schroefklopboormachine + slagschroevendraaier: Merk?

Tomek

Nieuw lid
21 jul 2018
8
0
Hallo iedereen,

Ik trakteer mezelf geregeld op wat projectjes in en rond het huis waar vaak hout komt bij kijken.
En vind dit bijzonder leuk werken. Ben er graag bezig met allerlei klusjes.

Tijdens het maken van enkele projecten kwam ik tot de vaststelling dat het nogal tijdrovend is om met 1 accu schroefmachientje aan een project te werken.
Ik moet dan voor elk gat even een boortje insteken, een gat maken om te verzinken en dan weer wisselen om mijn schroefbit in mijn machine te steken.

Ik heb momenteel een groen bosch schroefmachientje, wat op zich wel OK is.
Maar ik denk dat ik wel baat kan hebben (lees: gebruiksgemak) om minstens 2 machines te hebben zodat ik niet telkens hoef te wisselen van bitje, boortje, ...

Ik lees dat mensen wel eens met een schroefklopboormachine + slagschroevendraaier werken.
Lijkt me dus wel handig.

Mijn grote vraagteken is:
Waarom moet ik letten en hierbij vraag ik om jullie expertise.

- Merk? (Bosch Blauw, Makita, Milauwkee zijn de 3 merken waar ik momenteel naar kijk)
- Er zijn zoveel verschillende modellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. (je hebt 18V - 12V ....).
Bvb:
- Ik heb nog niets op accu - dus is het handig dat ik een merk neem wat ook (betaalbare & goede) accu-assortiment heeft. Ik denk hier bvb aan een decoupeerzaag, slijpschijf, multitool ...

Zelf heb ik bedraad het meeste materiaal van Bosch (groen & professional) en ben hier wel tevreden van. Maar aangezien ik dus nog niets op accu heb, hoef ik mij ook niet binnen het bosch eco systeem te begeven en kan ook andere horizonten verkennen.

Nog even meegeven:
Ik ben een amateur klusser
Budget is ook wel belangrijk (ik ga geen honderden euro's uitgeven aan bvb een schroefmachine)

Alvast bedankt voor de reacties.
 

RedWoodWorking

Actieve deelnemer
5 okt 2017
158
29
Boxtel, NL
Ik kan niets zeggen in vergelijk tot de Bosch of Wilwaukee, maar heb zelf twee setjes van Makita (2x 10.8V en 2x 18V) en kan zeker positief over zijn.
De 10.8V is lekker licht en ideaal als je licht kluswerk gaat doen of aan een plafond moet werken, maar komen uiteindelijk wel kracht tekort als je zware gaten in hardhout wilt boren (denk diameters 10mm of groter).
Met de 18V ben ik nog niets tegengekomen wat ze niet aankonden en met een 5Ah accu gaan ze een eeuwigheid mee (als je niet dagen van 8 uur nonstop staat te boren/schroeven).

N.B. Qua 18V heb ik de DTD129Z en DDF480Z, en van 10.8V de TD090D en DF330D, zeker niet de duurste varianten.
 
  • Leuk
Waarderingen: luk knops

blackarmor

Actieve deelnemer
6 mrt 2014
189
2
kapelle op den bos Belgie
alles wat ik heb op batterij is makita 18v.
voordeel van makita is dat je achteraf makkelijk losse machines zonder batterij en lader kunt bijkopen die veel minder kosten dan de komplete sets ( al dan niet met koffer of in kartonnen doos ) en je regelmatig promos hebt voor een extra gratis batterij
je moet daarmee ook goed uitkijken met de 2dehands prijzen die soms hoger liggen dan een promo nieuwe set
. kwaliteit is goed en die gaan zelfs bij intensief gebruik jaren mee .de kwaliteit van de batterijen is zeer goed en houden gedurende lange tijd hun lading . Als je natuurlijk maar om de 3 maand eens een vijs indraait kan je even goed weg met die van de lidl ; )
.
 
