Gat maken in een Ikea voorfront

bprosman

Actieve deelnemer
7 nov 2016
202
0
Den Bosch
Op dit moment ben ik een TV kast aan het maken gebruik makende van Ikea "Besta" modulen.
In eerste instantie had ik op de 2 boven/buitenhoeken een gewoon standaard Ikea kastdeurtjebedacht maar wil daar achteraf speakers.
Ik kan het deurtje natuurlijk weglaten maar zit te denken om een Ikea voorfront te nemen en daar precies de vorm van de speaker uit te halen en het rooster (is afneembaar) aan de buitenkant te maken.

Wat is wijsheid om dat er netjes uit te krijgen, ik heb iets marge, maar het rooster dekt niet meer dan een "fout" van 2..3 mm.
Een standaard Ikea voorfrontje is gefoliede spaanplaat, dus denk dat de decoupeerzaag afvalt.
Ik zat te denken aan de bovenfrees maar net als de decoupeerzaag, om dat strak uit de hand te doen ?...
Voor de frees is een mal natuurlijk het mooiste maar daar zit ik met het kip-ei verhaal, als ik een mal strak kan frezen had het deurtje ook moeten lukken.
De speakers hebben ronde hoeken.

IMG_0060.jpg
Alle ideeen zijn welkom.

Groeten, Bram
 

Joost Kok

Hout met mogelijkheden
25 jan 2019
316
117
Eemnes
Je freesmal hoeft geen ronde hoek te hebben. Dus 4 stukjes recht hout “ een lijstje” dus eigenlijk. de hoekradius is gelijk aan je freesradius natuurlijk. Radius van je speakerhoek is echter wel flink dus even zoeken naar juiste frees. Wellicht eerst met decoupeerzaag meeste materiaal verwijderen en laatste stukje met frees.
 
  • Leuk
Waarderingen: MaartenS

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.755
979
Omgeving Eindhoven
Zoals Joost al zegt, je mal kan je maken door simpel 4 latjes recht in de juiste vorm te klemmen op een plaat.
Maar belangrijker; als je op die manier eerst een mal maakt van en simpel stuk plaatmateriaal, kan je een foutje maken, met een nieuw stuk goedkoop plaat beginnen, zonder een duur(der) deurtje om zeep te helpen.
De hoeken hoef je niet perse met de frees te doen, een gatzaag van de juiste diameter zou eventueel ook kunnen (mits je daarmee een mal maakt, een gatzaag geeft niet zo'n nette afgewerkte rand en gaat zeker op foliespaanplaat rafelen)

Er zijn ook manieren om met een kopieerfrees en geleidebus onder aan je frees een contramal te maken, alleen daarvan weet ik zo even niet welke combinatie van frezen/geleidebus je daarvoor moet gebruiken. Is ooit een draadje geweest hier, maar kan het zo snel niet terugvinden.
 

mcbons

Actieve deelnemer
8 sep 2015
251
4
Landgraaf
Let op, als je alleen de speaker tegen het front gaat aanschroeven aan de achterkant en aan de voorkant het voorfront zal je kast de klankkast gaan worden.
Of dan het geluid mooi is weet ik dan niet
 

bprosman

Actieve deelnemer
7 nov 2016
202
0
Den Bosch
Let op, als je alleen de speaker tegen het front gaat aanschroeven aan de achterkant en aan de voorkant het voorfront zal je kast de klankkast gaan worden.
Of dan het geluid mooi is weet ik dan niet
Ik wil eigenlijk de originele klankkast (de luidsprekerbox) in het gat monteren, maar resonantie kan natuurlijk wel een dingetje worden. En misschien zoals hierboven gesuggereerd, eerst proberen met een goedkoper stukje multiplex oid wat ik al heb staan. Idee van de gatenzaag (op een mal) is ook wel een goede. Dank voor alle tips, ik ga in het weekend eerst mijn dochter mee helpen verhuizen en dan eens proberen.
 

MaartenS

Post veel
29 jul 2012
1.031
65
Omgeving Amersfoort
alsje dit strak wilt doen dan zou de gatenzaag (of een speedboor) voor de hoeken wel mij allerlaatste keuze wezen, je moet dan op 8 hoeken zeer nauwkeurig werken om dat netjes t edoen.

ik zou ook voorstellen om een mal te maken en met de bovenfrees te werk gaan.

je kunt zo'n mal op diverse manier maken zoals een aantal hier al beschrijven.

als je met een een kopieerring gaat werken dan moet je wel een mal maken die groter is dan het gat dat je wilt gaan frezen, dit vanwege de offset van de kopieerring en de gebruikte freesdiameter. Dit kun je op zich eenvoudig berekenen.

als je een kopieerfrees neemt met een kogellager dan kun je uit met een mal die je maakt zoals gezegd door latjes om de behuizing te klemmen. Met een beetje mazzel heb je een kopieerfrees met dezelfde radius als de hoeken van de luidspreker behuizing maar dat lijkt me nog al een forse frees worden.
 

Guido76

Actieve deelnemer
23 okt 2018
267
48
Zeewolde
Ik heb wel eens PAX kastdeuren in gekort voor onder een een schuin dak maar dat was geen massief spaanplaat maar van dat soort karton van binnen.

De foliezijde werd een strakke zaagsnede zonder rafeltjes. uitgevoerd met invalzaag en geleiderail.
 

thomasz

Post veel
11 apr 2015
1.955
797
Omgeving Leiden
Wat ik begrijp is dat je de kastruimte alleen gaat gebruiken voor de speaker.
Dan zou je ook een frame kunnen maken ter grootte van het kastdeurtje dat je bekleed met speakerdoek.
Luidspreker in de kast, frame er voor en klaar.
 

bprosman

Actieve deelnemer
7 nov 2016
202
0
Den Bosch
Wat ik begrijp is dat je de kastruimte alleen gaat gebruiken voor de speaker.
Dan zou je ook een frame kunnen maken ter grootte van het kastdeurtje dat je bekleed met speakerdoek.
Luidspreker in de kast, frame er voor en klaar.
Dit laatste vind ik eigenlijk wel een heel goed idee :) Ik ben geen HiFi freak dus qua geluid moet dat ruim voldoende zijn.
 

GH1

Post veel
8 aug 2017
1.181
214
Breda en omstreken
Dat laatste is veruit de beste oplossing in mijn optiek.
En strak gat in de spaanplaat en folie die hier gebruikt wordt is een uitdaging. Zelfs met scherp gereedschap.

Maar als je gaat bekleden met speakerstof kan je ook gewoon de Besta frontjes gebruiken. En minder strak zaagresultaat zie je toch niet achter de stof en het scheelt je weer het werk om de scharnieren in te frezen in een eigengemaakt frame.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.