kan altijd nog het hulpstuk helemaal in de ban doen - maar dan ben ik alsnog benieuwd wat dit fenomeen veroorzaakt.

In combinatie met een "protrusion jig" kan ik daarmee heel snel m'n schaafbeitel op de goede hoek afstellen en beginnen met slijpen.
Ik gebruik ongeveer hetzelfde proces als Matt Estlea in deze video:
Nu loop ik tegen het probleem aan dat de middelste centimeter van m'n beitel niet scherp wordt. De buitenste centimeters worden vlijmscherp (alsin; ik hoef m'n armhaar maar aan te raken en hij snijdt het al door - scheermes scherp dus), maar het midden dus niet. Ik heb al geprobeerd de hele beitel recht te slijpen (zonder de bolling die Matt Estlea beschrijft) maar ook dit helpt niet. Ik voel ook geen braam in het midden, ik kan wel een braam aan de buitenkant voelen.
Gisteren heb ik - om te testen - even uit de hand geslepen, en daarmee krijg ik de beitel wel helemaal vlijmscherp. Dat vereist echter een stuk meer concentratie en ik kan de hoek ook niet helemaal goed houden, dus het liefst blijf ik zo'n hulpstuk gebruiken. Dit bevestigd wel mijn vermoeden dat de beitel zelf vlak genoeg is en er geen gigantische holling in de schaafbeitel zit. De truc van David Charlesworth helpt hierbij ook natuurlijk.
Ik snap zelf niet helemaal waarom ik het midden niet scherp krijg. Zou het kunnen dat de beitel iets buigt door het hulpstukje? Ik draai hem niet echt heel hard aan, dus het lijkt mij sterk... Misschien dat het wieltje iets doet met de steen? Zou een betere kwaliteit hulpstuk helpen (zoals die van Veritas https://baptist.nl/slijpen-en-wette...elslijphulpstuk-voor-steek-en-schaafbeitels)?
Ik ben benieuwd of ik iets over het hoofd zie, ik kan altijd nog het hulpstuk helemaal in de ban doen - maar dan ben ik alsnog benieuwd wat dit fenomeen veroorzaakt.