  • Leuk
Waarderingen: luk knops en wimpie

Kloekloek

Actieve deelnemer
10 apr 2019
55
15
Limburg (NL)
Ik heb een klopboormachine, slagschroefmachine en decoupeerzaag op 12V van Milwaukee. Heb hier al een half huis mee verbouwd en ben er zeer tevreden mee. Tot nu toch nog niks tegen gekomen wat niet geboord of geschroefd kan worden. Ook de decoupeerzaag is reuze handig voor kleine snelle zaagsnedes. Voor dikker hout pak ik de 230v decoupeerzaag.
 

s0ulmaster

Without magic smoke, it ain't broken
11 apr 2019
368
121
Enschede
Ik bezit zelf milwaukkee en de boor en slagschroevendraaier zijn meer dan prima, maar de verkrijgbaarheid is wat matiger in Nederland. Daarmee bedoel ik dat een matika veel vaker acties heeft en eigenlijk ellk jaar wel met de "gratis" accu bij een tool actie bezig is en een ruimer aanbod. Milwaukkee had tot voorkort bijv geen kantenfrees op accu en heeft ook geen invalzaag (wel cirkel non-inval) op accu. Daarnaast vind ik het accu bevestigingsmechanisme matig, zonder hoor of voelbare klik en hebben ze geen dual lader zoals bij makita, alleen een 6 voudige lader die 1 voor 1 laad.

Voor de rest voelen de machines comfortabel, hebben ze genoeg vermogen en zijn ze erg degelijk gebouwd. Fijne regeling van de afstelling en genoeg instelmogelijkheden maken het allen tezamen wel erg fijne machines, maar als je en compleet, degelijk en betaalbaar platform zoekt is makita (of bosch blauw) denk ik de betere keuze.

Let wel bij makita (en willicht andere merken) op iets dat heet softstart. Ik vind persoonlijk namelijk de makita decoupeer haast onbruikbaar door die onzinnige functie. Alleen een slijptol zou er wellicht voordeel bij kunnen hebben omdat je daar nog weleens een klap op de polsen kunt verwachten, vooral bij grotere (180mm+) schijven.
 

Tomek

Nieuw lid
21 jul 2018
8
0
Bedankt voor de antwoorden.
Aangezien de deals voor Milwaukee minder voorkomen is het misschien met aangewezen om naar Makita of Bosch blauw te kijken?

Er zijn helaas zoveel verschillende modellen bij beide fabrikanten dat je echt niet weet wat nu de beste koop zou zijn ... Lastig 🥺🥺
 

Knakkie

Actieve deelnemer
5 mrt 2018
132
35
Ook ik heb een Makita schroefmachine, 14.4 volt en heb er jaren geleden lang onderzoek naar gedaan (70Nm).
(BDF441RFX) en ik heb net gekeken op de bon, uit feb 2009 en ik heb die voor de hobby al flink gebruikt.
Draait nog steeds als een zonnetje (ik ben wel extreem zuinig op mijn gereedschap en leen het niet uit)
1 x gedaan, zijn ze met de invalzaag uit de geleider rail geschoten, gevolg grote beschadiging erop.

Nu heb ik bij een kennis een set zien staan (Makita), die zijn stukken kleiner van formaat, maar wel 18 volt en 5Ah.
Als ik weer een schroef machine zou kopen, zou ik die kleinere willen hebben, 18 volt en 5 Ah accu`s en liggen heerlijk in de hand.

Maar ook heb ik wel eens met dewalt gewerkt, draaide ook mooi, en ik vond dat ook fijne machine.
Al denk ik dat ik persoonlijk bij Makita zou blijven.

Klopt helemaal wat je zegt, er zijn flink wat modellen, maar ik ben destijds gewoon wat winkels ingestapt, beetje laten informeren over de sterkte en op YouTube kijken, toen de beslissing maar genomen.

