Minder weerstand bij brede delen vlakken, kleinere spaanders/meer volume in opvangzak, bij beschadiging slechts 1 of 2 mesjes een kwartslag draaien, kwartiers eiken schaven zonder een miljoen kleine uitbrekers, langere standtijd,... Dat zijn zowat de eerste dingen die in mij opkomen. Qua schaafbeeld zou ik graag eens vergelijken met een messenblok dat 4 messen gebruikt, maar als je over 2 of 3 messen spreekt is er toch beduidend minder schuurwerk.
Minder weerstand bij brede delen.
Een stompje van een kaars doet wonderen.
kleinere spaanders/meer volume in opvangzak.
Dat is een valabel argument bij grenen. Bij eik en andere harde houtsoorten heb je bij gewone schaafmessen ook kleine spanen. Bij grenen of yellow poplar is de zak inderdaad snel vol (maar dat vinden de kippen dan weer niet erg).
Kwartiers eiken schaven zonder een miljoen kleine uitbrekers, langere standtijd.
Sommige houtsoorten (en bepaalde planken) zijn inderdaad moeilijk te schaven. Tegen de draad in komt het niet goed. Warrig hout zal inderdaad baat hebben bij een spiraalas. Kwartiers eiken vind ik op zich niet zo een probleem. Er zijn wel altijd delen die problemen veroorzaken, meestal rond een 'fout' in de plank.
Bij beschadiging slechts 1 of 2 mesjes een kwartslag draaien.
Mes even schuiven verhelpt dit ook. En anders schuren. Als je alles glad wil krijgen met een excenterschuurmachine gaat het inderdaad niet echt vooruit. Een bandschuurmachine (en zeker de Scheer) is veel sneller.
Wat mij 'stoort' (stoort is misschien een groot woord) aan bijdrages zoals deze is de perceptie die gecreëerd wordt dat je enkel behoorlijk kan schaven met een spiraalas. Beginnende houtbewerkers gaan zich hier blind op staren en ofwel geen machine met klassieke messen durven kopen, of een machine aanschaffen die ze eigenlijk niet willen (of buiten budget).
Een schaafbank met klassieke messen voldoet voor de meesten prima maar heeft enkele nadelen (zoals aangehaald).
Eigenlijk is het beeld dat van de spiraalas opgehangen wordt hetzelfde als van die 'lunchbox' bankjes.
Youtube bulkt van (meestal Amerikaanse) filmpjes die zo een machine als geweldig bestempelen. De influencers doen hun werk...
Eenmaal zo een machientje thuis staat blijkt dat allemaal flink tegen te vallen (Robert en Marjas zijn duidelijk) en blijkt een zwaardere, klassiek gebouwde machine dan toch een verademing.
Het is niet alleen de machine die het eindresultaat bepaalt. De bediener heeft ook flink wat invloed. De planken op de juiste manier invoeren, even 'helpen' bij de doorvoer, de planken in de juiste richting van de draad invoeren, machine onderhouden (scherpe messen), tafels even invetten. Het helpt allemaal om het resultaat te verbeteren.