PDA

Bekijk Volledige Versie : Ode krachtstroom aansluiting



gg-enrique
07-08-17, 11:28
Beste forumleden,

Ik heb een oude zaagtafel van Hofmann gekocht.
Deze heeft een platte zwarte 4-aderigestekker. Ik moet deze echter aansluiten op een 5-aderige nieuwe krachtstroom aansluiting. Het betreft een 3-fase aansluiting met een ster/driehoekschakelaar.
Ik heb het e.e.a. geprobeerd, maar in ster loopt hij wel, in driehoek klapt de zekering eruit. Ik laat dan de nul (blauw) bij de nieuwe aansluiting ongebruikt.
Hier een afbeelding
67070

Aangezien elektra zeker niet mijn sterkste punt graag jullie advies of ik deze zelf aan kan sluiten voor ik zelf in rook op ga!

Gr,

Gijs

massis
07-08-17, 11:53
Moet je voor driehoek niet ook nog enkele verbindingsplaatjes herleggen en niet enkel de kabels anders aansluiten?
Althans dat is zo bij alle elektromotoren die ik al aangesloten heb...

gg-enrique
07-08-17, 12:04
Tja, dat weet ik dus niet.:confused: Bij de vorige eigenaar deed hij het gewoon in ster en driehoek.
Ik heb mij laten vertellen dat ik de groen/gele uit de machine aan de blauwe uit de wand kan verbinden en dan zelf een aarde aan de machine maken en deze met de aarde uit de wand moet verbinden (aardlek)

spinningwheels
07-08-17, 12:40
Om te beginnen zou ik niet gaan klooien met de aarde , Is best wel handig als dat goed in orde is, dus geel groen aan geel groen.
Wat klapt er nu uit ? de aardlek of je zekeringen.
Hoe zwaar was het spul bij de vorige eigenaar afgezekerd?
Heb jij er automaten inzitten, zo ja welk soort?
Die ster driehoek zal zijn om de aanloopstroom te beperken ,

gg-enrique
07-08-17, 13:19
Beste Spinningwheels,

Mee eens voor wat de aarde betreft!
De automaat in mijn groepenkast klapt eruit. een 16A automaat.
67077
Hoe zwaar het was af gezekerd, dat weet ik niet. Zowel mijn lintzaag als mijn vlakbank werken op krachtstroom.

Ronald L.
07-08-17, 13:31
Blauw niet gebruiken, heeft de motor ook niet nodig en aarde op aarde.
Er horen geen verbindingsplaatjes in het aansluitblok gebruikt te worden, die heb je nodig als je de motor meteen in driehoek wil laten lopen.
Schakel je soms te vlug door, van ster naar driehoek, 5,5 kw is behoorlijk.
Als bij de vorige eigenaar het goed liep kan het niet in de bekabeling zitten, of is deze los geweest tussen de schakelaar en de motor? Je hebt 3 fase draden om het aan te sluiten, loopt de motor verkeerd om, wissel je 2 aanvoerdraden om.

gg-enrique
07-08-17, 13:36
In eerste instantie heb ik blauw ook niet gebruikt. En inderdaad bij de vorige eigenaar liep hij goed. Misschien dat ik inderdaad te snel overschakel naar driehoek waardoor hij eruit klapt. dat moet ik een testen vanavond.
Bekabeling is niet los geweest anders dan dat ik deze stekker 67078 vervang voor deze stekker 67079

Jurriaan
07-08-17, 13:38
Zo'n zwarte 4-aderige stekker zijn 3 fasen en de aarde. Die blauw (de nul) is het verschil met een 5-polige stekker. Het lijkt me dus dat je de blauw in de nieuwe 5-polige stekker zeker niet moet aansluiten.

Ik kan op het typeplaatje niet goed lezen hoeveel ampere de motor trekt in ster en in driehoek. Staat daar nu 8.5 kW?