Succes met je zoektocht Tomek.
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
4.504
964
Riemst
De beste koop is een mooie promo!
Ik zou voor een slagschroevendraaier wel kijken voor eentje waar je het koppel kan instellen. Die van mij is 200 Nm niet instelbaar, maar dat is soms toch een beetje veel van het goede en moeilijk te beheersen.
 

Jan van den Broek

Post veel
28 nov 2017
1.375
832
70
Veldhoven
Kijk eens bij LIDL. 20 Volt en heel veel machines, inclusief een slagschroevendraaier. Sinds deze week is er nu ook een snellader te koop. Als je op Youtube kijkt, staan er heel veel vergelijkende tests met dure machines.
Zelf heb ik van dit systeem al een schroefklopboormachine, een multizaag, een decoupeerzaag, een haakse slijper en twee heggescharen. Echt topspul voor weinig. En ik gebruik het best intensief. Accu's zijn er van 2 Ah en 4 Ah.
 

thomasz

Post veel
11 apr 2015
1.994
821
Omgeving Leiden
Of je een slagschroevendraaier nodig hebt of een klopboor moet je je eerst eens afvragen.
Aan een klopboor in beton heb je niks, daar kan je beter een hamerboor op 230 voor gebruiken.
Als klusser heb ik ook nog geen behoefte gehad aan een slagschroevendraaier; ligt ook aan de klussen die je doet.
Wel heb ik behoefte aan ,net als jij, twee accu schroef/boor machines en heb mijn oog laten vallen op Makita. Met een actie pakket heb je zo drie accu's en een tweede machine is heel betaalbaar. Daarnaast heb ik er vertrouwen in dat je bij Makita lang accu's voor je machines kan kopen én ze ook kan gebruiken op Makita tuingereedschap.
Modellen bij de bouwmarkten zoals Gamma en Praxis vertrouw ik niet. Na wat speurwerk vond ik uit dat het vaak uitlopende modellen zijn, of ze zijn helemaal niet op internet te vinden.
Ruime keuze vind je bij hd-tools. Over dat bedrijf ben ik erg tevreden ook al heb ik er geen aandelen in :)
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.710
2.572
Gaanderen
Ik ben fan van milwaukee. Mijn oudste accuboor 18v is nu 11 jaar oud en werkt prima. Toen koste dat ding bijna 600 euro. Vorig jaar heb ik een soort gelijke set als in jouw eerste post gekocht vanwege mijn verbouwing. Nu met 5ah accu's. Voordeel is dat de accu's uitwisselbaar zijn. Ja ik had ook gezocht naar een kantenfrees van dit merk maar die was toen alleen in de usa te koop. Ik heb toen maar een ryobi gekocht. In een andere post heb ik een verloop gezet waarmee je een milwaukee accu op een ryobi kunt zetten. Die zijn voor vele merken verkrijgbaar in china. Ik vind de kwaliteit van milwaukee uitstekend en de losse bodies zijn meestal zeer betaalbaar. Al zijn er ook uitzonderingen op.
 

BoyS

Actieve deelnemer
15 jan 2018
153
80
Limburg
Ik heb alles van makita. Waarom? Omdat ik samen met mijn aanstaande een nieuwbouwhuis heb gekocht (ons eerste huis) en had nog geen gereedschap. Ik ben ruim van tevoren begonnen met het verzamelen van gereedschap. Ik heb alles op 18V. Ik ben begonnen met een goede klopboor en slagschroevendraaier(setje). Makita heeft ieder kwartaal wel een gratis accu actie (mits je het bij een officiële dealer koopt, bijv toolnation). De set die ik als eerste had gekocht is behoorlijk veelzijdig. Beton moet je inderdaad een boorhamer voor hebben maar de rest doet een goede klopboor weer wel. Wat thomasz al aangaf.

Makita is niet heilig, ik ben er zeer tevreden mee maar er zullen hier ook zat gebruikers zijn die bosch blauw of andere zaken hebben. De frequentie van acties en goede verhalen van vrienden in de bouw hebben mij naar makita gedreven.

