Ik kan mij bijna niet voorstellen dat er één gewone houthandel is die ovendroog ( 10 à 12%) hout in zijn gamma heeft. Het is namelijk lastig om te stockeren omdat niet elke hangar geschikt is. Je zal op zoek moeten gaan naar een specialist die niks anders aanbied, of je zal zelf een partij hout moeten laten terugdrogen. Meestal is het deze laatste optie die genomen word. Voor Eik meubelhout zijn er wel toeleveranciers die gedroogd en gevierschaald hout aanleveren, maar het prijskaartje is navenant natuurlijk, meestal gaat het hier ook om grote afnames. De houtbranche is geen supermarkt waar men bij gelijk welke vestiging zomaar kan binnen stappen met een boodschappenlijstje en verwachten dat men het "korfje" vult met wat men zoekt

zo werkt het jammer genoeg niet.
Heb je een (zeer) goede relatie met je houthandel dan gaan die mannen wel collega's bellen om naar de "witte raaf" te zoeken, zo vind je wel eens de gekste zaken. Op deze manier heb ik een paar jaar geleden ook een mooie overdroge (10%) stam haagbeuk op de kop getikt, moest namelijk droge stamdelen hebben van 85mm dik!
Moet voor elke klus binnenshuis hout een vochtgehalte van 10% of minder hebben? Dit hangt grotendeels af van de constructie, relatief smalle onderdelen geven minder krimp dan brede delen. Maar een breed tafelblad kan heel wat krimp opvangen als de hele constructie klopt. Een breed paneel gevat tussen stijlen en regels kan veel minder overweg met een grote krimp. Het is altijd afwegen wat kan of niet. In sommige gevallen kan je dus wel met hout aan de slag dat een hoger vochtgehalte heeft, maar ik zou de bovengrens toch houden op 14%. Dit betekend bijvoorbeeld voor dosse gezaagd eiken een krimp van 1% van de werkende breedte als het hout dan verder droog naar 10%. Kan je constructie deze krimp opvangen dan zit je gebeiteld
Als ik tegenwoordig sommige werkstukken zie waarbij men massief hout gaat verwerken als ware het plaatmateriaal, met lak aan alle wetmatigheden van het materiaal, dan ben je hier haast verplicht om met perfect gedroogd hout aan de slag te gaan om de kans op slagen te verhogen.