Jawel hoor, het houtgebruik was niet alleen voor scheeps- en huizenbouw. Landbouw had akkers nodig, vee had weidegronden nodig, men had hout nodig voor verwarming, om te koken, om te smeden, om houtskool te branden, houtteer te maken, etc, etc,.... De summiere productie van koper, ijzer en staal was ook een slokop van (brand)hout.
Quasi alles wat men nodig had kwam uit het bos, als een hele "beschaving" bijna uitsluitend steunt op één bron voor verbruiksmaterialen allerhande gaat het snel hoor. Er zijn al voldoende studie's over het onderwerp verschenen die dit staven. We spreken hier over de periode rond 600-800jaar nC. Ondanks hun efficiënte gebruik van het hout was de behoefte zo groot dat er onvermijdelijk een tekort kwam na een paar honderd jaar, en zo kwam ook de klad in die hele manier van leven. Bijna letterlijk alles was vervaardigd uit hout, dat waren gouden tijden voor houtbewerkers, met een paar basic gereedschappen bereikte men een hoge graad van afwerking.
Zo was er verleden jaar een (tijdelijke) tentoonstelling over het leven, werken en strijden van de "vikingen" te zien in het Gallo-Romeins museum in Tongeren met een hele resem unieke stukken.
Wat er nog reste aan loofhoutbossen heeft men later inderdaad geplunderd voor de bouw van marine en koopvaardijschepen. Gelukkig heeft een Deense koning begin 1800 de opdracht gegeven om massaal Eiken aan te planten zodat het land na x aantal jaar zelfvoorzienend zou worden. De man had er alleen geen rekening mee gehouden dat men schepen ging bouwen uit ijzer, en later uit staal. Daar stonden die bossen vol eiken nu

Maar het is dankzij deze aanplantingen dat we nu in heel Europa zo vlot replica's kunnen bouwen van oude schepen, kaprijp hout in overvloed nu