Als ik hier https://www.circuitsonline.net/forum/view/103704

lees



Voor standaard draaistroommotoren (400V) kun je aanhouden In = 2 x Pn


dan trekt een 8.5 kW motor standaard ongeveer 17A (na het opstarten). dat lijkt me erg op het randje voor een 16A groep, zeker omdat er bij het opstarten méér gevraagd wordt. Zo lees ik hier https://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/97709-berekenen-aanloopstroom-elektromotor/



Door een sterdriehoek schakelaar toe te passen reduceer je de aanloopstroom tot ongeveer 3 keer (wel onbelast)


3x de stroom in vergelijking met 16A .....

Zie wellicht ook hier: http://www.woodworking.nl/archive/index.php/t-11277.html - 8.5 kW is een serieus grote motor...

Ronald L.
07-08-17, 13:43
Volgens het andere topic, 5,5 kW, bijna 7,5 pk
Uit ervaring weet ik dat 10 pk net gaat op 16A, maar dan moet je wel smeltpatronen hebben. Op het plaatje staat een B16 automaat, dat zou goed moeten gaan als je niet te snel doorschakelt, anders een C16 automaat erin laten zetten.
Belangrijk is dat de motor goed op toeren komt voordat je doorschakelt naar driehoek, kun je horen aan het geluid.

spinningwheels
07-08-17, 14:17
Andere mogelijkheid is om dat hele ster driehoek gebeuren te vergeten.
een softstarter er tussen die alle drie de fasen regelt, ( er zijn er ook die maar twee fasen regelen)
Of een frequentie regelaar er tussen , bij die dingen kan je de aanlooptijd instellen. Die dingen kosten op MP ook al niet veel meer.
Een monteur laten komen om er een C16 in te laten zetten is waarschijnlijk duurder

- - - Updated - - -

O ja , je hebt toch wel de L1 L2 en L3 in de stekker aangesloten , en zit het in de WCD ook wel goed ?

gg-enrique
07-08-17, 14:29
Dank voor het meedenken allemaal!
Ik heb twee van deze automaten inmijn groepenkast hangen:
Krachtgroep: 21 - 17332 Krachtgroep 16A C-Kar
2 - 17332 Krachtgroep 16A C-Kar

De motor is inderdaad 5.5 kW en volgens de kenners dan een 7.7 pk motor.
In de wcd zit alles goed aangezien ik daar ook de lint zaag op kan kan draaien (niet tegelijk :))

Inderdaad L1 L2 en L3 aangesloten plus aarde. eerst draaide hij verkeerd om. Kwestie van 2 fasen omdraaien.

Misschien zit het toch in het feit dat ik hem meer op toeren moet laten komen voor naar driehoek te schakelen..

Jos Cuypers
07-08-17, 21:37
Effe opmeten zodat je een links of rechts draaiveld hebt. Als de motor Links is in ster en Rechts in driehoek... zal geen enkele zekering het houden als het omschakelrelais van ster naar driehoek schakelt.

Als je echter direct in ster of driehoek opstart moet je wel de motorplaatjes aansluiten zoals op de schema's en kun je enkel opstarten in de gekozen instelling.


Jos

designer-john
07-08-17, 22:37
In de jaren 70 - 80 waren veel machines uitgevoerd met ster driehoek schakeling. tijdens mijn opleiding tot machinaal houtbewerker werd er ook aangeleerd
dat je de machine volledig op toeren laat komen in ster voordat je doorschakelde naar driehoek.

Dunhans
08-08-17, 06:58
Kleine tip om te voorkomen dat eenmotor in ster links en in driehoek rechtsom loopt bij een automatische ster driehoek schakeling. Zorg dat alles spanningsloos is. Druk het driehoek relais in. Meet vervolgens op het motorrelais. Nu moet je de spoelen gelijk meten zoals normaal in een motor is aangesloten op het aansluitplaatje.

gg-enrique
08-08-17, 09:55
Goedemorgen allemaal!
Dank voor jullie gedachten..

Ik heb hem aangesloten op L1, L2 en L3 en de aarde op de juiste plek. Machine draait, alleen in ster. Heb wel het idee dat hij voldoende toeren draait in ster en ook zagen lukt gewoon.
In driehoek knalt hij eruit. Ik heb twee meterkasten, 1 in de schuur en 1 in huis. in de schuur is de krachtgroep 16A C-Kar en in huis 16A B-Kar.

