Dit is wat de Belgische norm verteld over welk houtsoort voor welke toepassing.
Afzelia, Teak, Padouk, zou zeer stabiel zijn en zeer duurzaam
Ipé: stabiel en zeer duurzaam
http://woodforum.be/sites/woodforum...247 - Houtsoorten voor buitentoepassingen.pdf
Wat ze er niet bijvertellen is dat het "stabiel" slaat op de dimensionale stabiliteit in breedte en dikte. Bij het drogen is er, zowel bij dosse als kwartiers hout, heel weinig breedte- en diktekrimp.
Maar het zegt niks over de vervorming in de lengterichting, alle houtsoorten, ook de "stabiele" kunnen serieus kromtrekken en, of, scheluw trekken tijdens het drogen. Deze (mogelijke) vervorming verschilt van boom tot boom en hangt niet af van de soort waar de houtsoort toe behoord.
Wees dus heel selectief bij de keuze van het hout, kies enkel de rechtste exemplaren uit.
Van de drie aangehaalde houtsoorten vind je dus ook de nodige kromgetrokken exemplaren in een stapel bekantrecht hout.
Nu leent de constructie er zich wel toe om er een paar kromme exemplaren in weg te werken. De schuine "schoren" kunnen één en ander wel wat corrigeren tijdens het samenbouwen.
Bij Ipé komt er nog iets anders achter de hoek loeren, de snede van een houtbeitel of schaaf krult spontaan om, alleen al bij het zien van de houtsoort

Een stuk baksteen laat zich beter bewerken, machinaal is er geen probleem, maar alle snijgereedschappen moeten HM bestuckt zijn, anders lukt het niet om een aanvaardbaar resultaat neer te poten.
Voor het opmeten in het werk van de diverse onderdelen gebruik je best een "staande maat" = Een lange rechte lat die wat korter is dan nodig, de rest meet je bij met een vouwmeter. Met diezelfde lat kan je dan het stuk hout afschrijven, of de geleider van de zaag afstellen. Groot voordeel van de manier van werken, nauwelijks kans op meetfouten bij grote(ere) lengtes. Dit in tegelstelling tot een rolmeter, met wat pech zaag je het onderdeel te kort, omdat het haakje aan het uiteinde van de rolmeter niet (volledig) uitschuift.
Voor de dikte van de balken zou ik eens meten op het plan van de architect, vrees dat 40mm te dun gaat zijn. Bij een lengte van 2800mm is 58mm een stuk beter.
Fostnerboor en toognagels minimaal 15mm, dunnere sla je kapot. Je boort op een 60 à 70mm van de rand schuin naar de tegenoverliggende rand, dit maakt dat de gaten toch snel een 120 à 150mm diep gaan zijn. De toognagels een stukje langer dus en na het inslaan afzagen gelijk met het hout. Die dingen mogen zeker een 50mm langer zijn, bij het inslaan beschadig je sowieso de kop, voldoende overlengte is dus essentieel.
Die "Kregg" spullen zijn niet berekend op deze dimensie's vrees ik, en ik weet ook niet of ze geschikte RVS schroeven in het gamma zitten hebben. Komt nog bij dat de gaten ervan heel lastig af te doppen zijn. Je zal dus eens op ontdekking moeten gaan over wat er mee kan of juist niet kan.