Ik had er al over gesproken in mijn nieuwe werkplaats topic toen ik de keuze maakt voor deze kachel, maar we zijn nu een jaar later dus het verdiend wel een eigen topic waar ik mijn ervaring ermee kan delen.
Na lang wikken en wegen, en offertes voor welk systeem van verwarming ik ging kiezen voor mijn nieuwe werkplaats ben ik uiteindelijk gegaan voor een deom turbo PM4 kachel waar je blijkbaar alles in kon branden, inclusief afval van de afzuiger.
Ik twijfelde met warmtepompen maar de offerte van + €12.000 maakte mijn keuze erg makkelijk.
De kachel heb ik op de kop kunnen tikken bij een webshop in NL die stopte met het merk omdat ze te duur werden, voor ongeveer €400 stond hij hier, nu betaal je daar toch wel meer dan €800 voor, wat eerlijk gezegd erg veel is.
De afvoerbuizen heb ik zelf aangelegd nadat ik hiervoor een offerte kreeg van meer dan €5000, de onderdelen dus zelf gekocht voor minder dan €1000 en in één dag was het geplaatst... er zijn er dus die zich niet snel schamen...

Nu zijn we dus één jaar later en ik moet zeggen dat ik tevreden ben van de kachel, in hartje winter vul ik ze zo'n 6 keren per dag om dag en nacht warm te hebben. Het atelier kreeg ik altijd makkelijk warm, ook al is dit model ontworpen voor 120m3 en ik meer dan 450m3 heb.
Ik doe het zaagsel van de afzuiger in big bags dat ik goed aanstamp, het werkt beter met zaagsel dat zijn "springracht" verloren heeft door lang onder druk in een zak te zitten. Vers zaagsel bevat meer lucht en zal minder lang branden.
Met twee emmers brand ze zo'n 2-3 uren op "volle kracht", dat is met de luchtklep bijna 90% dicht, zet je ze te groot open dan brand het zo hevig dat de kachel rood gloeiend raakt.
En met één big bag zaagsel/schaafsel kan ik zo'n 10 dagen branden. De eerste winter had ik nog reserves van de vorige jaren, toen gaf ik het weg of gooide ik het in de stallen. Ik weet dus nog niet of mijn productie van één jaar voldoende is (sinds het einde van vorige winter heb ik weer 8 big bags gevuld), maar ik heb nog het afval massief hout dat ik tot nu toe weg geef want zaagsel branden gaat makkelijker. Het neemt minder tijd in en is zeer voorspelbaar, eens aangestoken hoef je er niet meer op te letten tot het na een uur of 2-3 opgebrand is. Bij massief afval moet je minstens om het half uur bijvullen.
Onderaan is een video die ik gemaakt heb waar je het gebruik ziet:
en voor degenen die het interesseert een video van de plaatsing van de buizen:
Na lang wikken en wegen, en offertes voor welk systeem van verwarming ik ging kiezen voor mijn nieuwe werkplaats ben ik uiteindelijk gegaan voor een deom turbo PM4 kachel waar je blijkbaar alles in kon branden, inclusief afval van de afzuiger.
Ik twijfelde met warmtepompen maar de offerte van + €12.000 maakte mijn keuze erg makkelijk.
De kachel heb ik op de kop kunnen tikken bij een webshop in NL die stopte met het merk omdat ze te duur werden, voor ongeveer €400 stond hij hier, nu betaal je daar toch wel meer dan €800 voor, wat eerlijk gezegd erg veel is.
De afvoerbuizen heb ik zelf aangelegd nadat ik hiervoor een offerte kreeg van meer dan €5000, de onderdelen dus zelf gekocht voor minder dan €1000 en in één dag was het geplaatst... er zijn er dus die zich niet snel schamen...

Nu zijn we dus één jaar later en ik moet zeggen dat ik tevreden ben van de kachel, in hartje winter vul ik ze zo'n 6 keren per dag om dag en nacht warm te hebben. Het atelier kreeg ik altijd makkelijk warm, ook al is dit model ontworpen voor 120m3 en ik meer dan 450m3 heb.
Ik doe het zaagsel van de afzuiger in big bags dat ik goed aanstamp, het werkt beter met zaagsel dat zijn "springracht" verloren heeft door lang onder druk in een zak te zitten. Vers zaagsel bevat meer lucht en zal minder lang branden.
Met twee emmers brand ze zo'n 2-3 uren op "volle kracht", dat is met de luchtklep bijna 90% dicht, zet je ze te groot open dan brand het zo hevig dat de kachel rood gloeiend raakt.
En met één big bag zaagsel/schaafsel kan ik zo'n 10 dagen branden. De eerste winter had ik nog reserves van de vorige jaren, toen gaf ik het weg of gooide ik het in de stallen. Ik weet dus nog niet of mijn productie van één jaar voldoende is (sinds het einde van vorige winter heb ik weer 8 big bags gevuld), maar ik heb nog het afval massief hout dat ik tot nu toe weg geef want zaagsel branden gaat makkelijker. Het neemt minder tijd in en is zeer voorspelbaar, eens aangestoken hoef je er niet meer op te letten tot het na een uur of 2-3 opgebrand is. Bij massief afval moet je minstens om het half uur bijvullen.
Onderaan is een video die ik gemaakt heb waar je het gebruik ziet:
en voor degenen die het interesseert een video van de plaatsing van de buizen: