Project afzuiging

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.569
1.796
Emmen
bigbeardbuilds.nl
We zijn aangeland bij een volgend hoofdstuk :). Nu de verlichting correct werkt en ik overal kan komen en gaan zonder in het duister te tasten, word het tijd om alle houtmot en zaagsel eens en voorgoed van mijn vloer (en uit de lucht) te verbannen. Zoals de meesten wel al weten ben ik voorzien van een HBM 300 Profi afzuiginstallatie:


bij mij helaas de 230v versie maar dat is geleid door het aanbod destijds. Het ding doet alweer een tijd naar tevredenheid dienst.
Het ding kan officieel 4000m3 afzuigen maar ik heb meerdere malen gehoord dat ik dit met een korreltje zout moet nemen, dus ik hanteer 2000m3 als capaciteit.
Ik heb geen idee wat dit betekent in de praktijk, maar met de Jet VVD heeft hij geen moeite in ieder geval.

De bedoeling is dat deze naar de zolder verplaatst word, zodat ik weer een vierkante meter vloer overhou.
Hiertoe wil ik een buizenstelsel aanleggen wat op strategische plaatsen door het plafond gevoerd gaat worden, daar waar de machines staan/komen.
De HBM is reeds voorzien van een 1-naar-3 uitgang met een diameter van 100mm per opening. Ik wil de volgende machines afzuigen:

Jet JPT-260 VVD (100mm aansluiting)
Merkloze Afkort/Verstekzaag (35mm opening achter/bovenop het blad)
Atika 3300w Zaagtafel (25mm opening bovenop, 80mm onderop, doch dit is een vierkante opening) - deze word op termijn vervangen voor een échte zaagtafel
Lintzaag (deze stamt nog uit het tijdperk dat je stof nog gewoon inademde, dus hier moet ik zelf iets voor maken)

Ik heb een kleine 'ton' (Scheppach 1100) die ik erbij hou voor mobiele apparaten (schuurmachines, decoupeerzaag etc etc).

Mijn bedoeling is om de Lintzaag en VVD met de achterkant naar elkaar toe te plaatsen relatief ver voorin de werkplaats.
Deze zullen één 100mm kanaal delen die ik dan met een schuif om kan zetten.
De afkortzaag zal ik met een dunnere leiding naar het plafond leiden en daar pas omzetten naar 100mm, ik hoop zo een hogere luchtsnelheid te hebben, want de afzuiging bovenop afkortzagen staat bij mij niet bekend als een hele efficiente methode. De zaagtafel krijgt zijn eigen 100mm kanaal vanaf het plafond, die dan opdeelt in twee slangen (een bovenop, een onderop).

Vragen die ik heb:

- moet ik echt met schuifjes werken, of zou de HBM genoeg flow hebben om 4 apparaten tegelijk af te zuigen?
- moet ik voor de afkortzaag nog een extra afzuig-optie aanleggen? Hoe? Ik verwacht dat zelfs met de slang bovenop actief er nog veel troep achter de zaag gaat belanden,
- wat is het beste materiaal? Plastic, metaal, doorzichtig of niet... ik heb in ieder geval een flexibele optie nodig voor de VVD (ivm omzetten van de vlaktafel naar vandiktestand).
- waar halen jullie dit spul voordelig?

Wat betreft het aan-uit zetten: Ik wil de HBM gewoon op een klikaan-klikuit systeem zetten met een draadloze afstandsbediening op de benedenvloer.
Hij is reeds doorgeschakeld dus ik hoef geen knop op de machine meer te bedienen (stekker erin is gaan).

Foto's volgen nog.
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.569
1.796
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Ik vind onder andere hier wel betaalbare flexibele en doorzichtige slang:


maar ik vind daar niet de koppelingen, schuiven (afsluiters) of verloopstukken.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.058
2.584
Als je wil dat het goed afzuigt, kan je beter de hoofdbuizen van 150 of 160mm aanleggen. Pas op het laatste moment splitsen in 100mm. Als je de flow te veel knijpt, stort je debiet in. Zo werkt een centrifugaalpomp nu eenmaal. Bij een afkortzaag kan je het beste een opvangbak er achter maken, waar je dan een grote afzuigslang op monteert.
 
