Wat is dit voor gereedschap???

Rieglie

Nieuw lid
7 jun 2009
8
0
Beste Houtbewerkers,

Ik ben gevraagd om een stuk gereedschap aan te schaffen voor een familielid, ik heb foto's van het betreffende stuk gereedschap (waarschijnlijk zeer oud) en vroeg me af of iemand mij kan vertellen hoe het apparaat heet, en waar het eventueel te koop is???

mvg Rieglie

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/4628=1210-Kopie van DSC00120.JPG http://woodworking.nl/upload/attachments/4628=1211-Kopie van DSC00121.JPG
 

WR1944

Oud hout
De foto is helaas niet erg scherp maar het lijkt mij op een ploegschaaf of rabatschaaf. Hier worden groeven mee geschaafd met een vaste afstand vanaf een zijkant. Je kan de afstand verstellen van de zijkant tot de groef alsmede de diepte van de groef.
Ik denk dat vergelijkbare schaven nog wel te koop zijn, waarschijnlijk in een modernere vorm. Ik denk dat je met Googlelen een heel eind komt.

http://stanleytools.com/catalog_images/ ... id_res.jpg

Dit is van Stanley.
 

GvdW51

Actieve deelnemer
5 jan 2009
100
0
Hallo Rieglie


Kijk eens bij http://www.ducotools.nl. Die man heeft een mega verzameling schaven te koop :idea: .(heeft er een te koop Record 044 voor € 50 :eek: )
Die kan je zeker verder helpen met je zoektocht.Succes met je opdracht ;)

Geurt.


-------------niemand is onbekwamer dan een timmerman zonder hamer----------------
 

Seek

Oud hout
10 mei 2009
2.676
1
Dat is een Record 044C, de nieuwste versie van de befaamde Record 044 reeks. Ik heb ere eentje die net een modeletje ouder is, helaas mist de mijne een stuk uit de glijschaats, maar is nog wel bruikbaar.

Hier zie je een manual:
http://www.cornishworkshop.co.uk/record044cmanual.pdf

Vaak missen bij de tweedehandse allerlei onderdelen, zoals de diepteaanslag, de volledige set beitels, schroefjes ed.

Op http://www.ebay.co.uk zie je ze vaak langs komen (zoeken op "record plane". Niet eens erg duur, omdat het een vrij moderne schaaf is met een plastic handvat. Dat zegt niks over de bruikbaarheid, maar is gewoon niet zo geliefd. Voor zo'n relatief kleine en lichte schaaf zijn de transport kosten wel te doen. Alles boven de 2kg wordt duur en moeilijk.

Ducotools is ook een goed adrs. Niet goedkoop, maar wel goede spullen.
 

Rieglie

Nieuw lid
7 jun 2009
8
0
Bedankt allemaal voor jullie reacties.

Ben zelf aan het googlen geweest nadat ik aan de hand van de reacties te weten ben gekomen wat voor type schaaf het is.

Als ik het dus goed begrijp is dit dus een ploegschaaf en geen sponningschaaf. (ook al vind ik beide erg op elkaar lijken).

Het viel me op dat de sponningschaaf van Stanley een vaste beitelbreedte heeft (38 mm) Kon geen andere beitels vinden voor dit appraat, de record 044 die onder andere op ducotools.nl te koop is daarentegen heeft voor ik zover heb gezien en begrepen verschillende beitelbreedtes.

Klopt dit hierboven een beetje allemaal?

Mocht het kloppen dan ga ik waarschijnlijk voor de schaaf op ducotools.nl, volgens de omschijving is het een redelijk complete set, tenzij iemand nog een adresje heeft waar ze dezelfde schaaf te koop hebben.....

Nogmaals bedankt voor de info.

Rieglie
 

Seek

Oud hout
10 mei 2009
2.676
1
Ja dat klopt wel ongeveer.

Met een sponnigsschaaf maak je een "randje" aan een plank. Met een groefschaaf maak je echt groeven in de plank. Met een beetje gepiel kan je daar ook wel sponningen mee maken, maar daar is hij niet echt voor bedoeld.

De Stanley 78 is niet echt een hoog kwaliteits ding. Voordat je daarmee sponningen kan maken moet je hem eerst tunen, speling eruit halen, beitel goed slijpen en instellen dat hij netjes in het hoekje komt.

De Stanley #50 is ook een veel voorkomende (tweedehands) groefschaaf. Een beetje vergelijkbaar met de Record 044.

