Herkenbaar probleem voor mij. Ik waag me niet graag meer aan dit soort klusjes. Het happen van de frees is inderdaad linke soep, zeker in hardhout (zie ik eiken op de foto?). Het kan helpen als je de draaisnelheid van de frees kunt variëren: langzamer is beter, en laat ook minder snel brandsporen na.
Er bestaat inderdaad het onderscheid tussen 'tegen de draairichting in' en 'met de draairichting mee' frezen.
Maar hier schuilt het probleem in iets anders: de nerfrichting van het hout. Dan gaat het om het verschil tussen 'bergop' en 'bergaf' frezen. Stel je het plankje van je werkstuk voor als een heuvel of bergje, waar de aardlagen (= nerf of draad van het hout) dwaars doorheen lopen, ze komen aan de rand te voorschijn. Bergop frezen gaat dan tegen de nerfrichting in, de mesjes van de frees happen in de draad. Bergaf frezen gaat probleemloos, : de mesjes snijden de draad af zonder te happen.
Als je veilig wilt werken, moet je je malletje aan beide zijden van je werkstuk kunnen plaatsen, zodat je steeds kunt kiezen voor bergaf frezen.
Als je dit niet begrijpt, ligt het niet aan jou. Het is moeilijk uit te leggen met woorden alleen. Wacht, ik maak er een plaatje bij. Effe me paint-vaardigheid wat oppoetsen. Helpt dit? De pijl geeft de richting waarin je je freesmachine beweegt. Aan de plaatsing van de mesjes kun je zien welke kant je frees op draait.