  • Leuk
Waarderingen: Athanor

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.762
980
Omgeving Eindhoven
Nu de verlichting correct werkt en ik overal kan komen en gaan zonder in het duister te tasten, word het tijd om alle houtmot en zaagsel eens en voorgoed van mijn vloer (en uit de lucht) te verbannen.
Da's dan weer een nadeel van goede verlichting, je ziet ineens al het stof en zaagsel liggen :D:cool:

Ik heb zelf het systeem met buizen met een flens eraan (had maar 1 buis nodig omdat ik alleen recht door de muur hoefde) en bijbehorende slangtules (deze of deze), met snelspanklemmen (deze). De slang die ik gebruik is de lichte variant van Felder (deze), maar die jij laat zien lijkt dezelfde te zijn.
Voor de buizen zou ik, als het om meer gaat dan bij mij, metalen spiralietbuis (ook bekend als spirobuis) gebruiken (o.a. bij WIldkamp te koop, maar ff googlen voor de beste prijs). En alleen voor de machine-aansluiting een duurder systeem met snelkoppelingen (als ze los te halen moeten zijn). @Athanor heeft in zijn werkplaats ook gewerkt met spiraliet.
Maar een jaar of 2 geleden heeft @Fluo een topic gemaakt over een snelwisselsysteem met magneten (link) en dat lijkt mij ook wel een handig systeem. (Al werk ik ook veel met metaal, en het rondslingeren van slijpsel dat aan de magneten gaat plakken houdt mij tegen).

Je zult er toch wel schuifjes bij moeten gebruiken. Anders houd je geen luchtstrook over bij de machine waarvoor je het nodig hebt.
Voor de afsluiters: Ik heb mijn afsluitschuiven zelf gemaakt. (hier wat plaatjes).
Ik heb het ontwerp afgekeken van wat zelfbouw-blastgate-topics hier op het forum (bijvoorbeeld deze, deze of deze) en youtube.

Je schrijft dat je voor de afkortzaag met een langer stuk dunne slang wilt werken. Maak die diameter niet te dun en dat stuk slang niet te lang. Dat geeft te veel weerstand bij een hoogvolume-afzuiger.
Voor de slang is een semi-doorzichtige slang zoals in je link inderdaad wel de meest handige. Deze zijn soepel maar toch sterk, en je ziet wat er doorheen gaat. Dat vind ik altijd wel handig.

Op je afzuiger zelf zit nu alleen een stekker zonder schakelaar? Zet daar, als deze wat verder weg staat, ook een noodstop op. Om te zorgen dat je de machine toch uit kan zetten mocht het nodig zijn als je (of iemand anders) boven is en de afstandsbediening beneden ligt. En het kan geen kwaad om een tweede noodstop door te lussen naar beneden en er ook een in je werkplaats zelf op te hangen.
Bijvoorbeeld deze (wel ff kijken of hij genoeg kan schakelen, deze mag 6A = 1380W hebben, mogelijk heb je een zwaardere nodig).
Ik heb zelf op mijn afzuiger de bestaande aan/uitschakelaar (met een noodstop ertussen op de machine) met een kabel verlengd en deze schakelaar centraal in de werkplaats in een kastje tegen de muur hangen. Maar mijn werkruimte is maar 2,5 x 4 meter dus voor mij is dat altijd dichtbij genoeg.
Denk er ook aan dat je bij het het klikaan klikuit-systeem kijkt welke ontvanger je nodig hebt (dus een die voldoende kan schakelen, de standaard ontvanger is te zwak en kan geen machine aan) + dat deze batterijgevoed zijn en dat je dus regelmatig batterijtjes moet vervangen. En als je met een losse handzender werkt, deze mogelijk altijd kwijt is (zou bij mij tenminste wel gebeuren).

Ik zou er trouwens nog een extra kanaal bij leggen met een afsluitschuif: een veegluik. Dat heb ik niet en ik mis het soms wel

Succes...
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.569
1.796
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Zo'n veegluik ben ik tegengekomen inderdaad! Nadeel is wel dat ik dan ook rotzooi mee de opslag in zuig, terwijl het afval dat ik nu verwerk 'schoon' is. Dat is een voordeel wanneer ik het wil gebruiken voor in de moestuin (de paden ertussen dan toch) en als tussenlaag in de composthoop. In de winter stook ik het op in de kachel (straks, als die er staat).

@chevy66 hoe moet ik die diameter vergroten dan? De HBM heeft maar 100mm uitgang... of moet ik dan die 1-3 splits eraf halen en zit er wat groters achter?

