Beginner op zoek naar goede stofafzuiging

jdruwe

Actieve deelnemer
30 jul 2021
35
1
Mol
Hey!

Sinds kort is de microbe voor houtbewerking bij mij beginnen te kriebelen. Afgelopen maand heb ik dan ook een afkortzaag van Metabo gekocht en hebt ik al enkele kleine projectjes gemaakt. Nu viel me 1 ding wel op, de hoeveelheid stof die zo een machine maakt... Ik heb wat zitten zoeken op het internet en er leken me 2 mogelijke oplossingen, een bouwstofzuiger of een stofafzuiging. Nu vroeg ik met af of jullie me enkele tips konden geven aangezien jullie een pak meer ervaring hebben.
Ik heb op deze moment nog maar 1 machine maar dat zal waarschijnlijk met de jaren wel nog vergroten. Ik ben bijvoorbeeld al het volgende tegengekomen maar heb geen idee waar ik werkelijk best mee start:


Alvast bedankt!
Jeroen
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.134
1.948
Klein-Brabant, Vlaanderen
vooreerst . . . welkom op dit forum als nieuw lid

een stofafzuiging dient vooral voor grote spaanders zoals bij vlakken & vandikten
bovendien is de diameter van de slang meestal minstens 80 mm, wat niet op een afkortzaag past

voor mijn afkortzaag, bosch 8sjl + al het andere handgereedschap, gebruik ik deze makita
die heb je voor rond de 150 € btw in
veel kans dat de slang al dan niet met een verloopstuk op jouw metabo past

 
  • Leuk
Waarderingen: jdruwe

Dencom

Actieve deelnemer
13 aug 2020
332
132
Bocholt (Kaulille) Belgie
Ligt er een beetje aan wat voor machines je erbij gaat kopen. Op je afkortzaag zal geen 100 mm aansluiting zitten ( die de scheppach heeft) n om deze te verkleinen naar de 32 mm van je afkortzaag is een beetje zinloos en zonde (gaat aardig snel ten koste van je zuigkracht) Dus als je bv je schuurmachine ook wil afzuigen dan is een bouwzuiger voor nu een betere keuze.

Ik moet wel zeggen dat een afkortzaag afzuigen geen makkie is omdat aardig goed voorelkaar te krijgen, die geeft nu eenmaal wat meer zaagsel wat in de rondte gaat vliegen..

Maar dan heb je daar weer je bouwzuiger voor
 
  • Leuk
Waarderingen: jdruwe en Joost79

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.763
981
Omgeving Eindhoven
Je hebt, zoals je zelf al ontdekt had, 2 soorten afzuigers.
De stationaire stofafzuiging: hoog volume maar weinig onderdruk. Moet het vooral hebben van de luchtstroom waarmee stof/spaanders wordt meegenomen. Heeft daarom ook een dikke buis/slang nodig, en wordt aangesloten op stationaire houtbewerkingsmachines met een dito grote stofpoort (100+mm) zoals vandiktebanken en grotere zaagtafels.

De tweede is de bouwstofzuiger. Relatief weinig volume, maar veel onderdruk. Deze heeft dus zuigkracht en komt tot zijn recht bij een dunne(re) slang. Te gebruiken op elektrisch handgereedschap (schuurmachine, bovenfrees, handcirkelzaag) met een kleine stofopening.
Jouw afkortzaag valt ook in die categorie met een kleine opening, waar een bouwstofzuiger het beste tot zijn recht komt.

Ik heb beide. Een Jet stationaire afzuiger (maar daarvoor had ik een HBM200, die ook zeker goed genoeg is en bij veel van ons staat te draaien, en betere specs heeft dan die Scheppach voor maar een paar tientjes meer) + een bouwstofzuiger (gewoon een middenklasse Starmix van de Hornbach). De Jet gebruik ik voor de vandiktebank, zaagtafel en om opgeveegd zaagsel op te zuigen als ik de vloer schoonveeg; de Starmix voor elektrisch handgereedschap en de afkortzaag.
Kijk dus, voor je iets gaat aanschaffen, wat voor gereedschap er waarschijnlijk bij gaat komen (als je er gen 2 wilt hebben staan).

