Paneeldeuren schuifdeurkast: welk materiaal?

An Net

Nieuw lid
14 mei 2022
15
4
Leiden
Ik wil twee paneeldeuren gaan maken voor een kledingkast. Het is een rare maat, vandaar dat ik zelf aan de slag ga: per deur 207 cm hoog en 32 cm breed. Voor de panelen heb ik al grenen plaatmateriaal liggen, van 8mm dik. Deze komen uit een ander setje kastdeuren, in die deuren was er aan de achterkant van de panelen rondom een randje van 2mm afgefreesd, ik vermoed zodat ze beter in die deuren pasten.

Nu wil ik zelf de omlijsting gaan maken. Het schuifdeurbeslag dat ik op het oog heb, is geschikt voor deuren van 16-19 mm dik. Omdat de deuren nogal smal zijn, zat ik te denken om de stijlen ook niet heel breed te maken, iets van 5 cm. Ik wil drie horizontale stijlen: boven, midden, onder. Ik ga de omlijsting schilderen dus het hoeft geen mooie houtnerf te hebben. Qua materialen ben ik een beginnend klusser; heb naast wat handgereedschap een invalzaag en zo'n malletje om deuvels netjes haaks in hout te boren. Daarmee wilde ik de horizontale en verticale stijlen aan elkaar verbinden. Een frees heb ik nu nog niet maar dit project zou een excuus zijn om er eentje te kopen.

Welk hout kan ik het beste kiezen? Ik zat te denken aan houten latten (grenen oid?) of MDF en daarmee een 'traditionele' deur te maken met deuvels en een ingefreesd randje. Een andere optie is om MDF te nemen en dat domweg op het paneel te plakken aan de voorkant. Omdat het schuifdeuren zijn zie je de achterkant toch niet. Ik vraag me af welke voor/nadelen er aan deze opties zitten, en ook of de deur stevig genoeg wordt, niet kromtrekt oid met deze maten in combinatie met het materiaal. Het is geen kast die vijftig jaar mee hoeft te gaan, dus de prijs speelt ook een rol;)
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.120
1.942
Klein-Brabant, Vlaanderen
vooreerst . . . welkom als nieuw lid !

de combinatie van de materialen is hier dé uitdaging
bij een breedte van 32 cm dien je vanuit esthetisch oogpunt inderdaad smalle stijlen te nemen
die 5 cm gaat geen stijfheid brengen
als de grenen platen voor het paneel recht én stabiel zijn, kan je kiezen om het geheel te verlijmen
binnen mijn beperkte ervaring met dit type constructies vallen voor de stijlen en regels massief hout en mdf af
enkel vezelplaat blijft over
ook daar dien je te kijken of een strook van 5 cm niet krom trekt
 

jorisvh

Post veel
“echte” paneeldeuren zijn bedacht om een deur in massief hout te kunnen maken die toch stabiel is. het kader is stabiel omdat het enkel uit smalle stukken massief hout bestaat. het massieve paneel is niet stabiel maar wordt los in een groef gezet waardoor het in het vlak blijft maar wel breder/smaller kan worden.

ik vermoed dat de grenen panelen triplex zijn. dat is op zich al stabiel.
je kan er prima een deur met paneeldeur uitzicht mee maken zonder een echte paneeldeur constructie. ik zou er “regels” en “stijlen“ op lijmen. als het toch gelakt wordt is MDF prima.

aanvulling:
wel lieft 1 stuk plaat voor de hele deur. niet een apart stuk plaat voor elk paneel in de deur.
 
Laatst bewerkt:

An Net

Nieuw lid
14 mei 2022
15
4
Leiden
Hartelijk dank voor julllie reacties! De optie om stroken MDF op te lijmen, heeft mijn voorkeur. Ik zie dat de bouwmarkt 9mm dik heeft (totale deurdikte wordt 17mm) en 10mm (deur wordt 18mm). De 10mm heeft een lakdraagfolie erop. Omdat ik wil gaan schilderen, is de lakdraagfolie wel zo makkelijk. Maar hoe zit het met het vastlijmen van de stroken op het paneel; is daarvoor de lakdraagfolie nadelig? Ik was van plan gewone D3 houtlijm te gebruiken.