Ik zou ook prima een trekkoord aan de afzuiger kunnen maken in plaats van een afstandsbediening, dat is goedkoper en kan niet leegraken. Als noodstop wil ik eigenlijk straks (als de lintzaag terug is) een electricien laten komen. Die moet niet alleen de lintzaag correct aansluiten (met noodstop en dergelijke) maar ook 380v aansluitingen ver/aanleggen, mijn licht en krachtstroom scheiden (zodat bij een doorgeslagen stop niet alles donker is) en dan kan hij ook gelijk een centrale noodstop installeren. Ook handig als je de hele boel stroomloos wil achterlaten voor het geval de kinderen eens binnen wandelen. Er komt overigens (uiteindelijk) ook nog een luchtfilter in het plafond en batterij-noodverlichting (naar de uitgang).
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.058
2.584
Jouw hbm heeft een ingang van volgens mij 160mm. De maat kleiner met 1 zak is 125mm. Als je er een vlak vandikte bank op gaat aansluiten, kan je het beste het kruis dat op de ingang van je afzuiger zit, weg slijpen. Boktor heeft volgens mij de zelfde afzuiger als jij, maar dan op krachtstroom en met een cycloon er voor. Je zou hem kunnen vragen wat voor buizen hij heeft gebruikt.
 

The Boktor

Uitgevreten hout
2 mrt 2016
1.535
254
Ik heb idd de krachtstroom uitvoering.
Die drie-splitsing zou ik gelijk eraf halen. Meerdere slangen erop aansluiten zal een slechte afzuiging geven. Beter om één centrale slang/buis te gebruiken. Én idd dat kruis-raster eruit knippen. (Doordat ik een cycloon ervoor heb, zullen er geen blokjes hout in mijn waaier komen. Bij jou is dat anders, dus je knipt eigenlijk je keienvanger er uit...).

De originele diameter is 150 mm. Door de cycloon hou ik 125 mm over om verder te voeren naar de machines. Dat doe ik met de bekende grijze pvc rioolbuis. Waar ik slang gebruik heb ik gekozen voor de 127 mm. Deze past precies om de pvc buizen.

Om vanaf de cycloon verder te gaan met weer 150 mm is volgens mij onzinnig. De cycloon heeft nu eenmaal een verlies en is daarom op 125 mm "gezet".

Als je wilt mag je me wel bellen. Doe dan maar ff een pm.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: jelmer

jorisvh

Post veel
Ik begrijp dat je de stofafzuiging liever geen plek laat innemen op het gelijkvloers. En met je super trap zal volle zakken naar beneden halen vast ook geen probleem zijn.
Bedenk wel dat stof (of eender wat) naar boven verplaatsen meer energie kost dan horizontaal. De stofafzuiging zal dus minder zuigkracht leveren dan bij beneden installeren. De VVD zal het grootste gewicht afval produceren, bij grote afname, over grote breedte, van zwaar hout. Daar zal de afzuiging eerst in de problemen komen. Dat is altijd zo, maar nog extra omdat de massa krullen omhoog moeten.
Ik denk niet dat het echt een probleem zal worden maar m.i. wel een reden om de rest te ontwerpen met extra aandacht voor minimaal verlies:
  • Afzuiging zo dicht mogelijk bij VVD -> vlak erboven?
  • Vlakke, rechte buizen zoals PVC afvoerbuizen of metalen spiraalbuizen waar het kan en flexibele, geribbelde slangen enkel waar het moet
  • Bochten beter 2x45 dan 1x90 gr of grote kromtestraal in flex
  • Beter alle debiet naar waar het nuttig is -> afsluitkleppen voor delen naar machines die niet gebruikt worden
  • Zo weinig mogelijk vacuüm zuigen -> afsluitkleppen beter dicht bij de afzuiging dan dicht bij de machine (dit is voor jou allicht een moeilijke)
Machines met aansluiting van <50mm dia hebben liever een bouwstofzuiger die laag debiet aan hoge snelheid levert dan een stofafzuiging met hoog debiet aan lage snelheid.
De 25mm van de afkortzaag aansluiten op 100 zal niet geweldig werken, vrees ik. Je eindigt waarschijnlijk met laag debiet aan lage snelheid.
Wat sommigen doen is de afkortzaag in een omkasting steken en daar waar ze het stof op een hoopje wil spuwen een opening met aansluiting voor de stofafzuiging voorzien (volle sectie). Of, simpeler, bouwstofzuiger.