Het enige echte advies wat ik kan geven is kies een bepaalde lijn (en voltage) en verzamel daar je spullen van. Iedere keer een ander merk met bijbehorende accu’s gaat erg in de kosten lopen.

mvg,
Boys
 

Jan van den Broek

Post veel
28 nov 2017
1.375
832
70
Veldhoven
Of je een slagschroevendraaier nodig hebt of een klopboor moet je je eerst eens afvragen.
Dat klopmechanisme had ik door een actie erbij. Ik heb een oud huis met alleen betonnen tussenvloer, maar ook in beton staat het ding zijn mannetje!!!!
Aan een klopboor in beton heb je niks, daar kan je beter een hamerboor op 230 voor gebruiken. Die heb ik ook, maar sinds de badkamer vervangen is en mijn dochter verhuisd is, ligt ie wwrkeloos in de kast ;-).
Als klusser heb ik ook nog geen behoefte gehad aan een slagschroevendraaier; ligt ook aan de klussen die je doet. Ik gebruik die dagelijks.
Wel heb ik behoefte aan ,net als jij, twee accu schroef/boor machines en heb mijn oog laten vallen op Makita. Met een actie pakket heb je zo drie accu's en een tweede machine is heel betaalbaar. Lidl heeft as maandag een hele actie met accu's en laders...........Daarnaast heb ik er vertrouwen in dat je bij Makita lang accu's voor je machines kan kopen én ze ook kan gebruiken op Makita tuingereedschap. Dat is bij de Lidl ook van toepassing!
Modellen bij de bouwmarkten zoals Gamma en Praxisvertrouw ik niet. Na wat speurwerk vond ik uit dat het vaak uitlopende modellen zijn, of ze zijn helemaal niet op internet te vinden. Mijn zwager en zijn zoons hebben allemaal van Praxis. geen klachten
Ruime keuze vind je bij hd-tools. Over dat bedrijf ben ik erg tevreden ook al heb ik er geen aandelen in :) Ik zla eens gaan kijken! Dank voor de tip!
 

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
573
283
Ik ben op 12V machines uitgekomen omdat ik geen zin had om van die lompe machines mee te zeulen. Eerst wou ik een 12V Bosch blauw kopen omdat die een set hebben met haakse adapter en excenter. Echter, toen ik die een keer in handen had vond ik 'm echt heel slecht in de hand liggen. Dat is heel persoonlijk, maar voor mij echt een afknapper. Was blij dat ik het een keer geprobeerd had.
Toen heb ik een combi van Metabo gekocht, schroefboormachine en slagschroevendraaier. Ik ben met die combi echt heel blij. De slagschroevendraaier draait met gemak lange schroeven in het hout (6x200), en de accuboor heeft een kop die los kan en waar ook een haaks stuk op kan. Bij grote projecten boor ik voor, doe dan een verzinkbitje in de kop, en schroef dan met de slagschroevendraaier.
Screenshot_20200611-215857.png
De slagschroevendraaier is trouwens ook te gek bij klussen in en om het huis, zeker bij vastgeroeste moere
Screenshot_20200611-215904.png
 

JuulvH

Actieve deelnemer
14 okt 2016
291
61
Ik heb deze week voor dezelfde keuze gestaan na dat mijn SPIT SDI 145 na bijna 10 jaar trouwe dienst (waarvan een aantal jaar professioneel: overgehouden van een oude werkgever) het heeft begeven. Ik wilde ook graag een set met combiboor en slagschroevendraaier, en heb exact dezelfde milwaukee set als uit de beginpost besteld. Deze moet vandaag geleverd worden.