De groep in huis valt eruit. Zou het kunnen dat hij te veel vermogen trekt voor de groep in huis? Dus dat alles verder goed is aangesloten? Ik gebruik in dit geval dus niet de blauwe nul draad in de wcd. Misschien in dat geval de groep in huis aanpassen naar 16A C-Kar?

En is het schadelijk voor de machine om in ster te draaien?

Groet,

Gijs

Alchemist
08-08-17, 10:12
Als je zowel in de schuur als in huis een 16A hebt zitten dan mis je selectiviteit. Eigenlijk heeft de automaat in de schuur in dit geval geen enkele zin, zeker niet omdat je een snelle automaat in huis hebt zitten, en een trage(re) in de schuur. De automaat in huis zal dus altijd eerder uitvallen. Zit er nog meer op deze groep, of enkel de driefasen-aansluiting van de schuur?
Als je selectief wilt schakelen zou je de automaat in huis moeten vervangen door een 25A, wat ongetwijfeld ook weer gevolgen heeft voor de huisaansluiting van de netleverancier. Als je op dit gebied niet weet waar je mee bezig bent: laat een specialist langskomen, en laat je gedegen adviseren. Hierin prutsen kan namelijk ook gevolgen hebben voor je inboedelverzekering.


De machine in ster laten draaien is zeker schadelijk, je hebt daarmee veel minder vermogen, en omdat je geen 0 hebt aangesloten kan deze bij ster-schakeling gaan 'zweven', iets wat de motor onherstelbaar kan beschadigen. Ik kan wel volgen in het hierboven gegeven advies van een softstarter of frequentieregelaar, waarschijnlijk de geodkoopste optie, en het is ook beter voor de motor.

gg-enrique
08-08-17, 12:01
Nee, prutsen in de groepenkast laat ik aan professionals over! is door een erkend installateur aangelegd overigens.
Binnenkomst in huis is 3 x 35A naar de groepenkast. Voor binnen heb ik drie krachtstroomgroepen waarvan er 1 voor de schuur is. Deze gaat naar de schuur middels 5 x 2.5mm YMvK grondkabel. Daar de groepenkast in en onderverdeelt in 2 x kracht en 8 x 220 groepen.

Ik ben echt een amateur op dat gebied, maar probeer het te begrijpen. Het stuk over selectief begrijp ik niet helemaal.. moet daar ook maar eens induiken. Duidelijk is in ieder geval dat de machine niet in ster mag blijven draaien.
Heb nu twee monteurs gebeld die beide uitspraken lieve niet willen komen wegens te weinig kennis:)

spinningwheels
08-08-17, 12:08
Het punt is dus dat je in huis veiligheden hebt die bij een bepaalde overbelasting er eerder uitvliegen , als die je in de schuur hebt.
De boel laten aanpassen en deels vervangen gaat wel een paar muntjes kosten.
Zoals ik eerder al schreef zou een frequentie regelaar of een goede softstarter een oplossing kunnen zijn.
Een regelaar kan je de aanlooptijd instellen.

Alchemist
08-08-17, 12:15
Ik ben het met spinningwheels eens. Maar ik denk dat dit het probleem niet volledig op gaat lossen. Uiteindelijk komt alles in je garage op 1 16A groep uit.
Ik gok er even op dat alle automaten in de garage 16A zijn? Dan zal de automaat in huis er altijd eerder uit vliegen als de automaat in de garage doordat de gecombineerde stroom altijd meer is.