bedenk ook dat de diameter een groot effect heeft op de luchtsnelheid. Van 100 naar 150 lijkt “de helft meer” maar in sectie is het 2,25 keer meer. De luchtsnelheid daalt dus ook 2,25 keer en op een bepaald moment wordt ze te klein om zware chips (naar boven) mee te voeren.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: rvdnl

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.058
2.584
Dat kruis in de aanzuigbuis daar blijven de lange krullen van het schaven en of frezen meteen grote freeskop in hangen. Daarom wegslijpen. Ik denk niet dat het naar zolder zuigen een probleem geeft. Veel bedrijfspanden zijn 4 meter hoog . Zijn afzuiger staat ook op zo iets. Bij je afkortzaag kan je met een grote afzuiger met twee afzuigslangen werken. Een er direct achter en een op de plek waar het zaagmeel terecht komt op 45 graden. De aansluiting op de beschermkap doe je een dop op.
 

jorisvh

Post veel
Veel bedrijfspanden zijn 4 meter hoog .
klopt, maar die hebben hun afzuiging toch meestal op gelijkvloers staan, in een aanpalende ruimte.
wat ze verliezen bij het naar boven zuigen, krijgen ze gratis terug als het weer naar beneden valt. (dat is althans volgens de fysica zo, in de praktijk zal er natuurlijk verlies zijn)

voor alle duidelijkheid, denk ook niet dat het een probleem is, maar zou gewoon goed opletten bij het ontwerp.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.058
2.584
Als je het mot al 4 meter omhoog hebt gezogen, is er geen meerwaarde om het weer 4 meter naar beneden te zuigen, je kan het beter op 4 meter hoog in een zak stoppen. Dan win je de energie weer terug als je de zak mot de trap af draagt.
 
  • Leuk
Waarderingen: rvdnl

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.569
1.796
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Dank voor alle reacties!

De kachel gaat op de benedenvloer komen omdat ik dan ook straalwarmte heb (en het staat gezellig).
De afzuiger komt boven omdat hij a) veel laweit maakt en b) teveel ruimte inneemt voor mijn plannen.

De lintzaag en VVD moeten hun uit/aanvoer ruimte gaan delen met de formaatzaag die er nog moet komen, en ik kan daar niet handig een afzuiger bij kwijt. Niet als ik ook nog plaats wil houden voor de metaalwerkbank, de houtwerkbank en voldoende ruimte overal omheen om comfortabel te lopen en sjouwen.

Ik zal de afzuiger dus boven de VVD positioneren, maar leg ik dan een 150mm centraalbuis aan die midden/bovenin de benedenverdieping loopt? En daar dan aftakkingen van maken? Wat is het goedkoopste materiaal om hier te gebruiken - PVC, metaal...?
 

peterdorn

Actieve deelnemer
1 dec 2019
406
175
Leeuwarden
Ik denk dat PVC goedkoper is. Er wordt soms wel gewaarschuwd over statische lading en ‘explosiegevaar’, maar ik de praktijk heb ik er nog nooit iemand over gehoord.

volgens mij heeft hooked om wood een filmpje gemaakt op YouTube staan waar hij z’n afzuig installatie demonstreert, heeft het ook op zolder staan. Meende dat hij tape aan de binnenzijde plakt en deze aard om het opbouwen van statische lading te voorkomen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Joost79

Maurice_M

Actieve deelnemer
27 sep 2017
45
0
Ik denk dat PVC goedkoper is. Er wordt soms wel gewaarschuwd over statische lading en ‘explosiegevaar’, maar ik de praktijk heb ik er nog nooit iemand over gehoord.

volgens mij heeft hooked om wood een filmpje gemaakt op YouTube staan waar hij z’n afzuig installatie demonstreert, heeft het ook op zolder staan. Meende dat hij tape aan de binnenzijde plakt en deze aard om het opbouwen van statische lading te voorkomen.
Hoi Peterdorn,

Dan meld ik me als eerste.
Ben van beroep van origine elektroman dus ken wel wat "opneukers".
Maar toen ik mijn cyloon heb gebouwd met pvc afvoerbuizen heb ik een optater gehad die wil ik nooit meer voelen. Enkeledagen last van de schouder gehad.
Stak mijn hand in de ton met zaagsel en zag de vonken op mij ontladen.

Heb in middels direkt alle pvc buizen plus afvalton met een koperstrip aan aarde gelegd.
Nu is dat opgelost.

Zou een pvc afzuiging zonder aarde zeker niet aanraden
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.569
1.796
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Eaukay. Ik ben eens aan het meten/kijken/denken geslagen.

