Even een klein intermezzo over het onderwerp gutsen en ook nog nooitgedacht. Om maar met nooitgedacht te beginnen. Ik heb nog maar 1 keer een mooie beitel gezien en vastgehouden van NOOITGEDACHT. En dat was een oude. Dat was in meerdere opzichten een prachtbeitel. De rest was - wat kort door de bocht - rotzooi! En daar heb ik dan ook vele klachten over gehoord. Het zou fijn zijn als er eens een echt overzicht van nooitgedacht zou komen zodat we weten waar we het over hebben als we het over nooitgedacht hebben. En dan niet over de geschiedenis, de familie enzovoort maar over productie-processen en de biografie daarvan. NOOITGEDACHT is een verkoopbare merknaam geworden, want zo "hoerig" gaan "zakenmensen" met merknamen om. Heb je de naam Rolls Royce, dan kun je onder die naam zelfs plastic vergieten in Guatamala laten maken. Wat ik heb begrepen is dat NOOITGEDACHT in haar stervensproces een van de eerderen is geweest die haar producten in Azië is gaan laten maken. Want zo wordt je een alom gewaardeerd zakenman: een goede naam kopen, het in een goedkoop land laten maken, door vet onderbetaalde wernemers, van slecht materiaal, en dan voor de bekende prijs in Europa in de winkel leggen. Het is niet voor niets dat - zover ik weet - zelfs de naam NOOITGEDACHT uit de gereedschapswereld is verdwenen......... .........HE, he, dat lucht op. Als iemand hier iets aan toe wil voegen en/of mij wil corrigeren, graag!
Goed : Gutsen.
Als iemand een guts wil kopen dan moet hij of zij op een aantal zaken letten. Zoals: wat wil ik gaan maken, een kaboutertje op een vingerhoedje of een replica van het koopvaardijschip "de Delft".
Het eerste lukt heel mooi van lindehout bij het tweede komen er heel wat andere houtsoorten aan te pas. De snijmeester van de Delft, dat weet ik toevallig, werkt heel graag, vanuit ervarende vergelijking, met Sorby gereedschap.
De gemiddelde vakkundige houtsnijder, zoals Ela Venbroek van Atelier Ela, werkt meestal in lindehout en hoofdzakelijk met Pfeil. Weet je niet hoe je met een guts moet werken dan kun je een Pfeil makkelijker en eerder breken dan een Kirschen, een merk dat ook veel in gutsen doet. Ik ken een beeldhouwer/snijder in Panama die vooral in Ijzerhout werkt en die sloeg in het begin zelfs grote gutsen van kirschen krom, ik heb nog nooit een kromme Pfeil gezien.
Het belangrijkste echter is dat men LEERT houtsnijden en gutsen SLIJPEN. Een goed vakman en vakvrouw kan met elke guts snijden, maar kiest voor het merk dat in relatie tot zijn of haar favoriete houtsoorten het langste scherp blijft.