In mijn ogen kunnen de twee krachtstroomautomaten in de garage direct vervallen, die voegen niets toe op dit moment.
Een oplossing zou kunnen zijn een 25A automaat in huis plaatsen, maar dan moet er ook een dikkere kabel naar de garage. (Uit mijn hoofd 5*4)
Daarbij weet ik niet of je dan de selectiviteit naar de huisaansluiting behoud (selectiviteit: een zekering moet altijd 2 stappen groter zijn als de zwaarste zekering die gevoed word, om te voorkomen dat deze eerder uitvalt als de zekering die gevoed word)
Dan hebben de automaten in de garage weer wel zin

gg-enrique
08-08-17, 12:15
Ja klopt, dat is mij nu in dit verhaal ook duidelijk geworden! Hij moet er m.i. in de schuur uitklappen. Dat kan het verschil zijn in 16A C-car en 16A B-car

gg-enrique
08-08-17, 12:20
Maar dan nog verbaas ik mij over het feit dat hij in ster wel aanloopt en op toeren komt. Naar mijn bescheiden kennis vraag de motor in ster het meeste vermogen om daarna soepel naar driehoek te gaan. kan het toch zo zijn dat de motor in ster goed aanloopt en in driehoek verkeerd om wil draaien? dan dus de fasen verkeerd aangesloten?

Daar is die B16 in huis gevoeliger voor dan C16 in de schuur..

spinningwheels
08-08-17, 12:55
Marktplaats advertentie nummer m1184495370, alhoewel ik deze wel aardig aan de prijs vind.
Aan de andere kant is het blijkbaar wel iemand die er kijk op heeft, Het instellen van zo,n regelaar is soms best nog wel even een dingetje.
Er zijn zo ontzettend veel parameters in te stellen op zo,n regelaar.

Weet niet hoe vaak de veiligheid in huis er al uitgeklapt is , maar daar knappen die dingen ook niet echt van op,

Ronald L.
08-08-17, 13:49
Op de schakelaar zelf hoort ook een aansluitschema te staan, maar als die draden naar de motor, 2 x 3 stuks niet los geweest zijn en de machine liep op de vorige lokatie dan kan het alleen aan de automaat liggen. Ze zitten wel verkeerd om, B in de meterkast en C in je werkplaats. Selectief is het ook niet maar wel op je hoofdzekeringen en dat moet je ook handhaven.

fantic
08-08-17, 14:59
kan het toch zo zijn dat de motor in ster goed aanloopt en in driehoek verkeerd om wil draaien? dan dus de fasen verkeerd aangesloten?
Dat is alleen mogelijk als de 2 sets draden niet overeenkomstig zijn aangesloten, je spoelen moeten wel in de juiste volgorde zittenanders krijg je idd dat de motor bij omschakeling ineens de andere kant op wil
67094
K1 en K3 zijn gesloten als hij in ster staat en K3 gaat weer open als je omschakeltd en dan gaat K2 dicht om hem in driehoek te zetten. Als dan niet de juiste fase aan de juiste spoel aansluiting terecht komt....
Is ook heel slecht voor je motor

mathieu
08-08-17, 17:47
Misschien eerst de stroom in de verschillende fasen meten. Ampèretang rond de geleider en dan meter instellen dat hij de maximale gemeten stroom opslaat. Dan weet je of er een probleem met de schakeling, of met de zekeringen is.

Jos Cuypers
09-08-17, 12:57
Ik zie dat de motor in driehoek 380v-12.5A trekt .. dus ... de motor heel goed op toeren laten komen in ster en dan pas omschakelen naar driehoek! Anders gaat je 16A zekering het nooit houden.
Jos

gg-enrique
10-08-17, 07:25
Dank voor alle bijdrages, ik ben weer een stuk wijzer geworden. Na alle adviezen in beraad te hebben genomen lijkt mij de beste optie om de automaat in huis te verzwaren. Ik denk dat alles aan de schuur/machine zijde goed is aangesloten. Morgenochtend komt er een monteur, dan weten we meer.

Fijne dag!

gg-enrique
14-08-17, 08:00
Goedemorgen!

De oplossing, zoals meerdere forumgenoten reeds voorzien hadden was inderdaad een tragere automaat in de groepenkast binnen. Nu hangt er ter vervanging van de 16A b-car een 25A c-car. Dus selectief ook gewaarborgd. Starten en lopen gelukkig. Je merkt wel dat het een zware machine is, maar hij loopt als een zonnetje.

Dank voor het meedenken!

Gijs

Ronald L.
14-08-17, 09:07
Is die 25 A wel selectief op je hoofdzekeringen, of kan je die zelf weer inschakelen?

gg-enrique
14-08-17, 11:25
Do hoofdzekering kan ik inderdaad zelf weer inschakelen.

