Wat te doen met de scheuren in de bovenkant van horizontaal geplaatste (douglas) balken van een pergola

jpandriesse

Oud hout
17 nov 2009
3.099
351
Het land van Maas en Waal
Ik zit met de vraag wat ik wel/niet zal doen met de scheuren in de bovenkant van de horizontaal geplaatste douglas balken van de pergola welke ik aan het bouwen ben. Daarop zoekende kwam ik bij deze eerdere reactie van Tuoh uit:
Douglas heeft wel een sterkte neiging tot scheuren in de zomer, de scheuren lopen bij een regenbui dan snel vol water op de horizontale vlakken!
Voor de duurzaamheid op langere termijn is het beter om alle horizontale vlakken af te dekken met lood, koper, zink, epdm, etc.. Keuze zat.

Echter vanuit esthetisch oogpunt wil ik eigenlijk de bovenkanten niet geheel gaan afdekken (wellicht enkel een klein stukje waar de verbindingen zitten) en ben dus op zoek naar een alternatief.
Een alternatief zou kunnen zijn het opvullen van de scheuren, wellicht niet net zo duurzaam als afdekken, maar een verbetering lijkt me t.o.v. niks doen. ik dacht daarbij aan het gebruik van een (lijn)olie omdat dit een blijvend flexibele bescherming bied en dus niet zal gaan scheuren bij werking van het hout, met vocht inwerken tot gevolg. Wat is jullie mening daarover?
 

Jurriaan

Oud hout
1 jul 2009
2.689
314
Beneden Leeuwen
www.houtenschalen.nl
Hout beweegt aan de hand van temperatuur- en luchtvochtigheidswijzigingen. Als je dus nu opvult, krijg je in de winter problemen, wanneer de scheuren normaal dicht zouden trekken. Als dat niet kan, scheurt het hout ergens anders. Als het wel kan omdat de lijnolie nog niet hard is, zal je pergola olie lekken omdat het er uit gedrukt wordt.
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
3.679
859
Klein-Brabant, Vlaanderen
Ik zit met de vraag wat ik wel/niet zal doen met de scheuren in de bovenkant van de horizontaal geplaatste douglas balken van de pergola welke ik aan het bouwen ben.
hoe de doorsnede van die douglasbalken er uit ziet, kan ik niet zien
vanuit technisch + esthetisch oogpunt zou ik er een houten U over zetten
liggen de balken echt horizontaal, dan zou ik die U afschot geven zoals bij een zadeldak
stoort het dat de flappen van de U over de zijkanten van de douglas vallen, dan enkel een bovenplank op breedte de douglas
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
3.679
859
Klein-Brabant, Vlaanderen
de balken zijn 155x155
mooi gebouwd !
mij zou het niet storen dat er barsten in de bovenzijde zitten
wil je vermijden dat er water in blijft staan, en zijn ze netjes 155 breed, dan kan je er ribben (*) van die breedte op leggen
(*) worden bij ons gemaakt door een balk van 2 1/2 duim dikt & 7 duim breed in de dikte door te zagen
bruto geeft dat een doorsnede van 29 x 175 mm
die kan je glad zagen/schaven tot 155 mm
 

jpandriesse

Oud hout
17 nov 2009
3.099
351
Het land van Maas en Waal
Ik heb overigens besloten dat ik een rol loodvervanger (kleur grijs, dichtst tegen vergrijst / te vergrijzen hout aan) ga halen en het daarmee ga afdekken, zink word iets te kostbaar.
Dus toch volledig afdekken, niet het allermooist, maar wel veel beter voor het hout.
 
  • Leuk
Waarderingen: ZotVanHout

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.