Buitenkeuken voor pizzaoven

avos

Post veel
10 nov 2008
770
115
omg Haarlem
Ik heb al enige tijd een hele toffe pizza oven van Gozney. Tot op heden vond die een plekje of de tuintafel of tijdelijke op een plaat hout met twee schragen. Maar ik wil deze vaker gebruiken, want ook vleesgerechten kun je er perfect in grillen en hij is best zwaar. Heb overwogen om ook de BBQ in te bouwen, maar die gebruik ik minder vaak en weet niet of ik lang dezelfde zal houden en wilde het geheel niet te groot maken.

Dan nog een idee uitdenken en aan de slag.

Ik had nog wat eiken liggen, een grote balk (over van een eiken tafel project) en wat kleine stukken. Perfect om een frame van te maken.
Daarnaast besloten om de invulling van het frame te maken met WBP multiplex, en dan geschilderd. Ik wilde graag wat kleur gebruiken en ik heb wat mindere ervaringen met massief hout in een frame, wat buiten flink werkt. En dit moet een lange tijd meegaan. Wielen besteld, wat het moest verijdbaar zijn binnen de tuin.


Ruw eiken schaven
1.jpeg
De grotere balk in delen gezaagd en geschaafd.
2.jpeg

De lange delen van het frame
3.jpeg
Korte delen afkorten.
4.jpeg

5.jpeg

Ruimte in het frame ingefreesd en gedeelte uitbeitelen
8.jpeg

De domino voor de verbindingen, met mahonie domino's (die moesten nog besteld worden, dus even proef gedraaid met beuken domino's wat ik had liggen)

14.jpeg
even testen..
10.jpeg
 
Laatst bewerkt:

avos

Post veel
10 nov 2008
770
115
omg Haarlem
Het eiken moet natuurlijk lang meegaan. Had daarvoor twee dingen te doen.
Een deel wat aan de binnenzijde komt heb ik gevuld met epoxy. (niet strikt noodzakelijk, maar vond het ook leuk om dat eens te proberen)
12.jpeg

En het frame wilde ik zwart branden. Dat ging perfect met een kleine brander. De delen waar de verbindingen komen afgeplakt.


Daarna tijd voor de panelen. Gewoon vlak is een beetje saai, dus tijd om wat te frezen.

15.jpeg

En daarna tijd om te schilderen.

16.jpeg

En monteren.
4364867D-375D-48DF-BCF1-DE56D8FA54C8_1_105_c.jpeg

Nu nog zonder deurtjes en blad
200BFB2D-8A13-4AC3-A6AD-B57794B69D80_1_105_c.jpeg

Ik heb ook voor eiken gekozen als bovenblad. Dus in de buurt een eiken schaaldeel gehaald en schaven maar..
6C0DE847-8F87-4758-82A5-A97404AEEE53_1_105_c.jpeg
Ben hier erg blij mee..
E548C724-F929-46B5-A7E4-CD1F513DEDB3_1_105_c.jpeg
5379D737-6FFB-40F5-834E-0FA9C8D29348_1_105_c.jpeg
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: vandikte

avos

Post veel
10 nov 2008
770
115
omg Haarlem
Na wat delen schaven bleek er wat ziekte in dit hout te zitten.

E4BA70F9-A6B2-439B-8F77-F028474901F2_1_105_c.jpegD3D92304-F9B3-4555-A9B6-035FC4B37CE8_1_105_c.jpegD126DB7B-0C05-42E9-A3FC-BBFFF8AE64E5_1_105_c.jpeg

Voor een epoxy project leuk, maar niet voor wat ik in gedachten had. Omgeruild (was geen punt) en weer opnieuw aan de slag.
0DACB6DC-EC45-4C2C-9458-8C6C5098AA65_1_105_c.jpeg

Ziet er beter uit.
Nu nog afkorten, kantjes schaven. Favoriet schaafje...
9B86B5A4-D9D8-47DD-847A-82F58ABBA921_1_105_c.jpeg

Ondertussen ook de deurtjes gemaakt en twee passende greepjes uit eiken gemaakt.
 
Laatst bewerkt:

avos

Post veel
10 nov 2008
770
115
omg Haarlem
En daarna gereed!
FFDE8B7B-2AF6-4DEB-B4D3-92C1861A2623_1_105_c.jpeg

Ik ben alleen vergeten de onderregel net als met een kozijn afgeschuind te maken. Stom... Maar kan ik gelukkig alsnog doen, dus dat binnenkort herstellen. Er komt nu geen water binnen, maar het kan wel blijven liggen en dat wil ik liever voorkomen. Kleur moest ik toen ik schilderde even aan wennen (altijd lastig een kleur uitzoeken) maar is wat bijgetrokken en ben er nu blij mee.
D4DDB454-776C-4DD0-B431-A2883FAC1A68_1_105_c.jpeg
D3C12BEF-B41D-4A3F-ADC3-7AFBB576D90E_1_105_c.jpeg

op de achtergrond twee zakken vol met eiken krullen..
A0E198D3-CB8F-4374-993B-C240767CF2E4_1_105_c.jpeg

Oventje werkt op gas, maar kan ook op hout. GAs werkt wel het beste. Hij kan tot 500graden, perfect voor een napolitaanse pizza.
F1019D5B-1E71-4F29-B34B-F9787D570B37_1_105_c.jpeg

C9B74B47-9D14-4091-8530-5C6D8F0EFE6B_1_105_c.jpeg
3C8E3396-157A-41A7-9003-448AE92B21E2_1_105_c.jpeg

Pizza maken is ook weer een hobby opzicht, maar lukt steeds beter en ze smaken heerlijk!
7E710600-9A2C-4A92-87F9-802F5E107153_1_105_c.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Beickybeer

Actieve deelnemer
17 dec 2016
292
104
Mechelen
inderdaad zeer mooi project! en mmmmmmmmmmmmmm pizza :p Ook mijn favoriet, ik maak het deeg ook steeds zelf! Nu een pizzaschep in hout aan het maken ;)
Alhoewel ik een jet jpt 310 met spiraalmessen heb, ben ik jaloers op de schaafbreedte ... Ik maak veel snijplanken en mis die extra 10 cm wel... Tja dan zijn de planken maar wat minder breed. Nu vlak ik het kopshout wel altijd met de cnc ipv met de vandiktebank, scheelt veel in uitbreken en de houdbaarheid van de messen!