Ronald L.
14-08-17, 11:33
Dat scheelt, ik mag dan enexis, of hoe heet die club tegenwoordig, bellen.
Die automaten hebben als nadeel dat ze bij piekstromen er eerder uitklappen dan ouderwetse D-patronen.

mathieu
14-08-17, 11:40
Is dat wel toegelaten wat de monteur gedaan heeft?
Een sectie van 2,5 mm2 mag in België maximaal met een automaat van 20 A beveiligd worden. Voor 25A moet je een sectie van 4 mm voorzien.

gg-enrique
14-08-17, 12:37
Dat durf ik niet te zeggen, Hij heeft de weerstand vanuit de schuur gemeten en bepaald dat het zeker toelaatbaar is.
Ik zal er er eens induiken wat de Nederlandse eisen hieromtrent zijn..

spinningwheels
14-08-17, 15:40
Heel simpel , als je met 2.5mm2 naar de schuur gaat mag er GEEN 25 A voor. Dan moet je naar 4mm2.

Ronald L.
14-08-17, 17:38
En is ook afhankelijk van de lengte van de kabel.

gg-enrique
15-08-17, 09:50
Heb het even opgezocht,
Hier (https://www.bouwplaats-inrichting.nl/blog-en-nieuws/aantal-amperes-en-draaddikte-van-krachtstroomkabels) vond ik onderstaand. De afstand tot mijn schuur is 17 meter.


Stroomsterkte in Ampère (A)
Aderdikte in millimeters
Langer dan 25 m


0 A - 10 A
1 mm2
1,5 mm2


10 A - 16 A (https://www.bouwplaats-inrichting.nl/krachtstroomkabels#/stroomsterkte-16-a-a318-v16%20A/sort=p.price/order=ASC/limit=24)
1,5 mm2
2,5 mm2 (https://www.bouwplaats-inrichting.nl/krachtstroomkabels#/aderdikte-2-5-mm-a319-v2.5%20mm%C2%B2/sort=p.price/order=ASC/limit=24)


16 A (https://www.bouwplaats-inrichting.nl/krachtstroomkabels#/stroomsterkte-16-a-a318-v16%20A/sort=p.price/order=ASC/limit=24) - 25 A
2,5 mm2 (https://www.bouwplaats-inrichting.nl/krachtstroomkabels#/aderdikte-2-5-mm-a319-v2.5%20mm%C2%B2/sort=p.price/order=ASC/limit=24)
4 mm2 (https://www.bouwplaats-inrichting.nl/krachtstroomkabels#/aderdikte-4-mm-a319-v4%20mm%C2%B2/sort=p.price/order=ASC/limit=24)

mathieu
15-08-17, 10:19
Heb het even opgezocht,
Hier (https://www.bouwplaats-inrichting.nl/blog-en-nieuws/aantal-amperes-en-draaddikte-van-krachtstroomkabels) vond ik onderstaand. De afstand tot mijn schuur is 17 meter.


Stroomsterkte in Ampère (A)
Aderdikte in millimeters
Langer dan 25 m


0 A - 10 A
1 mm2
1,5 mm2


10 A - 16 A (https://www.bouwplaats-inrichting.nl/krachtstroomkabels#/stroomsterkte-16-a-a318-v16%20A/sort=p.price/order=ASC/limit=24)
1,5 mm2
2,5 mm2 (https://www.bouwplaats-inrichting.nl/krachtstroomkabels#/aderdikte-2-5-mm-a319-v2.5%20mm%C2%B2/sort=p.price/order=ASC/limit=24)


16 A (https://www.bouwplaats-inrichting.nl/krachtstroomkabels#/stroomsterkte-16-a-a318-v16%20A/sort=p.price/order=ASC/limit=24) - 25 A
2,5 mm2 (https://www.bouwplaats-inrichting.nl/krachtstroomkabels#/aderdikte-2-5-mm-a319-v2.5%20mm%C2%B2/sort=p.price/order=ASC/limit=24)
4 mm2 (https://www.bouwplaats-inrichting.nl/krachtstroomkabels#/aderdikte-4-mm-a319-v4%20mm%C2%B2/sort=p.price/order=ASC/limit=24)


