Dat stemt inderdaad tot nadenken

IK vind het frappant dat de
proffesionelen in dit filmpje dit niet weten, dat zou niet mogen

Maar effie een vraagje nu : Geldt dit alleen voor olie of oliemengsels op basis van lijnzaadolie?
Het geldt voor alle drogende oliën. De belangrijkste daarvan zijn echter lijnolie en tungolie. Andere oliën zijn veel minder reactief en worden veel minder gebruikt. Het gaat ook feitelijk alleen om 'gekookte' olie - olie met siccatieven om het drogen te versnellen. Niet gekatalyseerde olie droogt te langzaam om snel op te warmen, tenzij je een hele vuilcontainer vol hebt.
Merk wel op dat de omstandigheden waaronder dit gebeurt nou ook weer niet helemaal triviaal zijn - zie de gigantische hoeveelheid olie die in de doeken wordt gegoten en de grote stapel doeken die - losjes, om er voldoende zuurstof bij te laten - op elkaar wordt gestapeld in een kleine 'afgesloten' ruimte. Wat die meubelwinkeleigenaar op het laatst zegt, dat ie geen idee had dat een paar lappen met een klein beetje olie zo'n effect konden hebben, is dan ook niet helemaal conform de werkelijkheid - zie de grote hoeveelheid meubelen die behandeld moest worden; in zijn geval ging het overduidelijk om heel wat meer dan een paar doekjes met een paar druppeltjes olie. Wat niet wegneemt dat het verschijnsel zelf zeker serieus genomen moet worden.
Mijn remedie: olie altijd met (keuken)papier aanbrengen, en het verbruikte papier buiten bewaren en regelmatig verbranden. Onder water bewaren werkt ook.
- - - Updated - - -
Het broeiproces
Brand kan worden veroorzaakt door chemische broei. Dit is mogelijk wanneer een organische olie (bijvoorbeeld lijnolie, visolie, sojaolie en olijfolie) opdroogt in een min of meer afgesloten ruimte.
Visolie en olijfolie zijn geen drogende oliën, en zullen, zelfs MET siccatief, niet gaan broeien. Hooguit gaan rotten... Sojaolie, saffloerolie, eventueel zonnebloemolie zouden het wel kunnen doen, maar alleen met siccatief. Je zult dus vooral voorzichtig moeten zijn met oliën (en andere 'dragers' - materialen die bedoeld zijn om te polymeriseren, zoals de 'solids' in een verf of lak) die bedoeld zijn voor het afwerken van hout en andere oppervlakken. Een minerale olie die hout alleen waterafstotend maak doet overigens ook niks. Tenzij je er een lucifer bij houdt natuurlijk...
Zie ook bijvoorbeeld
http://www.tcforensic.com.au/docs/uts/essay6.pdf