De meeste afkortzagen zijn geen ster in stofvrij werken, dat ligt gewoon aan het ontwerp waar je nu eenmaal mee zit. Ik heb zelf geen ruimte om er een kap zoals bovenstaand op te bouwen, dus ik accepteer dat ik na de zaagklus moet vegen/stofzuigen (ondanks de stofzuiger die meedraait), maar een kap zoals bovenstaand heb ik hier vaker voorbij zien komen met positieve ervaringen. En inderdaad, met als voordeel dat je hier wel kunt werken met een grote afzuigopening en dus stationaire afzuiger.
 

Efvee

Actieve deelnemer
9 jun 2021
723
288
RegioRotterdam
Ik heb een klein knutselschuurtje en 'behelp' me met een Kärcher WD6 stofzuiger die inschakelt als ik de aangesloten machine (invalzaag, decoupeerzaag, schuurmachine) inschakel. Hij zal minder effectief zijn dan zo'n grote installatie, maar hij neemt het leeuwendeel van het zaagsel op. Er ontsnapt ook het een en ander, en ik maak verder ook nog wel eens wat troep met een boor of een betel. Om dat op te ruimen is 'ie een stuk beter in staat dan de huishoudstofzuiger. Die zou prompt verstopt zijn of vol zitten, en bovendien staat 'ie niet in mijn schuurtje.
Ik ben voorlopig happy met mijn Kärcher, in een hoekje onder de werkbank.
 
  • Leuk
Waarderingen: Dencom

Mickel Moen

Actieve deelnemer
30 apr 2021
261
217
Súdwest-Fryslân
Ik ben ook druk bezig mijn werkplaats in te richten. Na een grote verbouwing buitenkant schuur, was een van de eerste dingen de stofafzuiging. Ik heb voor een nogal onconventionele oplossing gekozen met twee oude bouwstofzuigers buiten de schuur geplaatst, parallel aangesloten op een cycloonfilter. Op mijn DeWalt combi zaagmachine zitten drie stofpoorten. Dat werkt goed tijdens het zagen, omdat het stof niet om je heen vliegt. Er komt echter altijd wat stof rondom de machine. Vooral bij het schulpen. Ik heb middels een schuif nog een vierde meer universele poort gemaakt met een losse slang. Na iedere zaagbeurt heb ik mezelf aangewend, om eerst het stof rond de machine weer weg te zuigen. Veel stofoverlast komt ook door opdwarrelend stof. Diezelfde slang gebruik ik ook op de schuurmachine, lamellofrees en op de DIY verticale platenzaag. Ook bij deze machines zuig ik het reststof na iedere beurt eerst weer weg. Aan het eind van iedere klusdag zuig ik hiermee ook de vloer.


of . . . . . . . . Mickel Moen / Projecten


1627711514218.jpeg

Mijn schuur is redelijk stofvrij moet ik zeggen. Het grote voordeel van het buiten de schuur plaatsen van de afzuigunit, is dat er geen lucht met fijnstof terugkomt in de werkruimte. Het grootste gedeelte van het stof komt in het cycloonfilter . Daarna gaat de lucht door de twee stofzuigers met filters en stofzakken. Als er dan nog fijnstof over is, verdwijnt dat in de buitenlucht. Een bouwstofzuiger in de werkplaats geeft toch reststof en de lucht die uitgeblazen wordt, doet ook weer stof opdwarrelen.

Het enige nadeel is, dat je warme lucht naar buiten blaast en je dus koude verse lucht van buiten aanzuigt, maar dat kun je ook als een voordeel zien.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Dencom en ZotVanHout

jdruwe

Actieve deelnemer
30 jul 2021
35
1
Mol
vooreerst . . . welkom op dit forum als nieuw lid

een stofafzuiging dient vooral voor grote spaanders zoals bij vlakken & vandikten
bovendien is de diameter van de slang meestal minstens 80 mm, wat niet op een afkortzaag past

voor mijn afkortzaag, bosch 8sjl + al het andere handgereedschap, gebruik ik deze makita
die heb je voor rond de 150 € btw in
veel kans dat de slang al dan niet met een verloopstuk op jouw metabo past


Thx! Voor een schuurmachine en andere kleinere apparaten is het misschien wel beter om te starten met een bouwstofzuiger dan. Ik zie ook verschillende mensen die er dan ook nog een cycloon systeem op aansluiten, lijkt me ook wel interessant.
 