En in het assortiment van Lee Valley is ook wel wat te vinden, super kwaliteitsspul, maar heeft dan ook een prijskaartje. En anders kom je uit bij de houten schaven. Dit kan je allemaal vinden op de site van Dieter Schmid:
http://www.feinewerkzeuge.de/hobel.html

Edit: Moeilijk te zien, maar het lijkt of die Record van Ducotools de diepteaanslag mist. Dat is iets om na te vragen. Verder is de prijs heel redelijk.
 
A

Athanor

Guest
hemski zei:
is het een kunstheup?
Verhip Hemski, daar kon je wel eens gelijk in hebben. Volgens mij worden die tegenwoordig ook vastgezet met epoxy en Makita schroefmachines ;)
 

hemski

Actieve deelnemer
31 mrt 2008
280
0
Rieglie,

Bij Baptist in Arnhem hebben ze er volgens mij ook nog een paar in de vitrine liggen.

Bel ze even zou ik zeggen.

Dat van die kunstheup was natuurlijk maar een geintje.

Good luck man! :D
 
A

Athanor

Guest
Ja, die epoxy en Makita ben ik ook niet zeker van... wordt geloof ik alleen maar voor houtbewerkers toegepast---> klantgestuurde zorg ofzo....

Fons
 

Rieglie

Nieuw lid
7 jun 2009
8
0
Seek,

Bedankt voor de info en voor de tip van ebay. Er worden daar een aantal ploegschaven aangeboden waaronder deze 044C van Record:

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... otohosting

Gezien het feit dat de Britse Pond op dit moment niet zoveel waard is :mrgreen: lijkt mij dit toch een interessante advertentie.

Ik kwam op ebay ook een Record 050 tegen:

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... TQ:GB:1123

Is dit een betere (meer uitgebreide) uitvoering dan de 044?

Re hemski,

Zal ff contact opnemen met Baptist om te vragen of ze de schaven verkopen, bedankt voor de info.

Weet dat het een geintje was ;)
 

Seek

Oud hout
10 mei 2009
2.676
1
Het voordeel van de Record 044 is dat er zoveel van zijn, zodat ze lekker voordelig weggaan op ebay. Die 050 is net zoiets als de Stanley 50 die ik heb. Een fijn ding. Tot nu toe heb ik alleen maar de rechte beitels gebruikt. Eigenlijk weet ik nog niet goed hoe je die holle beiteltjes moet slijpen :oops: Je hebt wel grote kans dat de prijs van die Record 050 nog heel hard omhoog gaat schieten.

In de webwinkel van baptist zag ik alleen deze liggen:
http://www.baptist.nl/webwinkel_product ... %20schaven
Ik weet niet wat het mag kosten? ;)

Wat ook een goede optie is, is de Veritas Nuthobel:
http://www.feinewerkzeuge.de/ediv.htm
Veritas (Lee Valley) is gewoon een super merk en heel redelijk geprijst. Met 185 euro is dit natuurlijk beduidend meer dan een schaaf van ebay, maar dan heb je wel een nieuwe schaaf van hele goede kwaliteit met goed geslepen beitels, die voorlopig alleen maar gewet hoeven te worden. Bij deze winkel heb ik al een paar keer dingen besteld en hij is betrouwbaar en snel.
 

Rieglie

Nieuw lid
7 jun 2009
8
0
Ok dus er is niks mis met de Record 050, is dat een betere keus dan de 044c?

Ziet er erg mooi uit wat er op baptist staat, maar denk dat ik 50 of 60 euro wil uitgeven, dus de duurdere schaven vallen al af.
 

Seek

Oud hout
10 mei 2009
2.676
1
Beter niet, maar die 050 heeft een ander assortiment beitels. Je kan dat op de foto's wel zien. De 040 heeft alleen rechte beitels, maar daar dan weer wel meer maten van. Eigenlijk moet je ze gewoon alle twee hebben ;)
 

Rieglie

Nieuw lid
7 jun 2009
8
0
Dat lijkt nu inderdaad de beste oplossing. De Record 050 en de 044C en anders de 044.
 

Seek

Oud hout
10 mei 2009
2.676
1
Nou, ik had een paar boren gekocht en die deden er met de airmail bijna twee weken over. Maar een baar beiteltjes voor mijn Stanley 50 waren er in een paar dagen. En dan zit ik nog op een Record #5 te wachten die ik in verband met de kosten per surface mail heb laten versturen. Dat is nu al een maand geleden. Geen peil op te trekken dus.
 

Rieglie

Nieuw lid
7 jun 2009
8
0
Ik heb de schaven voor 11 Juli nodig, dus als het heel erg mee zit moet dat denk ik wel lukken ;)
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.