@jorisvh: helaas zijn de panelen in de hoogte al in twee delen... Niet ideaal, maar ik vraag me af of het op te lappen is met een versterking op de achterkant, daar waar de twee panelen bij elkaar komen. Bijvoorbeeld aan de achterkant van de "stijlen", in de lengterichting twee sleufjes zagen met de invalzaag. Daar giet ik tweecomponenten epoxy in en steek er één zijde van een stuk (20cm lang oid?) aluminium hoefprofiel in. De andere zijde van het hoekprofiel komt dan op de deur te liggen en schroef ik vast. Ik vond bijvoorbeeld eentje van 11,5 x 14,5 x 1,5mm waarvan ik het deel van 11,5 in een sleufje in de deur wil steken, en het deel van 14,5 komt dan plat op de deur te liggen. Best een geknutsel maar omdat exact dezelfde kleur grenenhout ook elders voorkomt, gebruik ik graag de bestaande panelen. Andere suggesties zijn ook welkom uiteraard!
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.120
1.942
Klein-Brabant, Vlaanderen
Maar hoe zit het met het vastlijmen van de stroken op het paneel; is daarvoor de lakdraagfolie nadelig? Ik was van plan gewone D3 houtlijm te gebruiken.
die folie moet je altijd minstens licht opschuren
de verlijmkant zou ik hard opschuren
dat die jou veel winst oplevert, betwijfel ik, want je hebt veel zaagkanten
om de buitenkant strak af te werken, zou ik de mdf breder dan nodig lijmen
pas nadien de deuren op breedte zagen
 

An Net

Nieuw lid
14 mei 2022
15
4
Leiden
die folie moet je altijd minstens licht opschuren
de verlijmkant zou ik hard opschuren
dat die jou veel winst oplevert, betwijfel ik, want je hebt veel zaagkanten
om de buitenkant strak af te werken, zou ik de mdf breder dan nodig lijmen
pas nadien de deuren op breedte zagen
In dat geval denk ik dat ik beter af ben zonder lakdraagfolie. Verven doe ik liever dan schuren:)
 

An Net

Nieuw lid
14 mei 2022
15
4
Leiden
Ah, daar had ik als nieuweling nog niet aan gedacht! Nu ben ik nieuwsgierig (sorry van de vele vragen): wat is dan minder werk: het hard opschuren van de folie of het schuren van de rechtgekomen vezels?
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.120
1.942
Klein-Brabant, Vlaanderen
wat is dan minder werk: het hard opschuren van de folie of het schuren van de rechtgekomen vezels?
ik zou de mdf met grondfolie een kans geven
de gladheid van de lijmkant wegschuren is vlug geklaard
die moeite weegt niet op tegen de vlakheid van de kant met grondfolie
en vooral die kant zal je zien
kopse kanten heb je in beide gevallen
 

An Net

Nieuw lid
14 mei 2022
15
4
Leiden
Dan wordt het die met de grondfolie, bedankt.

Zit ik alleen nog een beetje met de stevigheid, omdat het twee losse panelen zijn. Wellicht moet ik het gewoon maar gaan proberen en een deur in elkaar zetten. Daarna even voelen hoe gammel hij is en of er een alu strip in/op moet aan de achterkant. Ben benieuwd!
 

arjaano

Actieve deelnemer
27 jan 2017
314
78
Rotterdam
Als je toch voor MDF met grondfolie gaat, waarom kies je dan niet 1 van de 100-en kant en klaar beschikbare panelen? Je vindt die niet bij de bouwmarkt, maar als je naar een schuifdeur-op-maat specialist gaat, kan je uit een enorm palet aan panelen kiezen. Ook in de diktematen die jij zoekt.

Daarnaast: let op dat zo'n smalle hoge deur slecht schuift. Je krijgt hele rare verhoudingen in de krachtverdeling, waardoor je de deur snel scheef drukt en deze vastloopt in de rails.
 

An Net

Nieuw lid
14 mei 2022
15
4
Leiden
Als je toch voor MDF met grondfolie gaat, waarom kies je dan niet 1 van de 100-en kant en klaar beschikbare panelen?
Omdat ik het paneel-gedeelte van de deur al heb, en die ook graag wil gebruiken omdat exact dezelfde kleur grenenhout ook ergens anders terugkomt.

Het smalle heb je gelijk in. Ik hoop het deels op te lossen door het schuifdeurbeslag iets verder naar de hoek van de deur te plaatsen als wat de fabrikant aanraadt. Het is een beetje een oplossing uit nood. Oud huis, schuin dak, balken en sowieso te weinig ruimte om een draai of vouwdeurkast neer te zetten. Ik ben zelf ook benieuwd hoe het in de praktijk zal lopen (schuiven?)!
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.