Rizz

Post veel
15 apr 2014
2.116
518
Moordrecht
Het valt allemaal wel mee, het wordt vaak veel moeilijker gemaakt dan het is. Voor hobbygebruik is een bouwzuiger zoals de makita voor de meeste kleine apparaten voldoende. Ik ben met een Gamma zuiger met inschakelautomaat begonnen, toen nog met wat adapters voor mijn Emcostar Super zaagtafel/lintzaagje. Later voor een prikkie een spanenzuiger gekocht en zolang je de lijnen kort houdt, kan daar ook heel veel mee afgezogen worden.

Weer later een Thiens baffle in elkaar geschroefd (Google maar) en een fijnere filterzak op het ding geplaatst. Het is een cycloon die verbazingwekkend goed werkt. Ik heb laatst de hoeveelheid stof in m'n zak van de spanenzuiger gewogen en dat is 435 gram in 5 jaar. Ik heb het reservoir van de cycloon van een liter of 40 al een keer of wat leeggegooid. Dus dat werkt prima.

Ik gebruik alles nog, maar in m'n nieuwe werkplaats, dit najaar in gebruik te nemen, ga ik upgraden naar een meer uitgebreid systeem, met een sterkere afzuiger met fijnstoffilter op een buizensysteem, een starmix bouwzuiger en een fijnstoffilter aan het plafond. Oh ja, de Gamma zuiger doet het ook nog steeds! Die wordt stationair aan de stationaire schuurmachines. Dan nog steeds zal ik bij ernstig stoffige werkzaamheden m'n stofmasker dragen.

Punt is dat je ergens moet beginnen. Met zo'n l klasse stofzuiger kom je een eind. Ik heb ook zoveel mogelijk of met stofmasker, of buiten gewerkt. Laat dat stofmasker een deel van je investering zijn, zeker bij een afkortzaag. Snuitjes zijn leuk, maar een goed halfgelaatsmasker met verwisselbare filters is onbetaalbaar, onderschat dat niet! Je hebt een dure hobby uitgekozen, dat is 1 ding wat zeker is
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: jdruwe

DitchDeurne

Actieve deelnemer
15 okt 2015
395
114
Zuidoost Brabant
Dan moet ik wel nog eens zien welke stofzuiger ik zou kopen, liefst 1 waar ik later zonder teveel problemen zo een cycloon op kan installeren. Die Makita (VC2512L - Stofzuiger L-klasse 1100W) zag er ook wel goed uit.
Welke je ook kiest, een inschakelautomaat is enorm handig. Plug je gereedschap in de stofzuiger en die start wanneer je je gereedschap aanzet...
 
  • Leuk
Waarderingen: jdruwe

thomasz

Post veel
11 apr 2015
1.983
813
Omgeving Leiden
@jdruwe :
De makita vc2512l is een uitstekende keuze, daar kan je even mee vooruit. En als je eenmaal een inschakelautomaat bent gewend, dan wil je niet meer zonder, dus ik zou die zeker aanbevelen.
Een cycloon van bijvoorbeeld aliexpress op een stofzuiger aansluiten is niet ingewikkeld. Kant en klare verbindingen zijn er overigens niet dus je moet altijd aan de gang met verloopstukken en/of pvc pijp. Sommigen maken adapters met een 3D printer.
In één keer iets kopen wat meteen je leven lang zal voldoen is een illusie. Gewoon hiermee beginnen.
 
  • Leuk
Waarderingen: jelmer

Dencom

Actieve deelnemer
13 aug 2020
332
132
Bocholt (Kaulille) Belgie
Kant en klare verbindingen zijn er overigens niet dus je moet altijd aan de gang met verloopstukken en/of pvc pijp. Sommigen maken adapters met een 3D printer.
In één keer iets kopen wat meteen je leven lang zal voldoen is een illusie. Gewoon hiermee beginnen.
Dit klopt niet helemaal, hier verkopen ze prima kant en klare systemen zoals bv deze:
 
  • Leuk
Waarderingen: DitchDeurne

DitchDeurne

Actieve deelnemer
15 okt 2015
395
114
Zuidoost Brabant
Het is dat ik er al één heb, maar dit is een prima starterskit... ik heb een 60 ltr vat maar dat is te groot om nog bovenop een stofzuiger te kunnen bouwen, dat zou hiermee wel lukken
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.