Spookschaaf gekocht en in gebruik genomen

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.624
83
Nee hoor, althans dat hoeft niet. Er zijn ook snelstalen met wolfram (bijvoorbeeld wolfram en vanadium) - er worden (werden) bijvoorbeeld draaibeitels van gemaakt.

hallo allen,

ik heb recent twee oude verwaarloosde steekbeitels gekregen van het merk Bracht. Deze hebben een met wolfram en vanadium staal gelegeerd gelegeerd. Het gaat om kleine hoeveelheden, te weinig om van snelstaal (HSS) te spreken .

IMG_0399bkv.jpg
IMG_0379avk.jpg IMG_0394bvk.jpg

groeten,
Ornament
http://www.houtsnijden.eu
 

Zweihaak

Post veel
29 jul 2010
1.381
1
Groningen
Heb uit nieuwschierigheid ook een Peaktool spookschaaf gekocht bij Baptist.
Als je het plakkertje van Peaktool er afhaalt, zou het zomaar een Stanley kunnen zijn, al ziet het beiteltje er wel anders uit.

En idd ronduit bot, en erg grof geslepen.
Maar na wat bewerkingen van een half uur met verschillende slijp en wetstenen is hij vlijmscherp, en werkt prima.
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
3.520
161
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
OUd, maar toch...

Cryogeen = ontladen van staal doormiddel van bv stikstof.
Of andere lage-temperatuurbehandeling.
Sommige zakmessen fabrikanten beweren dat je met cryogeen ontlaten een betere spreiding krijgt van koolstof in het staal.
Kort gezegd: geklets. Wat cryogeenbehandelingen doen is de Austeniet-martensiet-overgang die bij het harden (snel koelen in water of olie van het tot austeniet verhitte staal) optreedt verder door laten lopen / completeren. Normaal wordt bij harden ongeveer grofweg 80% van het austeniet omgezet. Cryogeenbehandeling kan dat laten oplopen tot >95%. Martensiet is wat je wilt hebben in hard staal. Ontlaten (hittebehandeling na harden) zorgt ervoor dat een klein) deel van het martensiet (dat bros en hard is) omgezet wordt in perliet (dat taai en zacht is), om de taaiheid/breekgevoeligheid te vergroten - ten koste van uiteraard wat hardheid.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.