Voor referentie: De totale oppervlakte van de werkplaats is ongeveer 11 bij 6 meter.

20211023_151047.jpg

Zoals bekend wil ik die knoepert van een stofzuiger dus op zolder hebben.
Ik zie daarbij twee logische locaties; eentje boven waar nu de vlakbank staat:

20211023_150957.jpg

dat zou dan ongeveer ter hoogte van dat metalen hekje zijn. Hij past nog onder die houtopslag die in de dakspanten hangt, en zou in het midden komen. Dit zou de locatie zijn het dichtst bij de machine die het 'zwaarste' afval produceert, zoals in dit topic reeds getipt werd.

De locatie die ik initieel in gedachten had is net achter mijn nieuwe traphekje:

20211023_151020.jpg

beetje een dood hoekje en er is een stopcontact handig vlakbij (niet dat dit nu direct een showstopper zou zijn, maar het komt mooi uit) dus hier zou hij het minst 'in de weg' staan - de zolder word immers volledig voor opslag gebruikt en zo'n dikke machine midden in het pad is niet praktisch.

Zoals je in het plafond kunt zien lopen de houten balken lengteweegs. Eventuele luchtbuizen kunnen daar dus mooi tussen zonder dat het plafond lager word. Niet dat een buis 'tegen' een balk gelijk problematisch word, maar mooi staat het ook niet en soms heb je hout vast dat langer is dan jijzelf. Probleem is echter die stalen liggers, daar moet je dan 'omheen' om helemaal achterin te komen. En de 3e sectie (het nieuwe plafond) is waar de zaagmachine moet komen, daar moet dus zeker wel een buis komen. Ook speel ik met het idee om een veegluik op die werkbank achterin te maken zodat afval van de mini lintzaag en de draaibank daar gelijk in geveegd kan worden.

Dus... stél dat ik die initiele 150mm buis nou gewoon 'op de vloer' aanleg op zolder, met bekisting erom ter bescherming. Één lange rechte 150mm dikke/brede buis van voor naar achteren. Van daaruit 3 aftakkingen naar 100mm - eentje recht naar beneden door de vloer ter hoogte van de vlakbank (de grote lintzaag komt met de rug tegen de vlakbank, dus die zullen een 100mm buis 'delen' uiteindelijk, edoch wel met een schuif ertussen):

20211023_151054.jpg

eentje in het midden naar de linkerzijde om daar door het plafond naar beneden te komen boven de afkortzaag (deze zal dan weer gesplitst worden naar 1x35mm en 1x een custom oplossing achter de zaag):

20211023_151105.jpg

wederom een 100mm door de vloer naar beneden in sectie 3 (gesplitst naar 1x80 en 1x25 voor de zaagtafel):

20211023_151101.jpg

en dan een versmalling naar 100mm die achterin door de vloer steekt naar het veegluik van de draaibank/minilintzaag.

Ik zóu eventueel nog een extra aftakking in dit hoekje kunnen maken voor een veegluik op de vloer:

20211023_151111.jpg


De plaatsing van de HBM zou voor dit plan op beide voorgestelde locaties kunnen 'werken' qua aansluiting maar als de krullen van de VVD een issue kunnen worden plaats ik hem daar in het midden ipv bij de trap.

Ik heb dan dus 150mm als 'hoofd' buis, 100mm als aftakkingen en de kleinste versmallingen gebeuren direct bij de machine. Deze oplossing houd het meeste buiswerk 'weg' van mijn plafond zodat ik niet teveel hoogte verlies (niet voor het lopen, maar zodat ik er niet tegenaan sla met werken en sjouwen dus) en houd volgens mij de meeste rekening met alle 'aandachtspunten' zoals hier genoemd.

Iemand die hierop wil schieten/aanvullen? Ik ga na overweging toch voor metalen buiswerk en gebruik alleen plastic flexibele buis op de eindpunten (zoals bij de VVD en Zaagtafel).


- edit -

ik kom tot de conclusie, terwijl ik hier rondwinkel:


dat ik nog geen rekening had gehouden met de luchtstroomrichting. De aftakkingen zullen niet 'recht' lopen (t-stukken) maar in een Y vorm. Dat maakt dat ik de HBM het best aan het eind/begin van de hoofdbuis plaats en niet in het 'midden' (zoals bij de trap). Dat betekent dat hij waarschijnlijk toch boven de VVD moet komen, dan gebruik ik het minste materiaal.
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.