Dit gaat over verlengkabels, niet over een (permanente) binneninstallatie.
Je kan best een bevoegde instantie contacteren (netbeheerder of keuringsorganisme). Ook vermelden dat de automaat een C-karakteristiek is.

gg-enrique
15-08-17, 10:26
:)

Zal iets beter volgende keer!

trilliwilli
15-08-17, 11:51
Er is toch een installateur bij geweest? Dan moet die toch controleren bij het verzwaren van een zekering of de installatie geschikt is.

Lijkt mij niet dat we dat dan in twijfel moeten trekken. Tenzij de monteur een "mannetje" is geweest of het bedrijf niet de juiste erkenningen heeft, zou het volgens voorschrift moeten zitten.
Alhoewel niet elk bedrijf zich netjes aan de voorschriften houdt, kom ik het meeste broddelwerk toch tegen van particuliere knutselaars.

Kwam in mijn nieuwe woning, die in perfecte staat verkeerde, toch installatiewerk tegen waar de tranen van in je ogen gaan staan. Alle werkzaamheden waren door de handige vorige eigenaar gedaan.

Als je in dit geval niet op de kennis en kunde van en bedrijf kunt terugvallen, wordt het wel heel lastig om het volgens voorschrift te krijgen. Dan werk je het zelf knutselen alleen maar meer in de hand.

mathieu
15-08-17, 12:10
Er is toch een installateur bij geweest? Dan moet die toch controleren bij het verzwaren van een zekering of de installatie geschikt is.

Lijkt mij niet dat we dat dan in twijfel moeten trekken. Tenzij de monteur een "mannetje" is geweest of het bedrijf niet de juiste erkenningen heeft, zou het volgens voorschrift moeten zitten.
Alhoewel niet elk bedrijf zich netjes aan de voorschriften houdt, kom ik het meeste broddelwerk toch tegen van particuliere knutselaars.

Kwam in mijn nieuwe woning, die in perfecte staat verkeerde, toch installatiewerk tegen waar de tranen van in je ogen gaan staan. Alle werkzaamheden waren door de handige vorige eigenaar gedaan.

Als je in dit geval niet op de kennis en kunde van en bedrijf kunt terugvallen, wordt het wel heel lastig om het volgens voorschrift te krijgen. Dan werk je het zelf knutselen alleen maar meer in de hand.

Of TS al dan niet beroep gedaan heeft op een vakman met kennis van zaken, laat ik in het midden. Daar kan ik uiteraard niet over oordelen. Mijn opmerking is dat in BE geen 25 A op 2,5 mm2 mag, wat niet wil zeggen dat in NL dat ook zo is.
Wat ik wel weet is dat er heel wat 'vaklui' die hun diensten aanbieden geen idee hebben van waar zij mee bezig zijn. Een totaal gebrek aan ervaring, vakmanschap en kennis van zaken. Mensen die hun niveau zeker niet hoger is dan de gemiddelde klusser.
Bijvoorbeeld deze bijdrage:https://www.woodworking.nl/showthread.php?19912-Hulp-na-kansloze-reparatie&highlight=tafel+inkorten

gg-enrique
15-08-17, 12:14
Daar heb je volkomen gelijk in William. Hoewel de firma voor mij nieuw is, heeft deze wel vertrouwen gewekt in zijn manier van werken. Hij vermeld het volgende over zichzelf;

Ervaring is de afgelopen 20 jaar opgedaan en diploma's zijn behaald van onder andere MTS elektrotechniek en TSI (technicus sterkstroom installaties)

De werkgebieden bestaan o.a. uit:

- elektrotechnische werkzaamheden,
- vervangen meterkasten,
- testen aardlekschakelaars (d.m.v. meting),
- data installaties,
- plaatsen en aansluiten zonnepanelen.

De gemeten weerstand was in orde in de grondkabel, daarmee heeft hij volgens mij aangetoond dat deze kabel geschikt is om het gevraagde vermogen door te voeren.