Voor mij was de keuze tussen makita en deze set die ik toevallig tegen kwam, waar een mooie aanbieding voor gaande was op toolstation. Ik ben echter nog steeds niet overtuigd of ik de goede keuze heb gemaakt, dus ik ben benieuwd hoe ik ze ervaar als ik ze in mijn handen heb. Om de een of andere reden lijkt makita me de meer veilige keuze, maar heb ik vanwege de prijs voor de milwaukee gekozen.
 

TonP

Actieve deelnemer
31 mei 2020
350
127
Zeker geen Bosch voor mij. Zonder twijfel Milwaukee, Makita en Festool zijn ook prima. Vind overigens dat je per machine moet bekijken welk merk jou het beste past. Accu of snoer blijft voor mij nog steeds een keuze afhankelijk wat je er mee doet en waar je ben. Helaas zijn fabrikanten het meest gelukkig als je het bij een merk houdt dus hebben ze er voor gezorgd dat accus niet uitwisselbaar zijn. Dat gaat op zeker jou toekomstige aankopen bepalen
 

jpandriesse

Oud hout
17 nov 2009
3.113
365
Het land van Maas en Waal
Ik heb sinds 11 jaar een Makita set (recent een keer een 2e slagschroevendraaier bijgekocht), heb nu 3 machines en 4 accu's en ben daar zeer tevreden over. De schroef/boormachine wordt 99% van de tijd gebruikt om gewoon te boren (de klop functie is zeer beperkt), voor schroeven is de machine wat te zwaar/lomp. De slagschroevendraaiers worden altijd gepakt als er geschroefd moet worden, ze zijn sneller/handzamer dan de schroef/boormachine, enige nadeel is de herrie die ze produceren.

Ik gebruik het niet professioneel, maar ben wel bovengemiddeld veel aan het klussen en heb het daarmee meermaals per week in de hand. Reden dat ik dat meld is omdat ik je wel adviseer om voor jezelf af te vragen hoe veel je het gaat gebruiken. Als dat sporadisch is dan zullen bijna alle andere goedkopere varianten ook gaan voldoen (die van de Lidl hoor ik toch met regelmaat positieve geluiden over).
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.710
2.572
Gaanderen
Zeker geen Bosch voor mij. Zonder twijfel Milwaukee, Makita en Festool zijn ook prima. Vind overigens dat je per machine moet bekijken welk merk jou het beste past. Accu of snoer blijft voor mij nog steeds een keuze afhankelijk wat je er mee doet en waar je ben. Helaas zijn fabrikanten het meest gelukkig als je het bij een merk houdt dus hebben ze er voor gezorgd dat accus niet uitwisselbaar zijn. Dat gaat op zeker jou toekomstige aankopen bepalen

IK ben het niet (meer) met je eens. Metabo heeft al een platform opgezet waar merken mee kunnen doen met een accu van metabo. Dan zijn er ook nog de 3d printers in china een paar dagen geleden heb ik een post gedaan waar je een adaptor kunt kopen om een milwaukee accu op een ryobi te zetten. Ze zijn te krijgen voor bijna alle bekende merken. Natuurlijk is het een compromie maar dan kan je een vreemde body op accu's van een ander merk plaatsen.
 

Roeland

Post veel
22 feb 2009
1.713
817
Akkrum
www.meubelmakerijbrekelmans.nl
Heb een aantal jaren geleden alle accu machines van Festool en Makita de deur uit gedaan rede: accu waren op en vervanging zeer prijzig.
Ben nu al een aantal jaren volledig overgestapt op... Parkside de 12v en 20 v serie en de aparte brusless machines.
Heb op dit forum diverse topics en review's hierover gepost en ben als professioneel gebruiker super tevreden.
De 20v van Parkside is qua prijs kwaliteit onverslaanbaar. Er zijn diverse testen op YT te vinden!! Accu zijn zeer goed en hebben samsung cellen.
Kortom als je niet veel geld wilt uitgeven maar wel een krachtige machine wilt ga voor Parkside.
Overigens ik heb geen Lidl aandelen :) maar ben een tevreden gebruiker.

Groetnis , Roeland
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.