Succes met de verbetering van de pizza's (al zien ze er volgens mij al zeer goed uit!), altijd leuk iets zelf maken!
 

Kor

Post veel
10 jun 2012
1.188
555
Leuk verslag en mooie / goed uitgeruste werkplaats!

Waar heb je het bovenblad van de buitenkeuken mee afgewerkt?
 

avos

Post veel
10 nov 2008
770
115
omg Haarlem
inderdaad zeer mooi project! en mmmmmmmmmmmmmm pizza :p Ook mijn favoriet, ik maak het deeg ook steeds zelf! Nu een pizzaschep in hout aan het maken ;)
Alhoewel ik een jet jpt 310 met spiraalmessen heb, ben ik jaloers op de schaafbreedte ... Ik maak veel snijplanken en mis die extra 10 cm wel... Tja dan zijn de planken maar wat minder breed. Nu vlak ik het kopshout wel altijd met de cnc ipv met de vandiktebank, scheelt veel in uitbreken en de houdbaarheid van de messen!

Succes met de verbetering van de pizza's (al zien ze er volgens mij al zeer goed uit!), altijd leuk iets zelf maken!

Ik maak het deeg ook zelf. Napolitaans is toch wel het recept. Maar ook een broodje en vleesgrillen is top om te doen.
Ik heb ook zelf een pizzaschep gemaakt. Maar als ik eerlijk ben is die wat meer voor de show...:) Ik heb een korte metalen pizzaschep en die werkt in de praktijk erg goed.

Maak zelf ook regelmatig een snijplank en dan is 41cm breed met spiraalas erg fijn. Dus ja, je hoort mij niet klagen..:)
Met CNC is natuurlijk ook een goede optie, maar dat die heb ik niet staan. Zit al genoeg achter de PC..


IMG_2969.jpeg
IMG_2970.jpeg
 

avos

Post veel
10 nov 2008
770
115
omg Haarlem
Leuk verslag en mooie / goed uitgeruste werkplaats!

Waar heb je het bovenblad van de buitenkeuken mee afgewerkt?

Bedankt! Het blad is afgewerkt met verbeterde houtolie van de Cokerij. Hoofdzakelijk een Tungolie.
Mooi product, maar nog wel afwachten hoe het zich op de lange termijn gaat houden. Daar heb ik nog geen ervaring mee.
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.582
2.502
Gaanderen
Goed resultaat. Ben sinds 2 weken ook bezig met het zelf bakken van pizza's. Ik bak ze in mijn BBQ. Ik moest even uitzoeken hoe ik temperatuur constant kon houden. Maar bij de laatste sessie 3 minuten per pizza. lekker snel. De eerste keer stond ie op 450 gr maar dat is te heet. BBQ is een kamado.
 

avos

Post veel
10 nov 2008
770
115
omg Haarlem
Hele mooie! Veel geleerd ook weer. Dat branden van het eiken, wordt dat verder niet nabehandeling?! Niets nodig?

Ik heb er direct na het branden een laagje houtolie overgedaan, omdat het dan nog wat warm is trekt de olie er mooi in. Ik vond het er wat mooier uitzien en het houdt het zwarte as laagje wat vast. Maar het is niet echt nodig qua duurzaamheid naar wat ik begreep. (dit was voor mij ook nieuw)
 

avos

Post veel
10 nov 2008
770
115
omg Haarlem
Goed resultaat. Ben sinds 2 weken ook bezig met het zelf bakken van pizza's. Ik bak ze in mijn BBQ. Ik moest even uitzoeken hoe ik temperatuur constant kon houden. Maar bij de laatste sessie 3 minuten per pizza. lekker snel. De eerste keer stond ie op 450 gr maar dat is te heet. BBQ is een kamado.

Bij mij gaat de oven juist naar circa 450 graden. Perfect voor napolitaanse pizza. Die is dan met 90 sec klaar...
Met het juiste deeg krijg je dan een heerlijke luchtige korst. De truc van deze (en een traditionele houtoven) is dat je zowel een hete steen hebt als een rollende vlam van boven (daarom zijn ze ook rond aan de bovenkant). Dat lukt je in een kamado natuurlijk niet, dus kan me goed voorstellen dat je daar een wat lagere temperatuur opzoekt.

Maar goed als je daar het fijne van wil weten dan zijn er weer aparte fora voor...:)
 

avos

Post veel
10 nov 2008
770
115
omg Haarlem
Wat een goed geslaagd project.

Ik ben wel jaloers op zo'n werkplaats. Ik kom niet verder dan zo'n workmate in de tuin...

Bedankt.
Het heeft bij mij ook wel even geduurd voordat het zo was, maar het begint wel met de ruimte hebben uiteraard. Het mag altijd groter, maar met 5x7 heb ik geen klagen. Alleen de fietsen staan er ook in en wat tuingereedschap etc, maar dat is goed te doen.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.